Puutarha

Haaveiletko ihanasti tuoksuvasta puutarhasta? Näillä kasveilla saat luotua pihan, jossa ei malta lopettaa nuuhkimista

Tuoksuva puutarha luo elämyksiä hajuaistille. Kokosimme listan lajeista, joita kannattaa valita, jos haluat helliä nenääsi.

Sopivia lajeja on tarjolla paljon, jos kasveilla luotu tuoksuva puutarha houkuttelee. Piha, kasvimaa tai kukkapenkki tuoksuu aina joltain. Päivällä tuoksuvat eri kukat kuin öisin, ja kuivalla säällä puutarha tuoksuu toisenlaiselta kuin sateen jälkeen.

Istuta tuoksuva puutarha

Kun haluat perustaa tuoksuvan puutarhan, selvitä myös muita asioita kuin tuoksut. Tutustu monivuotisten kasvien kasvupaikkavaatimuksiin, talvenkestävyyteen ja kukinta-aikoihin.

Keväällä kukkivia tuoksuvia kasveja ovat kielot, narsissit, orvokit, näsiä, tuomi ja magnolia. Myös lehmusten ja pihlajien lehden alut kantavat vienolla tuoksullaan viestiä keväästä.

Alkukesällä kukkaan puhkeavat jalopionit, syreenit, pihajasmikkeet ja pensasruusut. Samaan aikaan puutarhaan voi istuttaa tuoksuvakukkaisia kesäkukkien taimia, kuten tuoksuherneitä, heliotrooppeja ja tuoksupelargoneja.

Kesällä puutarhassa tuoksuvat laji kerrallaan yrtit, kuten rosmariini, laventeli ja oregano. Perennalajeista kannattaa suosia tuoksuvia illakoita, liljoja, kurjenmiekkoja, kurjenpolvia ja malvoja. Mustaherukkapensaiden lehdistö tuoksuu marjaisalta, vaikka lehdistöä ohikulkiessaan vain hipaisee.

Loppukesällä ja syksyllä puutarhassa tuoksuu kostea multa. Etenkin aamuisin moni sanoo haistavansa jo syksyn. Tuoksuvista kukista loppukesällä kukkivat liljat, syysleimukukat, syysyrikkä sekä yrtit, rosmariini, minut, sitruunamelissa ja lipstikka.

Valitse kasvit tuoksupuutarhaan

Yksivuotisia ja kausikasveja

Perennoja eli ruohovartisia monivuotisia

Puuvartisia kasveja

Miksi kasvit tuoksuvat?

Hyönteispölytteisten kasvien kirkasväriset ja tuoksuvat kukat ovat paitsi puutarhan hoitajan ilo, ne myös kertovat pölyttäjille, että täällä olisi tarjolla mettä.

Luonto on järjestänyt asian niin, että jokaisella kasvilajilla on oma tähtihetkensä pölyttäjien suosiossa. Hyönteiset eivät lentele puutarhassa sattumanvaraisesti, vaan kuljettavat kutsujen perusteella siitepölyn lajin kukasta toiseen.

Etenkin yöaikaan houkuttelijoina toimivat nimenomaan tuoksut.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveiletko ihanasti tuoksuvasta puutarhasta? Näillä kasveilla saat luotua pihan, jossa ei malta lopettaa nuuhkimista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.