Puutarha

Uusintakylvö tuottaa nopeakasvuisia vihanneksia useamman sadon: näin onnistut!

Korjaa tuoretta satoa pitkin kesää. Kylvä nopeakasvuiset vihannekset parin viikon välein.

Uusintakylvö tarkoittaa sitä, että nopeakasvuisen lajin sadonkorjuun jälkeen kylvetään uusi erä saman kasvilajin siemeniä myöhempää sadonkorjuuta varten. Tarkoituksena on, että yhden kasvukauden aikana saadaan kerättyä siis monta satoa!

Lue myös: Kylvökalenteri kertoo, milloin siemenet kannattaa kylvää – katso oikeat ajankohdat, kylvät sitten suoraan maahan tai esikasvatat taimiksi

Uusintakylvö sopii nopeakasvuisille vihanneksille ja hyötykasveille, kuten monille yrteille ja salaateille.
Uusintakylvö sopii nopeakasvuisille vihanneksille ja hyötykasveille, kuten monille yrteille ja salaateille. © Jonne Räsänen

Uusintakylvöjen aika koittaa tavallisesti keskikesällä, kun alkukesän sadonkorjuu on vapauttanut tilan uudelle kylvökselle. Uusintakylvöt voi suunnitella keväällä ennakkoon: siemenet kylvetään kahden viikon välein, jotta tarjolla on aina tuoretta satoa.

Uusintakylvö sopii lajeille, jotka korjataan koko kasvi kerralla. Sellaisia ovat esimerkiksi retiisit ja punajuuret, jotka kylvetään toukokuussa ja satoa voi alkaa korjata retiisiä jo kuukauden päästä ja punajuurikasta muutama viikko myöhemmin. Kesän käyttöön herkullisimmillaan molemmat ovat keskenkasvuisina, eli pienet harvennustaimetkin voi syödä – esimerkiksi porkkanasta.

Lue myös: Esikasvatus käynnistää puutarhakauden – näin onnistut!

Mangoldi on vanha pinaattikasvi, sokerijuurikkaan ja punajuuren sukulainen. Uusintakylvön avulla siitä saa kesän aikana monta satoa.
Mangoldi on vanha pinaattikasvi, sokerijuurikkaan ja punajuuren sukulainen. Uusintakylvön avulla siitä saa kesän aikana monta satoa. OM-Arkisto

Lehtevät lajit, kuten tilli tai salaatti, uusiutuvat aika pitkään sitä mukaa kuin niitä korjataan, mutta parhaita ovat niilläkin nuoret lehdet.  Korjaako lehden vai koko kasvin kerralla,  riippuu myös sitä, kuinka paljon satoa tarvitaan. Vanhemmiten kukkivat kasvustot kannattaa uusia.

Uusintakylvö: nämä lajit antavat 2-3 satoa kesässä:

Lue myös: Kassiviljely onnistuu missä tahansa! Superhelppo kasvimaa syntyy istuttamalla kasvit kestokasseihin ja astioihin

Uusintakylvö sopii nopeakasvuiselle pinaatille. Kylvö kannattaa tehdä jopa parin viikon välein.
Uusintakylvö sopii nopeakasvuiselle pinaatille. Kylvö kannattaa tehdä jopa parin viikon välein. © OM-Arkisto
Lehtisalaatti tuottaa paljon satoa. Maukkaimmillaan se on nuorena ja siksi uusintakylvö tai parikin kannattaa tehdä.
Lehtisalaatti tuottaa paljon satoa. Maukkaimmillaan se on nuorena ja siksi uusintakylvö tai parikin kannattaa tehdä. © OM-Arkisto

Uusintakylvölle kannattaa antaa tilaa

Kylvä nopeakasvuista retiisiä 2-3 riviin parin viikon välein. Kun sato on korjattu, muokkaa pintamaa ja tee uusintakylvö entisen rivin paikalle.

Voit uudistaa vaikkapa 20-30 sentin pätkän kerrallaan, mutta varminta olla olla sekoittamatta siemeniä jo kasvussa olevien tainten joukkoon. Näin uudet taimet saavat tilaa itää ja kasvaa.

Uusintakylvökseen voit kylvää samaa tai eri lajia tai lajiketta satotoiveittesi mukaan. Nopeakasvuinen vuonankaali kannattaakin kylvää vasta ”toisessa erässä” keskikesän jälkeen, jotta taimet eivät kuki.

Myös siemenperunoita voi istuttaa kasvimaalle erä kerrallaan 2-3 viikon välein ja korjata nuoria perunoita pitkin kesää. Satoa nopeuttaa, kun taimikasvattaa siemenperunat ennen istuttamista.

Lue myös: Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen

Porkkanaa tarvitsee usein harventaa. Muista nautiskella myös pienet harvennusporkkanat! Ne maistuvat herkullisilta.
Porkkanaa tarvitsee usein harventaa. Muista nautiskella myös pienet harvennusporkkanat! Ne maistuvat herkullisilta. © Suvi Laine/OM-Arkisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusintakylvö tuottaa nopeakasvuisia vihanneksia useamman sadon: näin onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.