Puutarha

Mitä ihmettä? Vesiviljely ei vaadi ollenkaan multaa ja tuottaa silti runsaan sadon – näin kokeilet menetelmää kotona

Vesiviljely yleistyy kotioloissa, eikä ihme, sillä viljelmän voi perustaa vaikka olohuoneeseen. Lue, mistä menetelmässä on kyse!

Vesiviljely tarkoittaa viljelytapaa, jossa kasvien kasvualustana käytetään mullan sijaan muita materiaaleja, jotka täyttävät kasvualustan tehtävän: pitävät kasvin pystyssä ja tarjovat sille mahdollisuuden saada sopivasti vettä, ravinteita ja happea.

Lue myös: Vermikuliittia, kookoskuitua vai kissanhiekkaa – nyt meni mullanvaihto vaikeaksi!

Vesiviljelyssä voi kasvattaa nopeakasvuisia yrttejä, kuten basilikaa, tai salaatteja mutta yhtä hyvin myös tomaattia, paprikaa, chiliä tai mansikkaa.

Huonekasvejakin voi kasvattaa vesiviljelyastioissa.

Vesiviljely on arkipäivää ammattiviljelyssä, ja se on yleistymässä kotiviljelyssäkin. Tarjolla on paljon kotikäyttöön suunniteltuja laitteistoja, jotka sisältävät vesiastian, pumpun ja kasvivalot. Viljelyssä kannattaa noudattaa oman laitteiston käyttöohjeita.

Näpsäkkä rakentaa vesiviljelmän kotiin itse hankkimalla erikseen viljelyastian ja -tekniikan.

Vesiviljelyn voi aloittaa siemenistä tai taimista

Vesiviljelyn voi aloittaa kylvämällä siemenet kivivillakuutioihin, joita myydään esimerkiksi puutarhaliikkeissä.

Kivivilla on kuitumaista materiaalia, joka ei sisällä taudinaiheuttajia ja jonka tilavuudesta 90–97 prosenttia on huokosia. Kivivilla ei varastoi itseensä vettä eikä ravinteita, joten vesi ja ravinteet ovat lähes kokonaan kasvien käytettävissä.

Lue myös: Upota sormet multaan! Mullan koskettelu on hyväksi ihmisen terveydelle, asiantuntija kertoo

Vesiviljelmälle voi ostaa tavalliset mullassa viljellyt taimet, pestä taimien juuret ja istuttaa ne vesiviljelmälle valittuun väliaineeseen eli mullan sijasta käytettyyn materiaaliin.

Etenkin viherkasvien vesiviljelyruukuissa käytetään paljon kevytsoraa. Kevytsora on valmistettu savesta kuumentamalla savi 1100-asteiseksi. Kevytsora ei pidätä vettä lainkaan, joten vesi ei saa loppua astiasta.

Muita mahdollisia väliaineita ovat  karkeahko hiekka, perliitti, vermikuliitti ja rahkasammal.

Lannoita turvallisesti vesiviljelmälannoitteella

Vesiviljelmille käytetään erikoislannoitteita, jotka sisältävät varmasti kaiken tarvittavan. 

Vesiviljelylannoite annostellaan hyvin laimeana liuoksena veden joukossa, jotta kasvit saavat sopivasti ravinteita.

Lue myös Anna.fi:stä: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Vesiviljely kotona: Ota huomioon nämä seikat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä ihmettä? Vesiviljely ei vaadi ollenkaan multaa ja tuottaa silti runsaan sadon – näin kokeilet menetelmää kotona

Sinun täytyy kommentoidaksesi.