Puutarha

Ulkotulisija tuo nuotiotunnelmaa omalle pihalle –  ota kuitenkin nämä asiat huomioon ennen kuin hankit tulisijan ulos

Tukesin tarkastaja kehottaa kiinnittämään huomiota alustaan, etäisyyksiin ja muutamaan seikkaan tulen käsittelyssä, jos haaveissa on ulkotulisija.

Elävän tulen äärellä istuskelu on huvi, josta ihminen on nautiskellut niin kauan kuin on osannut tulta tehdä. Nyt tämä harrastus houkuttaa siinä määrin, että monen haaveissa on saada jonkinlainen ulkotulisija omalle pihalle.

Koska kyseessä on elävä tuli, suunnitelmissa täytyy kuitenkin varautua huomioimaan muutama turvallisuuteen liittyvä seikka ennen kuin lähtee ostoksille.

Lue myös: Tunnelmallinen pergola kruunaa pihamaan – nämä 4 ihanaa katosrakennelmaa saavat huokaisemaan ihastuksesta

Ulkotulisija vaatii palamattoman pohjan

Ihan ensimmäiseksi täytyy varmistua siitä, että pihalta löytyy tarpeeksi tilaa. Kuluttajatuoteryhmän tarkastaja Jere Heikkinen Tukesista muistuttaa, että tulisija vaatii vakaan ja palamattoman alustan.

”Esimerkiksi kivi, hiekka, sora ja betonilaatat sopivat hyvin. Maata vasten tulisijaa ei välttämättä kannata asettaa niin että lämpö pääsee siirtymään tulipesästä maahan. Erityisesti kannattaa varoa kuivaa nurmikkoa.”

Mitään metrimääriä Heikkinen ei lähde antamaan, koska sellaisia ei ole laissa, mutta terveellä järjellä jokainen voi arvioida, mikä on riittävästi.

”Koko pihaa ei tarvitse laatoittaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että hehkuvat kekäleet voivat lentää useiden metrien päähän. Sillä etäisyydellä ei pitäisi olla mitään palavaa”, hän toteaa.

Huomioi etäisyys lähellä oleviin rakennuksiin, puihin ja pensaisiin

Pohjan lisäksi ulkotulisija vaatii tilaa ympärilleen. Läheiset rakennukset, puut, pensaat, kuivat lehdet ja puiden oksat voivat olla potentiaalisia palon lähteitä.

”Tulia ei kannata tehdä parvekkeelle, räystäiden ja katosten alle tai seinien lähistölle. Jos vaikka tuuletusraosta pääsee kipinä sisälle, voidaan olla äkkiä pulassa, ja palon alkua voi olla vaikea huomata.”

Pihoille ja kesämökeille on noussut valtavia terasseja, joilla grillataan, ruokaillaan ja vietetään aikaa. Terassikaan ei Jere Heikkisen mukaan ole oikea paikka tulisijalle.

”Terassien alle kertyy usein lehtiä ja muuta kuivaa materiaalia, joka voi olla vaikeaa sammuttaa lautojen välistä tai edes havaita ennen kuin on myöhäistä.”

”Joskus olemme huomauttaneet valmistajia siitä, että markkinoinnissa ulkotulisija on kuvattu puuterassin päällä.”

Kysy lupa naapureilta ja tarkista järjestyssäännöt

Lain mukaan jokainen saa tehdä tulen omalla pihallaan, jos voimassa ei ole nurmikko- tai metsäpalovaroitusta. Varoitukset löytyvät esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

On tyylikästä kysyä naapureilta, mitä mieltä he ovat.

”Rivitalojen järjestyssäännöissä voi olla omia tulentekoa rajoittavia tekijöitä tai tiettyjä sääntöjä turvaetäisyyksistä”, Heikkinen huomauttaa.

Lue myös: Voihan nokinenä! Näin nokitahrojen poisto vaatteista onnistuu – samalla ohjeella poistat myös hiili- ja tuhkatahrat

Sytytä ulkotulisija sytystyspaloilla ja kuivilla puilla

Heikkinen muistuttaa, että vaikka luvat olisivat kunnossa, tulen sytyttäjä vastaa turvallisuudesta loppuun asti.

Sytyttämisessä kannattaa käyttää sytytyspaloja tai kuivaa kaarnaa. Paperilla on taipumus leijailla.

”Sekin on huono idea, että ottaa ruohonleikkurin bensakanisterista bensaa tulen sytyttämiseen, sillä bensiini höyrystyy ja leimahtaa.”

Tulta kasvatetaan rauhallisesti pikkuhiljaa ja pidetään sen koko ajan kurissa.

”Jos tuntuu vaikealta lähestyä tulta, ollaan jo liian korkeassa palotehossa.”

Valvo, kunnes hiillos on jäähtynyt

Kertakäyttögrilleistä syttyy vuosittain tulipaloja siksi, että hiillos ei ole kunnolla jäähtynyt.

Heikkinen kehottaakin huolehtimaan siitä, että tuli on sammutettu huolella ja että hiillos on jäähtynyt ennen kuin tulisija jää vaille valvontaa.

Mahdollisiin vaaratilanteisiin on myös syytä varautua etukäteen.

”Kun hankkii ulkotulisijaa, on tosi hyvä hetki samalla päivittää kodin sammutuskalusto. Ja jo ennen tulen tekemistä on hyvä varata vettä lähistölle ja miettiä muutenkin valmiiksi, miten toimii, jos tuli lähtee leviämään.”

Lue myös: Kannattaako tuhkan levitys puutarhaan? Katso vinkit, joiden avulla tuhka toimii lannoitteena parhaiten

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ulkotulisija tuo nuotiotunnelmaa omalle pihalle –  ota kuitenkin nämä asiat huomioon ennen kuin hankit tulisijan ulos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.