
Tunnista rikkaruoho – näin kitket pahikset ja säästät villivihannekset
Valtasivatko rikkaruohot puutarhapenkit lomasi aikana? Ei hätää, pienen kitkentäkierroksen jälkeen paikat näyttävät taas peremmilta. Loppukesällä rikkaruohojenkin kasvu hidastuu.
Hedelmällisin aika päästä eroon puutarhan rikkaruohoista on voimakkaan kasvun aika, kevät ja alkukesä. Kesän edetessä kasvu hidastuu, myös rikkaruohojen. Kun kitket rikkaruohot loppukesästä, hyödyt etenkin seuraavia vuosia silmällä pitäen.
Lue myös: Haluatko helpon puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat suunnittelussa
Kaikkia puutarhaan itsestään levinneitä kasveja ei kuitenkaan tarvitse koettaa poistaa.
Rikkaruoho, luonnonkasvi vai villivihannes?
Rikkakasvit ovat luonnonkasveja tai puutarhakarkulaisia, jotka tuntuvat hoitajan kannalta levinneen väärään paikkaan. Ne valtaavat tilaa hyöty- tai koristekasveilta, verottavat satoa ja ovat esteettinen haitta.
Toisaalta voikukat, kortteet, puna-ailakit, nokkoset ja luonnonheinät ovat yhdessä puutarhassa rikkaruohoja; toisessa puutarhassa ne nähdään elinympäristöä rikastuttavina luonnonkasveina, jotka lisäävät puutarhan monimuotoisuutta.
Monia ”rikkaruohoja” käytetään myös nykyaikaisessa keittiössä villivihanneksena. Pihatähtimöllä eli vesiheinällä, voikukalla, poimulehdellä, maitohorsmalla ja nokkosella on paljon hyötykäyttöä. Omasta puutarhasta ne voi kerätä läheltä kotia.
Näin kitket eri rikkaruohot
- Maahumala (Glechoma hederacea), kasvaa etenkin puutarhan puolivarjoisissa ja varjoisissa kohdissa, missä muut lajit eivät menesty. Talvivihreä koristekasvinakin käytetty laji kukkii alkukesällä ja leviää maata pitkin suikertavilla rönsyillään. Valon lisääntyessä ja kasvuston tihetessä maahumala väistyy.
- Rönsyleinikki (Ranunculus repens). Kauniskukkaista rönsyleinikkiä näkee myös koristekasvina, mutta kannattaa seurata valppaana sen leviämistä. Laji viihtyy pihoilla, kosteilla niityillä, pelloilla ja ojanpientareilla. Emokasvin lisäksi vetele rönsyt pois ja hävitä paikoista, jossa kasvi häiritsee.
- Vuohenputki (Aegopodium podagraria) on yleinen puutarhojen rikkaruoho, joka valtaa tilaa tehokkaasti maanalaisella leviämisellään. Vuohenputksesta pääsee eroon sitkeästi leikkaamalla kasvustoa ja kitkemällä perennojen joukosta. Kun istutukset tihenevät, vuohenputki vähenee.
- Piharatamo (Plantago major) viihtyy sielläkin, missä maa on tiivistynyttä jaköyhää. Puutarhamaassa se rehevöityy lehteväksi perennaksi. Nurmikolta, poluilta ja kivien väleistä piharatamot kannattaa kaivella pois ennen kuin siemenet pöllähtävät lentoon.
- Juolavehnä (Elymus repens) on monivuotinen rikkakasvi, joka kannattaa hävittää jo ennen taimien istuttamista puutarhaan. Maassa risteilevät pitkät vaaleat juuret pitää kerätä pois tarkkaan etenkin hyötytarhasta. Jos juolavehnä valtaa alueen, sitä kannattaa niittää etenkin alkukesällä.
- Karhunköynnös (Calystegia sepium) kietoo pitkillä versoillaan kasvit puloihinsa. Monivuotinen köynnös kasvaa lähes silmissä! Kasvia ei kannata koettaa repiä pois kasvustosta, sillä sitkeä varsi vetää mukanaan perennatkin. Leikkaa varsi palasiksi ja poista pätkinä.
Vinkki! Kuivata monivuotisten rikkaruohojen juuret ennen niiden laittamista kompostiin!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tunnista rikkaruoho – näin kitket pahikset ja säästät villivihannekset