Tomaatin kasvatus parvekkeella

Tomaatteja voi hyvin kasvattaa myös parvekkeella. Lasitettu parveke on kuin pieni kasvihuone, jossa kasvukausi on avomaata pidempi.

Lasittamattomalla parvekkeella taimet on hyvä sijoittaa tuulelta suojaan.

1. Taimet saa edullisesti, kun kylvää maaliskuussa 1-2 tomaatin siementä kylvömullalla täytettyihin, rei’itettyihin jogurttipurkkeihin. Kylvös on kasteltava ja peiteltävä ohuelti puhtaalla hiekalla. Siemenet itävät 21-25 asteen lämmössä. Taimet on hyvä ruukuttaa taimikasvatuksen aikana vaikkapa maitopurkkeihin.

2. Tomaatintaimet voi istuttaa lasitetulle parvekkeelle tai lasiterassille, kun sää sallii. Tomaatit tarvitsevat syvän mullan, joka varastoi vettä ja ravinteita. Silti niitä täytyy kastella lähes päivittäin, helteellä aamuin illoin.

3. Kasvatusastiaksi sopii kookas piharuukku tai kasvatussäkki. Taimien tulee olla hyväkuntoisia ja ensimmäisten kukkien auki. Jos taimet ovat alaosastaan venähtäneitä, honteloa vartta voi upottaa multaan, sillä tomaatti tekee siihen jälkijuuria.

4. Jos pörriäiset eivät pääse parvekkeelle, tomaatinkukkien pölyttymistä voi varmistaa ravistelemalla kukkivia taimia aamupäivisin. Iltapäivällä, ravistamisen jälkeen, tomaattikasvustoa kannattaa sumuttaa.

5. Tomaatteja kannattaa lannoittaa pitkin kesää. Kerää ämpärillinen nokkosia ja lisää 20-asteista vettä. Anna seistä viikko, sekoittele. Laimenna typpipitoinen lannoitevesi (1:10) ja annostele kastelukannulla juuristoalueelle. Kastele tomaatit viikon tai parin välein vedellä, jossa on liotettu murskattuja munankuoria.

Lue myös:
Tomaatin kasvatus siemenestä
Kotipuutarhurin tomaattilajikkeet
Tomaatin kasvatus vaatii lämpöä

Kuvat: Pekka Holmström

Keskustelu

Hei,
Tämä ei nyt taida olla viesti, pikemminkin kysymys. Ostin minitomaatin jossa oli jo useita kypsiä tomaatteja. Ongelma on kuolleet lehdet. Mistä asti ne leikataan? Leikataanko aivan rungon vierestä vai vain kuivunut osa pois?
Kiitos ohjeesta.

Itse leikkaan pois kuolleen osan niin, että vihreä jää jäljelle, jos lehti on pirteä muuten. Silloin osa jää jatkamaan yhteyttämistä. Jos lehti on melkein kokonaan huono, poistan koko lehden.

Paula Ritanen-Närhi,
puutarhatoimittaja

Minulla on lasitettu parveke.Mikä on alin lämpötila ,jonka tomaatti kestää ?

olen pitänyt nollakelilläkin. Taisi olla pakkastakin hiukan eikä siihen kuolleet. Riippuu varmasti kasvin koosta ja lajikkeesta mutta ei lasitetulla parvekkeella hätää enää pitäisi olla

Neudorff bio-tomaattilannoite. Lannoitussuosituksen mukaan orgaanista lannoitetta annetaan vain kaksi kertaa kesän aikana eli istutusvaiheessa ja heinä/elokuussa. Olenko ymmärtänyt väärin ohjeen? Ruukkutomaatit kukkivat, mutta osa lehdistä kellastuu. Pitäisikö lisätä lannoitusta?

Neudorffilla on Bio-Tomaattilannoitteen lisäksi Bio-Trissol nestemäinen Tomaattilannoite jota pitää antaa kasteluveteen sekoitettuna mieluummin joka kastelukerta. Näin olen itse menetellyt ja tomaatit ovat mahtavia.

Minulla on kolme tomaatinoksaa kasvatussäkissä. Siinä sanotaan, että lannoitusta ei tarvita, säkissä on kaikki tarpeelinen lannoite ja kasvuvoima. Tomaatteja on paljon, laskin n. 60 kpl, mutta niistä kuusi aika isoa jo, mutta eivä ”punastu”. Ovat olleet jo n. kaksi viikkoa tuossa tilassa. Missäköhän vika, vai olenko lian hätäinen.

Kommentoi juttua: Tomaatin kasvatus parvekkeella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X