tulppaanilajikkeet
Puutarha

Oletko jo tutustunut syksyn 2022 tulppaanilajikkeisiin? Valitsimme uutuuksien joukosta 9 kauneinta hurmuria

Syksyn 2022 uudet tulppaanilajikkeet hurmaavat eri väreissä ja muodoissa. Uutuuksien joukosta löytyy kaikkea ripsureunasta pelkistettyyn nuppuun.

Kesän lopulla puutarhamyymälöihin ilmestyy toinen toistaan ihanampia tulppaaniuutuuksia. Värejä ja muotoja on niin runsaasti, että puutarhurille iskee herkästi valinnanvaikeus.

Tänä syksynä tarjolla on erityisen paljon kerrottuja tulppaanilajikkeita. Kodin Kukat Oy:n Juha Toikan mukaan kerrotut lajikkeet ovat nyt suosittuja, koska niiden hinnat ovat laskeneet ja niiden kukinto kestää pitkään. Kerrottuja lajikkeita on viime vuosina kehitetty kestävimmiksi.

”Ennen kerrotut sipulit kestivät yleensä vain yhden kukinnon. Nyt sitä ongelmaa ei ole enää. Oikein hoidettuna kerrotutkin lajikkeet voivat kukkia monena kesänä”, Toikka kertoo.

Perinteisten yksiväristen lajikkeiden rinnalla tarjolla on useita monivärisiä lajikkeita. Kukkatarhureiden Maiju Koskela on tarkkaillut, millaiset värit trendaavat tulppaaneissa juuri nyt.

”Nyt on ollut niin pitkään sellainen persikkainen ’peachy blush’ -kausi. Itse olen ainakin kyllästynyt jo sellaiseen. Nyt trendaava väri on keltainen.”

Lue myös: Tulppaanilajikkeet tarjoavat väri-ilottelua: Tutustu niihin Henrikan upeassa tulppaanipenkissä

Syksyn 2022 tulppaanilajikkeet: 9 kauneinta uutuutta

Tutustuimme kolmen puutarhayrityksen, Kukkatarhureiden, Nelson Gardenin ja Kodin Kukkien, tulppaaniuutuuksiin. Valitsimme 9 kauneinta lajiketta, joiden joukosta löytyy jotakin jokaiseen makuun.

1. Gudoshnik Double

Valitse ’Gudoshnik Double’ jos haet VAU-efektiä. Sen valtavat kukat kasvavat pitkiin, 55 tai joskus jopa 80 senttisiin varsiin. Aikaisen lajikkeen terälehtien sävyt voivat vaihdella paljonkin. Joistakin kukista tulee kerman tai lohenpunaisen sävyisiä, kun taas joistakin tulee syvän punaisia.

tulppaanilajike Gudoshnik Double
Vaikuttava Gudoshnik Double on isokokoinen tulppaani. Kuva: Maiju Koskela

2. Snow Crystal

Miten olisi valtava pitsillä koristeltu häämekko? Touko–kesäkuussa kukkiva ’Snow crystal’ ihastuttaa suloisilla ripsureunoillaan. Kasvi kasvaa 40–60 cm korkeaksi.

tulppaanilajike Snow Crystal
Pumpulia muistuttava Snow Crystal on uskomattoman kaunis. Kuva: Maiju Koskela

3. Akebono

Hieman puutarharuusua muodoltaan muistuttava ’Akebono’ on aikainen lajike, joka kasvaa 50–60 cm korkeaksi. Tarkkaavainen huomaa, että kukka ei ole täysin keltainen, vaan terälehtien kärkiä reunustaa punainen viiru.

tulppaani Akebono
Akebono on trendikkään keltainen. Kuva: Maiju Koskela

4. Mondial

Hurmaava kerrottu tulppaani ’Mondial’ on varhain kukkiva lajike. Pöyheät valkoiset terälehdet muodostavat maljamaisen muodon. Kukan keskusta on keltainen.

tulppaanilajikkeet
Mondial-lajikkeen kukat leijuvat kuin pilvet kukkapenkin yllä. Kuva: Nelson Garden

5. Dazzling Desire

Tätä lajiketta voisi luulla pioniksi. ’Dazzling Desirella’ on täyteläiset runsaasti kerrotut kukat, joiden väritys liukuu purppurasta vaaleanpunaiseen ja lähes valkoiseen. Kerrassaan upea ilmestys!

tulppaanilajikkeet
Runsasta Dazzling Desirea ei voi olla kukkapenkissä huomaamatta. Kuva: Nelson Garden

6. Apricot Pride

Darwintulppaani ’Apricot Pride’ sopii pitkän vartensa vuoksi erinomaisesti leikkokukaksi. Aprikoosinvärisessä kukassa on valeanpunaisia juovia.

tulppaanilajikkeet
Huomaatko, miten kukan värityksessä on sekä vaaleanpunaista että oranssia? Kuva: Nelson Garden

7. Elegant Crown

’Elegant Crownin’ erikoisuus ovat kaartuvat punaiset terälehdet, joiden kärjet ovat vaaleat. 45 cm korkea lajike viihtyy aurngossa tai puolivarjossa ja kukkii touko–kesäkuussa.

tulppaanilajikkeet
Kiehtovan malliset Elegant Crownit tuovat vähän vaihtelua perinteisten tulppaanien rinnalle. Kuva: Kodin Kukat Oy

8. Tähtitulppaani Helene

Kasvitieteelliset tulppaanit ovat usein hieman matalampia kuin tarhatulppaanit ja ne saattavat kukkia vuodesta toiseen. Kasvitieteellisiin tulppaaneihin kuuluva Helene -tähtitulppaani aloittaa kukintansa aikaisin keväällä eikä vaadi kasvupaikakseen kukkapenkkiä, vaan viihtyy mainiosti pihan tai metsän reunoilla. Varjoisempi paikka pidentää kukintaa. Lajike leviää suotuisalla kasvupaikalla runsaasti.

tähtitulppaani
Tähtitulppaani Helene kasvaa 10–20 cm korkeaksi. Kuva: Kodin Kukat Oy

9. Pinksize

Runsaasti kerrottu isokokoinen tulppaani ’Pinksize’ on täydellinen valinta leikkokukaksi. Kestävä tulppaanilajike kukkii touko–kesäkuussa ja kasvaa noin 45 cm korkuiseksi.

tulppaani
Muhkea Pinksize muistuttaa pionia. Kuva: Kodin Kukat Oy

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko jo tutustunut syksyn 2022 tulppaanilajikkeisiin? Valitsimme uutuuksien joukosta 9 kauneinta hurmuria

Sinun täytyy kommentoidaksesi.