Tomaatin varkaat poistetaan monta kertaa kesässä – katso ohjeet

Tomaatin varkaat ovat tomaatin lehtihankaan muodostuvia versoja. Ne kannattaa poistaa, jotta tomaatit kasvavat kunnolla. Näillä ohjeilla onnistut!

Poista runkotomaateista sivuversoja eli varkaita läpi kesän, jotta saat maukasta satoa punaposkisista herkuista entistä joutuisammin, eikä kasvi kuluta turhaa energiaa varkaiden kasvattamiseen. Tomaatin varkaat kannattaa poistaa mahdollisimman pieninä sormin napsauttamalla.

Lue myös: Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Runkotomaatin tunnistaa siitä, että se kasvattaa paksun rungon ja kasvaa yleensä yli 2 metriä korkeaksi. Runkotomaatti voi vaatia tukea, ja se kasvatetaan yleensä kasvihuoneessa.

Runkotomaatin lisäksi on olemassa myös amppeli- ja pensastomaatteja. Runkotomaateista poistetaan varkaat, mutta pensas- ja amppelitomaateista varkaita ei poisteta. Runkotomaatista poistetaan myös lehdet alimman tertun alapuolella, jotta kypsyvät tomaatit saavat  valoa. Lehdet poistetaan, kun tomaatin raakileet ovat kehittyneet.

Poista tomaatin varkaat kerran tai kaksi viikossa

  1. Ylimääräinen verso kasvaa tomaatin taimen jokaiseen lehtihankaan. Poista se sormin taittamalla, jotta kasvi ei kuluta turhaa energiaa verson kasvattamiseen.
  2. Poista varas mahdollisimman läheltä runkoa, jotta varkaaseen ei jää tyveä, joka voisi homehtua.
  3. Poista turhat sivuversot varresta kerran pari viikossa, kun varkaat ovat vielä pieniä, ja voit napsauttaa ne sormin irti varresta, eikä varkaan poistosta tule isoa haavaa.
tomaatin varkaat

Tomaatin sivuversot eli varkaat kasvavat lehtihankaan. Varkaat voi poistaa sormin taittamalla. Saksilla leikattaessa varkaasta jää oksahankaan tappi, joka voi homehtua.

Lue myös Anna.fi:stä: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Katkaise tomaatin latva elokuussa

Runkotomaatti kasvaa pituutta niin kauan, kunnes sen latva katkaistaan. Latva kannattaa katkaista poikki 3–5 tomaattitertun yläpuolelta, yleensä elokuun alkupuolella. Näin ylimmätkin tomaatit ehtivät kehittyä täysikokoisiksi. Kasvi ei jaksa kypsyttää enempää hedelmiä kesän aikana. Jos kukkatuotannon annetaan jatkua, kasvu ei kohdistu hedelmien kasvattamiseen ja kypsyttämiseen. Tue tomaattia kasvamaan tukinarun avulla ylöspäin.

tomaatin latva

Runkotomaatin latva katkaistaan niin, että alapuolelle jää ainakin kaksi lehteä.

Juttua muokattu 6.8.2020: Juttua täydennetty.

Lähteet: Biolan, Martat ja Muhevainen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tomaatin varkaat poistetaan monta kertaa kesässä – katso ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X