Turpeeton kasvualusta

Tiesitkö, että tavallinen multapussi sisältää lähes pelkästään turvetta? Puutarhanhoito ilman turvetta on haastavaa mutta mahdollista – nämä ovat vaihtoehdot

Turpeella on yllättävän iso rooli puutarhassa. Ilmaston ystävä pärjää ilmankin, mutta se vaatii hieman vaivannäköä. 

Turve on maailman käytetyin kasvualusta, esimerkiksi monet tavalliset multapussit sisältävät sataprosenttisesti turvetta. Turve on suosittua, sillä se on hygieeninen eikä sisällä esimerkiksi rikkaruohoja tai muita viljelyä häiritseviä epäpuhtauksia.

Ilmastonmuutoksen takia moni haluaa kuitenkin pitää turpeen suossa sen sijaan, että levittäisi sitä palstalleen tai kukkapurkkeihin kotona. Onnistuuko puutarhan hoitaminen ilman turvetta? Mitä vaihtoehtoja on olemassa?

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski kertoo, että nykyään vaihtoehtoja etsivät yhä useammat. Ja niitä löytyy.

”Voi esimerkiksi kompostoida lehdet tai puutarhajätteet omassa pihassa tai palstalla ja tehdä näin omaa multaa. Myös keittiöjätteet voi kompostoida, mutta niiden kompostointiin tarvitaan lämpökompostori. Avokompostiin niitä ei lain mukaan saa laittaa.”

Keittiöjätteiden kompostointiin sopii myös bokashi-kompostointi. Siinä jätteet fermentoidaan mikrobien avulla hapettomissa oloissa. Menetelmä on peräisin Japanista.

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo, että kaupasta voi ostaa sammalnappeja tai muita rahkasammaleesta koottuja kasvualustoja. Myös sammal kerätään suolta ja keruu jättää helposti ruman jäljen luontoon, mutta ainakaan sitä ei kaiveta maan alta, eikä suota kuivata sen takia.

Lue myös: Komposti tekee puutarhajätteestä hyödyllistä ainesta – näin teet itse kompostin ja kierrätät ravinteet puutarhassa

Kookoskuitua turpeen tilalle

Suomeen tuodaan ulkomailta nyt paljon kookoskuitua. Se on levinnyt tänne nopeasti turpeen korvaajaksi.

”Kaukaa lennättäminen ei tietenkään ole superekologista sekään, mutta ainakaan kookoskuitua ei kaiveta maan alta niin kuin turvetta. Se on kookospähkinöiden viljelyn sivutuote, eikä sitä varten tarvitse viljellä erikseen mitään”, Uski kertoo.

Kookoskuitu tiivistyy pieneen tilaan ja on siksi helppo kuljettaa. Se paisuu moninkertaiseksi, kun se saa vettä. Sitä myydään kaupoissa tiiliskiven kaltaisissa kuutioissa.

Kookoskuitua käytetään muun muassa taimien kasvatuksessa, siihen voi istuttaa esimerkiksi yrttejä tai sitä voi lisätä mullan joukkoon. Se on hyvä apu viljelyyn, sillä siinä on melko samoja ominaisuuksia kuin turpeella. Myös kookoskuitu on hygieeninen ja sitoo vettä.

Lue myös: Vermikuliittia, kookoskuitua vai kissanhiekkaa – nyt meni mullanvaihto vaikeaksi!

Hyvinvoiva maaperä sitoo hiiltä 

Uski sanoo, että tärkeintä on pitää puutarhan maaperä hyvässä kunnossa, jos viljelijä haluaa todella pitää huolta ilmastosta. Silloin maan pinnalla kasvit kasvavat hyvin ja maaperä sitoo hiiltä.

Kompostimullan käyttö on mainio keino maanparannukseen. Samoin biomassasta keinotekoisesti tuotettava biohiili, jota voidaan lisätä maaperään vaikka kompostimullan joukkoon huolehtimaan, että hiili jää maahan eikä karkaa taivaalle.

Biohiili tuotetaan korkeassa lämpötilassa vähähappisessa pyrolyysissä eli kuivatislauksessa. Sitä myydään tavallisissa puutarhakaupoissa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että tavallinen multapussi sisältää lähes pelkästään turvetta? Puutarhanhoito ilman turvetta on haastavaa mutta mahdollista – nämä ovat vaihtoehdot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X