Tee oma pihasuunnitelma

Pihasuunnitelmassa huomioidaan toimiva tilankäyttö ja asukkaiden toiveet. Kokosimme vinkkejä oman pihasuunnitelman tekemiseen.

Tee oma pihasuunnitelma

1. Piirrä asemapiirroksen ja talon piirustusten avulla pohjakuva mittakaavaan 1:200. Pohjapiirroksen päällä voit luonnostella pihasuunnitelmasta versioita kuultopaperille.

2. Listaa pihan toiminnot ja sommittele tilanjaon eri vaihtoehtoja. Leikkaa paperista varastot, kasvihuoneet ja terassit mittakaavaan, niin tilantarve on helpompi hahmottaa.

3. Varaa tilat paikoitukselle, pyykinkuivaukselle, jätehuollolle ja leikkipaikalle. Muista ottaa huomioon myös talvi, mihin lumet silloin ohjataan.

4. Suunnittele pihan maastonmuotoilut, terassoinnit ja tasaukset. Vedet ohjataan pois käytäviltä, kiveyksiltä ja poispäin rakennuksista, mutta hulevesiä ei saa ohjata naapuriin.

5. Mitoita kulkureitit ja polut niin leveiksi, että niillä mahtuu kulkemaan. Jos pihalla on portaita, kannattaa suunnitella myös luiskat koneiden ja kottikärryjen kuljettamiseen.

6. Luonnostele kasvillisuusalueet ja valitse lajit ryhmiin. Käy kaupungin puistoissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa katsomassa kasveja luonnollisessa koossaan.

7. Valitse kivirakenteet ja muut pinnoitteet, kalusteet ja valaisimet. Kivipintoja voi tutkia erilaisilla näytepihoilla, kuten Espoon Marketanpuistossa ja kivimyymälöissä.

Tutustu alan oppaisiin

Helga Gropper: Pihasuunnittelun ABCTunnelmasta toiseen Saksalaisen Helga Gropperin kirja Pihasuunnittelun ABC (Minerva) antaa runsaasti yksinkertaisia ja käytännöllisiä vinkkejä pienen pihan suunnittelijalle.

Minerva, 2012
Alkuteos: Gartenpläne für Einsteiger (Blv Buchverlag, 2010)
Kääntäjä: Sirpa Parviainen
95 s.
ISBN13: 9789524925747

Lisää vinkkejä:
http://www.puutarhaunelma.fi

Kuvat: Suvi Laine ja Minerva-kustannus

Avainsanat

Keskustelu

Jos haluat käyttää suunnitteluun tietokonetta, niin tässä vinkki, jolla saat helposti muokkailtua pihasuunnitelmaa.

Jos sinulla on asemapiirros sähköisessä muodossa, ota siitä kuvankaappaus, jotta saat liitettyä kuvan esim. Powerpointiin (joka yleensä löytyy jokaiselta koneelta). Powerpointissa voit lisäillä vihreitä nelilötä nurmikoksi ym. kuvioita käyttämällä saat tehtyä pihasuunnitelmastasi sähköisen version. Voit kopioida valmista pohjaa ja siirrellä pihan kasveja ym. pömpeleitä helpommin, kuin kuultopaperia käyttämällä.

Powerpointissa saat myös mittakaavan käyttöön, joten kaikki tulee tehtyä oikeassa suhteessa.

Kommentoi juttua: Tee oma pihasuunnitelma

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X