ampiainen

Valeampiaispesä x 2: Teetkö helpon ja nopean suodatinpussista vai virkatun version langasta? Katso ohjeet

Pidä ampiaiset loitolla ja tee valeampiaispesä vaivattomasti itse. Voit valita kahdesta vaihtoehdosta joko helpon ja nopean tai virkatun valepesän. Kumman valitset?

Valeampiaispesä on hyvä ripustaa heti keväällä, ennen kuin ampiaiset aloittavat pesänsä rakentamisen. Valepesän idea on uskotella pesäpaikkaa havitteleville tulokkaille, että paikan on jo vallannut ampiaisyhdyskunta.

Ampiaiset ovat reviiritietoisia, eivätkä todennäköisesti rakenna pesää paikkaan, jonka läheltä löytyy jo ampiaispesä.

Valepesä kannattaa ripustaa paikkoihin, joihin et halua ampiaisia ja joihin ne yleensä rakentavat pesänsä, kuten räystään alle tai seinän viereen. Pesiä voi myös ripustaa useamman lähitienoille.

Tee valeampiaispesä ja estä aidon ampiaispesän rakentuminen

Valeampiaispesän tarkoitus on huijata ampiaisia luulemaan, että paikka on jo varattu.

Kokosimme kaksi versiota valepesästä. Voit tehdä pesän helposti ja nopeasti suodatinpussista. Näppärämpi laittaa virkkuukoukun heilumaan ja virkkaa pesän langasta. Katso ohjeet ja valitse itsellesi sopivampi.

Kerkesivätkö ampiaiset jo rakentaa pesänsä ja pörräävät pihassasi häiriöksi asti? Kokosimme konsteja, joilla pistiäiset saa häädettyä loitommalle. Kokeile näitä kuutta keinoa, kun haluat hätistää ampiaiset kauemmas häiriköimästä.

1. Helppo ja nopea valeampiaispesä suodatinpussista

Helppo valepesä on myös nopea tehdä. Valepesä valmistuu nimittäin minuuteissa. Tarvikkeetkin todennäköisesti löytyvät jo kaapeistasi.

Helpon valepesän tekemiseen tarvitset

  • Suodatinpussin
  • Täytettä, kuten wc- tai talouspaperia tai pumpulia
  • Neulan
  • Lankaa
  • Sakset

Valeampiaispesän valmistamiseen tarvitset suodatinpussin ja paperia.

Tee helppo valeampiaispesä näin:

  1. Ompele suodatinpussin suuaukko melkein kiinni.
  2. Täytä suodatinpussi esimerkiksi wc- tai tai talouspaperilla tai pumpulilla. Wc-paperia menee suodatinpussin sisään noin kuusi rytistettyä palaa.
  3. Ompele suodatinpussi suuaukko kokonaan kiinni ja päättele lanka. Jätä narua tarpeeksi, jotta saat valepesän ripustettua haluamaasi paikkaan tai solmi paksummasta langasta pesään ripustuslenkki.

Helppo valeampiaispesä suodatinpussista valmistuu nopeasti.

helppo valeampiaispesä suodatinpussista

Lue myös: Mehiläisen tai ampiaisen pisto: normaali myrkkyreaktio vai allergiaa?

2. Virkattu valeampiaispesä

virkattu valeampiaispesä

Virkattu valeampiaispesä. Kuva: Jonnan koukkuja

Kotilieden bloggaaja Jonnan koukkuja on tehnyt virkatun valeampiaispesän. Blogissaan Jonna kertoo valepesän valmistuvan noin tunnissa tai kahdessa.

Kysymykseen toimiiko valeampiaispesä, Jonnalla on varma vastaus.

”Nyt parin vuoden kokemuksella voin todeta, että täällä ainakin toimii!”, Jonna kertoo blogissaan.

Virkatun valeampiaispesän tekemiseen tarvitset

  • 25 g harmaata Novitan 7 veljestä -lankaa
  • Virkkuukoukun 3½ tai käsialan mukaan

Katso valeampiaispesän virkkausohje Jonnan koukkuja -blogista.

Lue myös: Ampiainen, mehiläinen vai kimalainen? Näin erotat myrkkypiikkiset pistiäiset

Avainsanat

Keskustelu

Toimiskohan myös, jos tunkisi vanhan harmaan villasukan kärkiosaan täytteet, lyhentäisi vartta ja sitoisi sen sitten kiinni ja ripustaisi roikkumaan.

”Valitettavasti tämäkin konsti lukeutuu urbaanilegenda–kategoriaan, Itä-Suomen yliopiston soveltavan ekologian apulaisprofessori Jouni Sorvari naurahtaa.”

”ampiaispesäksi ampiaiset eivät paperipussia luule sen enempää kuin ihminen mäennyppylää rintamamiestaloksi. Ampiaisten hajuaisti on erittäin tarkka ja se kyllä tunnistaa ampiaispesän. Ampiaispesähän ei ole paperia vaan puukuidusta ja ampiaisen syljestä muodostettua massaa, jossa voi olla sienirihmasto kolmantena komponenttina.”

https://www.karjalainen.fi/index.php?option=com_k2&view=item&id=192724:huijaako-pussikonsti-oikeasti-ampiaisia-apulaisprofessori-valitettavasti-tamakin-lukeutuu-urbaanilegenda-kategoriaan&Itemid=148

Kommentoi juttua: Valeampiaispesä x 2: Teetkö helpon ja nopean suodatinpussista vai virkatun version langasta? Katso ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X