Puutarha

Tomaatin kasvatus parvekkeella ja kasvihuoneessa – ota vinkit talteen ja kasvata itse tomaatit!

Tomaatti kuuluu koisokasveihin, ja se vaatii kasvaakseen lämpimän paikan. Tomaattikasvustossa tomaatin hedelmä on kasvitieteellisesti marja. Katso vinkit, miten kasvatat omat tomaatit parvekkeella ja kasvihuoneessa.

Tomaatin kasvatus onnistuu hyvin parvekkeella ja kasvihuoneessa. Lasitettu parveke on kuin pieni kasvihuone, jossa kasvukausi on avomaata pidempi. Lasittamattomalla parvekkeella taimet on hyvä sijoittaa tuulelta suojaan.

Lue myös: Kotipuutarhurin tomaattilajikkeet

Tomaatin kasvatus parvekkeella

  1. Taimet saa edullisesti, kun kylvää maaliskuussa 1–2 tomaatin siementä kylvömullalla täytettyihin, rei’itettyihin jogurttipurkkeihin. Kylvös on kasteltava ja peiteltävä ohuelti puhtaalla hiekalla. Siemenet itävät 21–25 asteen lämmössä. Taimet on hyvä ruukuttaa taimikasvatuksen aikana vaikkapa maitopurkkeihin.
  2. Tomaatintaimet voi istuttaa lasitetulle parvekkeelle tai lasiterassille, kun sää sallii. Tomaatit tarvitsevat syvän mullan, joka varastoi vettä ja ravinteita. Silti niitä täytyy kastella lähes päivittäin, helteellä aamuin illoin.
  3. Kasvatusastiaksi sopii kookas piharuukku tai kasvatussäkki. Taimien tulee olla hyväkuntoisia ja ensimmäisten kukkien auki. Jos taimet ovat alaosastaan venähtäneitä, honteloa vartta voi upottaa multaan, sillä tomaatti tekee siihen jälkijuuria.
  4. Jos pörriäiset eivät pääse parvekkeelle, tomaatinkukkien pölyttymistä voi varmistaa ravistelemalla kukkivia taimia aamupäivisin. Iltapäivällä, ravistamisen jälkeen, tomaattikasvustoa kannattaa sumuttaa.
  5. Tomaatteja kannattaa lannoittaa pitkin kesää. Kerää ämpärillinen nokkosia ja lisää 20-asteista vettä. Anna seistä viikko, sekoittele. Laimenna typpipitoinen lannoitevesi (1:10) ja annostele kastelukannulla juuristoalueelle. Kastele tomaatit viikon tai parin välein vedellä, jossa on liotettu murskattuja munankuoria.tomaatin kasvatus

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

  1. Tomaatit vaativat pitkän kasvukauden, joten jos taimet haluaa kasvattaa itse, kannattaa siemenet kylvää jo helmikuussa.
  2. Taimet varttuvat myöhemmin uudelleen istutettuina maitopurkeissa, jotka ovat juuri sopivan kokoisia tomaateille.
  3. Taimikasvatuksen ajan niitä vain kastellaan. Lisäravinteita taimet saavat kourallisesta kanankakkarakeita, jotka sekoitetaan istutusmullan pohjalle.
  4. Taimet siirretään kasvihuoneeseen toukokuussa, jolloin ensimmäiset kukat ovat auki.
  5. Ne istutetaan noin puolen metrin välein peteihin, joiden kasvualusta on sekoitettu turpeesta ja turvekuivikkeella höystetystä hevosenkakasta, jonka joukossa on myös puuntuhkaa.

Lue myös: Tomaatin varkaat poistetaan monta kertaa kesässä

Lannoittaminen on taitolaji

Kesällä tomaatit tarvitsevat valoa, lämpöä ja kosteutta. Kasvusto kannattaa pitää harvana ja ilmavana.

Tomaattien lannoittaminen on taitolaji. Jos lannoittaa liian vähän, sato jää laihaksi. Jos lannoitetta antaa liikaa, taimen latvus alkaa sykeröityä.

Latvamätä, jossa hedelmän kärkeen muodostuu tumma läikkä, johtuu kalsiumin puutteesta.

Sato alkaa kypsyä heinäkuun alussa ja satokausi jatkuu syyskuun loppuun saakka.

Myös puolikypsät ja raa’at tomaatit kannattaa kerätä talteen, sillä ne voi ripustaa kypsymään ilmavaan ja lämpimään paikkaan.

Tomaatit säilyvät parhaimmillaan noin 13 asteen lämmössä. Kylmässä ne vetistyvät ja niiden maku heikkenee, huoneenlämmössä ne jatkavat kypsymistään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaatin kasvatus parvekkeella ja kasvihuoneessa – ota vinkit talteen ja kasvata itse tomaatit!

Rebekka

Hei,
Tämä ei nyt taida olla viesti, pikemminkin kysymys. Ostin minitomaatin jossa oli jo useita kypsiä tomaatteja. Ongelma on kuolleet lehdet. Mistä asti ne leikataan? Leikataanko aivan rungon vierestä vai vain kuivunut osa pois?
Kiitos ohjeesta.

Toimitus

Itse leikkaan pois kuolleen osan niin, että vihreä jää jäljelle, jos lehti on pirteä muuten. Silloin osa jää jatkamaan yhteyttämistä. Jos lehti on melkein kokonaan huono, poistan koko lehden.

Paula Ritanen-Närhi,
puutarhatoimittaja

Parveke tomaatti

Minulla on lasitettu parveke.Mikä on alin lämpötila ,jonka tomaatti kestää ?

tommi

Itse olen vienyt tomaatin sisälle, jos yölämpötila menee alle plus 8-9 astetta.

kasvihuoneessa

olen pitänyt nollakelilläkin. Taisi olla pakkastakin hiukan eikä siihen kuolleet. Riippuu varmasti kasvin koosta ja lajikkeesta mutta ei lasitetulla parvekkeella hätää enää pitäisi olla

biolannoitus

Neudorff bio-tomaattilannoite. Lannoitussuosituksen mukaan orgaanista lannoitetta annetaan vain kaksi kertaa kesän aikana eli istutusvaiheessa ja heinä/elokuussa. Olenko ymmärtänyt väärin ohjeen? Ruukkutomaatit kukkivat, mutta osa lehdistä kellastuu. Pitäisikö lisätä lannoitusta?

Juho

Neudorffilla on Bio-Tomaattilannoitteen lisäksi Bio-Trissol nestemäinen Tomaattilannoite jota pitää antaa kasteluveteen sekoitettuna mieluummin joka kastelukerta. Näin olen itse menetellyt ja tomaatit ovat mahtavia.

biolannoite

Kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla.

Pirkko-Maija

Minulla on kolme tomaatinoksaa kasvatussäkissä. Siinä sanotaan, että lannoitusta ei tarvita, säkissä on kaikki tarpeelinen lannoite ja kasvuvoima. Tomaatteja on paljon, laskin n. 60 kpl, mutta niistä kuusi aika isoa jo, mutta eivä ”punastu”. Ovat olleet jo n. kaksi viikkoa tuossa tilassa. Missäköhän vika, vai olenko lian hätäinen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.