Puutarha

Tunnetko nämä vanhanajan perennat? Katso 12 kaunista vaihtoehtoa omalle pihallesi

Suomessa pitkään kasvatetut vanhanajan perennat voivat kulkea myös Isoäidinperennan tai perinneperennan nimellä. Taimien lähtöaineisto – siemenet tai taimet – voivat olla koti- tai ulkomaisia.

Kurjenmiekka, päivänkakkara, akileija… Vanhanajan perennat ovat monille tuttuja, ovathan ne kasvaneet pihapiireissä useita vuosia – jopa vuosikymmeniä!

Lue myös: Unikko, ukonhattu, päivänkakkara… Testaa, kuinka hyvin tunnistat puutarhan perennat!

Vanhanajan perennat – 12 vaihtoehtoa

Kurjenmiekka on vanhanajan perenna

Kurjenmiekka (Iris) sopii monenlaisille kasvupaikoille. Se viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa kivikoista kosteikkoihin. Kukinta kesä-heinäkuussa. Lue lisää kurjenmiekoista.

Purppuratulikukka

Purppuratulikukka (Verbascum phoeniceum) on kuivuutta kestävä joutomaiden, niittyjen ja pihapiirien perenna. Heinä-elokuussa ilmestyvät 30-80 senttiä korkeat kukinnot.

Lehtosinilatva

Lehtosinilatva (Polemonium caeruleum) on ikivanha, puolivarjossa ja kosteikoissa viihtyvä, mutta myös auringossa pärjäävä puutarhakasvi. Kukkii kesä-heinäkuussa.

Punapäivänkakkara

Punapäivänkakkara (Tanacetum coccineum) viihtyy auringosta puolivarjoon. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset. Hyvä leikkokukka. Kukkii heinä-elokuussa. Katso ohjeet päivänkakkaroiden istutukseen ja hoitoon.

Ketoruusuruoho

Ketoruusuruoho (Knautia arvensis) on kestävä ja vaatimaton luonnonperenna, joka viihtyy aurinkoisilla paikoilla, joutomailla ja tienpientareilla. Kukkii heinä-elokuussa. Hyvä mesikasvi.

Ruusumalva on vanhanajan perenna

Ruusumalva (Malva alcea) on näyttävä perinneperenna. Kukat avautuvat heinä-elokuussa. Laji viihtyy aurinkoisella paikalla ravinteikkaassa, hiekkaisessa ja kalkkipitoisessa maassa.

Lehtosalvia

Lehtosalvia (Salvia nemorosa) on tuoksuva ja sopii leikkokukaksikin. Laji kukkii kesä-heinäkuussa aurinkoisilla tai puolivarjoisilla paikoilla. Ei siedä talvimärkyyttä.

Akileija on vanhanajan perenna

Akileijat (Aquilegia) ovat vanhoja puutarhalajeja, jotka kukkivat parhaiten puolivarjossa tai auringossa. Kasvupaikan maa on läpäisevää, runsasravinteista. Risteytyvät herkästi keskenään.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Keltasauramo

Keltasauramo (Anthemis tinctoria) on vaatimaton kaksivuotinen puutarhakasvi, joka kylväytyy itsestään. Se viihtyy kuivilla paikoilla, kedoilla ja puutarhoissa.

Sormustinkukka on vanhanajan perenna

Sormustinkukka (Digitalis purpurea) on kaksivuotinen ja myrkyllinen rohto- ja koristekasvi, joka kukkii toisen vuoden heinäelokuussa. Leviää herkästi.

Päivänkakkara

Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare) on luonnonvarainen niittykasvi, joka viihtyy myös puutarhassa. Kukkii kesä-elokuussa. Leviää herkästi. Katso ohjeet päivänkakkaroiden istutukseen ja hoitoon.

Harjaneilikka on vanhanajan perenna

Harjaneilikka (Dianthus barbatus) on etenkin maaseutupihojen vaatimaton kaksivuotinen laji. Kukkii heinä-elokuussa. Hyvä perhoskasvi. Katso neilikan istutus- ja hoito-ohje sekä tutustu eri lajikkeisiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko nämä vanhanajan perennat? Katso 12 kaunista vaihtoehtoa omalle pihallesi

Hilturi

Mielestäni testissä ei ole kissankello, kuvassa on harakankello.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.