Askartelu

Uutta ilmettä pihaan tai parvekkeelle edullisesti – tee vanhoista saviruukuista kauniit mosaiikkiruukut

Mosaiikkitöiden tekeminen on hauskaa puuhaa. Aloita vaikka vanhojen saviruukkujen päällystämisestä. Nämä kauniit mosaiikkiruukut onnistuvat kokemattomaltakin kädentaitajalta.

Uudista vanhat saviruukut persoonallisella mosaiikkipinnalla. Tekeminen on joutuisaa ja sujuu kokemattomaltakin.

Kokeile erivärisiä saumalaasteja. Esimerkiksi musta saumalaasti tuo puhtia muuten niin hempeisiin sävyihin.

Sopivia materiaaleja ruukkuihin voi etsiä kirpputorilta, ellei omasta astiakaapista löydy kierrätettävää. Punasaviruukkujen yläosaan on käytetty kahvikuppeja ja alaosan mosaiikki syntyi ruokalautasista.

Näin teet mosaiikkiruukut

Tarvikkeet:

suojalasit, mosaiikkisakset, jotka sopivat keramiikan pilkkomiseen, ruukku, puuliimaa ja pensseli, keramiikka-astioita, kaakeliliimaa, puisia cocktailtikkuja, pieni lasta tai jäätelötikku kiinnitysaineen levitykseen, suojahansikkaat saumaukseen ja viimeistelyyn:  hengityssuojain, hansikkaat, suoja-alusta, sekoitusastia ja -lusikka, saumalaastijauhetta, puisia cocktailtikkuja, vanha hammasharja, Puuvillariepu kiillottamiseen, (maalia).

  1. Käsittele lasittamaton punasaviruukku ensin kauttaaltaan puuliimalla, joka on notkistettu vedellä. Käytä liiman levitykseen isoa pensseliä. Lasitettua ruukkua ei tarvitse pohjustaa.
  2. Pilko sopivista astioista paloja mosaiikisaksilla. Suojaa silmät aina suojalaseilla. Samassa pinnassa kannattaa käyttää suunnilleen samanpaksuisia paloja. On makuasia, kuinka leveät saumalaastiraot työhön jättää. Väljemmissä raoissa palojen leikkaamisessa ei vaadita niin paljon tarkkuutta.
    Kahvikupista saa leikattua mosaiikkisaksilla ruukkuun kauniin reunuksen.
  3. Aloita mosaiikkipalojen kiinnittäminen. Levitä kaakeliliimaa kuivan ruukun pintaan pienelle alueelle kerrallaan, jotta liima ei ehdi kuivahtaa. Asettele palat haluamallasi tavalla. Yli pursuavan kiinnitysaineen voit poistaa cocktailtikun avulla.
  4. Hyödynnä käyttämiesi astioiden muotoja ja kuvioita. Viimeistele ruukun yläreuna lautasten reunoista leikatuilla pikkupaloilla, jotka asetellaan sileä reunus ulkoreunaa kohti.
    Punasaviruukut käsitellään ensiksi kauttaaltaan vedellä laimennetulla puuliimalla. Mosaiikkipalat kiinnitetään kaakeliliimalla ruukunpintaan omaa silmää miellyttäväksi kokonaisuudeksi.
  5. Anna työn kuivua muutama päivä ennen saumaamista. Erisävyisiä saumauslaasteja myydään rautakaupoissa melko pienissäkin pakkauksissa, joissa on ohjeet laastin käsittelyyn. Käytä hengityssuojainta, kun sekoitat laastia. Suojaa myös kätesi hansikkailla, kun olet laastin kanssa kosketuksissa.
  6. Levitä tahnamainen laasti huolellisesti ruukun pintaan. Katso, että laastia menee kaikkialle saumarakoihin.
    Saumalaastin levityksessä tarvitaan vahvat suojahansikkaat.
  7. Kun enimmät laastit on poistettu pinnasta, käytä tarkempaan puhdistukseen puutikkuja ja vanhaa hammasharjaa. Pyyhi pinta vielä kostutetulla rievulla ja kuivaa. Ylimääräistä saumalaastia ei pidä laskea viemäriin, sillä se tukkii putkistot.
    Ylimääräisen saumalaastin poistamisessa on apua vanhasta hammasharjasta ja rievusta.
  8. Viimeistele halutessasi ruukut sisäpuolelta laastin värisellä maalilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uutta ilmettä pihaan tai parvekkeelle edullisesti – tee vanhoista saviruukuista kauniit mosaiikkiruukut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.