Vuoroviljely kotipuutarhassa on helppoa – näillä ohjeilla onnistut

Kasvien viljelykierto pitää yllä maan kasvukuntoa, rakennetta ja ravinteiden tehokasta hyötykäyttöä. Viljelykierto auttaa myös pitämään rikkaruohot ja kasvintuhoojat kurissa.

Vuoroviljelyä kannattaa kokeilla kotipuutarhassakin, vaikka viljelmä olisi pieni. Vaihtele siis kasvien paikkoja vuosittain.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

Vuoroviljele näin kotipuutarhassa ja kasvimaalla

Vuoroviljelyssä kannattaa noudattaa kolmen vuoden kiertoa:

  • Viljele ensimmäisenä vuonna typensitojakasveja, kuten herneitä ja härkäpapuja.
  • Viljele toisena vuonna runsaasti ravinteita kuluttavia lajeja, kuten kaaleja ja juureksia.
  • Kolmantena vuonna viljele vähään tyytyviä yrttejä.

Tarkasti suunniteltu kasvien viljelykierto pitää yllä maan kasvukuntoa, rakennetta ja ravinteiden tehokasta hyötykäyttöä.

Viljelykierto auttaa myös pitämään rikkaruohot ja kasvintuhoojat kurissa.

mustakaali

Mustakaalin eli palmukaalin sinivihreitä kurttulehtiä korjataan ruusukkeesta ulommaisista lehdistä alkaen. Sametti­kukat suojaavat kaaleja tuholaisilta.

Käytä kompostia, torju rikkaruohot käsin

Maanparannukseen vuoroviljelyssä kannattaa käyttää kompostimultaa. Se parantaa pieneliötoimintaa ja tuo maahan ravinteita ja humusta.

Kotipuutarhassa kannattaa suosia luomuviljelyä. Luomuviljelyssä kasvitauteja ja -tuholaisia ehkäistään ennalta huolehtimalla maan kasvukunnosta ja kasvien puolustuskyvystä.

Torju siis rikkaruohot mekaanisesti ja karkota tuhoeläimet oikeilla kylvöajoilla, kasvuharsolla sekä biologisilla torjuntaeliöillä.

Hietamaan mururakenne on erinomainen ja maa luonnostaan ravinteikasta. Viljelykuntoa vaalitaan viljelykierrolla.

Luomuviljelmän viljelykierrossa eri peltolohkoilla vaihtelevat ravinteita maahan tuovat ja niitä kuluttavat kasvit, myös syvä- ja matalajuuriset kasvit.

Maahan ravinteita tuo viherlannoitus, ravinnevaroja taas kuluttavat juurikkaat ja vihannekset.

Vuoroviljelyssä satoa syntyy sopivasti ja tasaisesti, kun maasta ei pyritä ottamaan kerralla kaikkea irti.

Vaikka kesä ei olisi helteinen, juurikasvit eivät petä juuri koskaan. Vanhat viljelykasvit, kuten lantut (kuvassa), purjot, sellerit ja punajuuret, tyytyvät sateiseenkin kesään, jos lämpötila on edes kohtuullinen.

Peltolohkoille kylvetään joka 4. vuosi viherlannoitusseos, joka sisältää kauraa, raiheinää, persian­apilaa ja ruisvirnaa. Heinät peittävät maan kesäksi ja käyttävät maan typpivaroja, jolloin maahan typpeä tuottavat palkokasvit sitovat typpeä vieläkin tehokkaammin. Aikanaan maahan muokattava vihermassa lisää maan humusta.

’Double Orange King’ on hyvä rohtolajike. Kehäkukkaa on ­käytetty ihovaurioiden hoitoon ja viljely­kasvien suojeluun ­tuholaisilta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vuoroviljely kotipuutarhassa on helppoa – näillä ohjeilla onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X