Puutarha

Vadelman istutus, kasvatus ja leikkaus: Näin vadelmapensas ja muut vadelmakasvit menestyvät!

Ota vadelman istutus-, leikkaus- ja kasvatusohjeet talteen ja lue, miten vadelmapensas ja muut vadelmakasvit, kuten boysenmarja, menestyvät!

Vadelman kasvatus onnistuu Suomessa jopa Kemin, Ylitornion ja Kuhmon korkeudella, sillä vadelmakasvit menestyvät lajista riippuen lämpimissä paikoissa jopa VI- kasvuvyöhykkeellä, kunhan maa on multava.

Lue myös: Vattumato kuriin mäntysuovan avulla – tätä niksiä täytyy kokeilla!

Vadelmakasvit kehittävät marjat toisen vuoden versoihin. Satoa saadaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopussa, pohjoisessa pari viikkoa myöhemmin. Viimeiseksi kypsyvät karhunvatukat.

Vadelmakasveihin kuuluvat

Vadelman istutus kannattaa, jos haluaa kerätä vadelmia omalta pihalta.

Vadelman lannoitus

Tuleva vadelmatarha kalkitaan dolomiittikalkilla (50–80 kg/aari). Puuntuhkaa tarvitaan 10 kg/ aari, jotta pH olisi 5,5–6,5.

Peruslannoitteeksi sopii moniravinteinen puutarhalannoite 6–10 kg/ aari. Puulastu, kutterirouhe, turve ja palanut karjanlanta lisäävät orgaanista ainesta.

Vadelmakasveja lannoitetaan keväällä kloorittomalla moniravinteisella lannoitteella (30–50 kg/ aari), myös puuntuhka ja karjanlanta ovat hyviä.

Vadelman istutus

Paljasjuuriset taimet istutetaan keväällä tai syksyllä etelä-pohjoissuunnassa noin metrin levyiseen penkkiin, joka muotoillaan 10–20 senttiä korkeaksi harjuksi.

Rikkaruohojen takia penkki kannattaa kattaa mustalla muovilla tai kuitukankaalla ja istuttaa taimet viiltoihin 50 sentin välein. Sopiva riviväli korkeille lajeille, kuten karhunvatukalle, on 2–2,5 metriä.

vadelmapensas

Vadelman leikkaus tehdään keväällä

Kevätistutuksen yhteydessä taimet leikataan 5 sentin mittaisiksi. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä.

Astiataimia voi istuttaa pitkin kesää, eikä niitä tarvitse leikata. Pensaiden elinikä on yleensä 10 vuotta.

Marjoja tuottavat versot leikataan maan rajasta sadonkorjuun jälkeen tai viimeistään seuraavana keväänä. Samalla harvennetaan taimistoa. Uusia versoja jätetään 10–12 metriä kohden.

Karhunvatukat menestyvät talven yli varmimmin peittämättä I–II kasvuvyöhykkeellä, muualla juuristo kannattaa suojata talveksi.

Korkeat lajikkeet on aina tuettava.

Lajikkeita

  • Ville, makeamarjainen, jatkuvasatoinen vadelma
  • Preussen, makeamarjainen vadelma
  • Jatsi, isomarjainen vadelma
  • Maurin Makea pensasvadelma
  • Golden Queen ja Fallgold keltavadelmia
  • Boysenmarja, punainen
  • Black Satin, mustavadelma
  • Heisa, puutarhavadelman ja mesivadelman risteytys

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelman istutus, kasvatus ja leikkaus: Näin vadelmapensas ja muut vadelmakasvit menestyvät!

pirjo

kertokaa minulle minkä kasvin voisin istuttaa antamaan näkösuojaa terassilleni kesäisin. talvella siihen kohtaan tulee kattolumet, joten koristeomenapuu, jonka niin mieluusti haluaisin, tai vastaava mahdollisesti lohkeaa putoavan lumen voimasta. joku suositteli vatukkaa, mutta olisiko joku vastaava, joka kasvattaa keväisin uudet versot
. . . . kysyy pirjo

maurin makea

Olen kasvattanut vadelmaa muutaman vuoden ajan. Ongelmani on, että se on alkanut levitä ja taimia nousee kaukana varsinaisesta penkistä. Olisiko minun pitänyt laittaa se juurimaton sisään vai olisiko riittänyt nurmikon rajausnauha?
Pelkään, että se karkaa naapurin puolelle.

sormet mullassa

Pirjolle suosittelisin näköesteeksi, jos lumet talvella tulee alas, paikkaan vaikka köynnöskärhöjä. Itselläni on lilan värinen suuri kukkainen jalo köynnöskärhö, voi pojat se on komee kukka, melkein kämmenen kokoinen. Se pikku kikka siinä on että menee pari kolme vuotta ennekuin kukkii eka kerran. Pudotan köynnökset talveksi maata vasten ja peittelen havun oksilla, ja lunta saa tulla vaikka kuinka päälle, ei haittaa, päinvastoin, lumen alla kaikki talvehtii hyvin. Keväällä joskus toukokuun alussa leikkaan kuivuneet pitkät varret poikki noin 10 centin pituisiksi, ja vot kohtaa alkaa puskeen uutta vihreetä vierestä. Jos ei nämä ole mieleisiä niin kokeile istuttaa isoihin purkkeihin yksivuotisia, vaikka keijunmekko joka kukkii syksyllä pakkasiin asti. On kova kipuaan pajukehikkoa ylös.

köynnöstävä

Neuvokaas jokin hyvä kikka jo syksyä ja talvea varten.
Minulla on köynnöksiä partsilla.
Miten saan ne säilytettyä talven yli ?
Meillä ei ole minkäänlaista kellaria talossa.
Ainoa paikka tavaroille on ”liiteri , jokaisella oma kylmä koppi.
Pakkasta ,kun on yhtäpaljon ulkona kuin kopissakin.
Siis ihan sama jos kasvit jättäisi parvekkeelle.
Miten ne voisi saada säilymään talven yli ?
Onko mitään keinoa ?????

Rita

Havuilla voi peittää tai harsoilla

seinät on

suosittelen ruusupapua, tekee lentevän seinän, mutta suosittelen esikasvatusta.

Tietämätön

Missä vika.Maurin makean marjat reunoilta mustat.

viherpeukaloko

Mikä neuvoksi: Karhunvadelma kasvoi monena vuonna hyvin ja tuotti paljon satoa, mutta nyt parina viime vuonna kukinnan jälkeen oksat kuivuvat ja toiset eivät edes ehdi kukkimaan, kun jo alkavat silmut heti ruskettuvat. Olen vanhat oksat katkonut aina ed. syksynä pois.
Onko juuristo vanhentunut vai onko ravinnon puute. Pitääkö vain hävittää kokonaan vai siirtää uusia alkuja vain uuteen kasvupaikkaan?
Harmittaa kun niin marjaisat puskat eivät enää kuki eivätkä tuota satoa. Sehän on kukkiessaan aivan upea ilmestys.

Miten sen saa pysymään halutulla alueella, meillä ainakin karkailee vähän joka paikkaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.