Vesiviljely onnistuu kotona

Mitä ihmettä? Vesiviljely ei vaadi ollenkaan multaa ja tuottaa silti runsaan sadon – näin kokeilet menetelmää kotona

Vesiviljely yleistyy kotioloissa, eikä ihme, sillä viljelmän voi perustaa vaikka olohuoneeseen. Lue, mistä menetelmässä on kyse!

Vesiviljely tarkoittaa viljelytapaa, jossa kasvien kasvualustana käytetään mullan sijaan muita materiaaleja, jotka täyttävät kasvualustan tehtävän: pitävät kasvin pystyssä ja tarjovat sille mahdollisuuden saada sopivasti vettä, ravinteita ja happea.

Lue myös: Vermikuliittia, kookoskuitua vai kissanhiekkaa – nyt meni mullanvaihto vaikeaksi!

Vesiviljelyssä voi kasvattaa nopeakasvuisia yrttejä, kuten basilikaa, tai salaatteja mutta yhtä hyvin myös tomaattia, paprikaa, chiliä tai mansikkaa.

Huonekasvejakin voi kasvattaa vesiviljelyastioissa.

Vesiviljely on arkipäivää ammattiviljelyssä, ja se on yleistymässä kotiviljelyssäkin. Tarjolla on paljon kotikäyttöön suunniteltuja laitteistoja, jotka sisältävät vesiastian, pumpun ja kasvivalot. Viljelyssä kannattaa noudattaa oman laitteiston käyttöohjeita.

Näpsäkkä rakentaa vesiviljelmän kotiin itse hankkimalla erikseen viljelyastian ja -tekniikan.

Vesiviljelyn voi aloittaa siemenistä tai taimista

Vesiviljelyn voi aloittaa kylvämällä siemenet kivivillakuutioihin, joita myydään esimerkiksi puutarhaliikkeissä.

Kivivilla on kuitumaista materiaalia, joka ei sisällä taudinaiheuttajia ja jonka tilavuudesta 90–97 prosenttia on huokosia. Kivivilla ei varastoi itseensä vettä eikä ravinteita, joten vesi ja ravinteet ovat lähes kokonaan kasvien käytettävissä.

Lue myös: Upota sormet multaan! Mullan koskettelu on hyväksi ihmisen terveydelle, asiantuntija kertoo

Vesiviljelmälle voi ostaa tavalliset mullassa viljellyt taimet, pestä taimien juuret ja istuttaa ne vesiviljelmälle valittuun väliaineeseen eli mullan sijasta käytettyyn materiaaliin.

Etenkin viherkasvien vesiviljelyruukuissa käytetään paljon kevytsoraa. Kevytsora on valmistettu savesta kuumentamalla savi 1100-asteiseksi. Kevytsora ei pidätä vettä lainkaan, joten vesi ei saa loppua astiasta.

Muita mahdollisia väliaineita ovat  karkeahko hiekka, perliitti, vermikuliitti ja rahkasammal.

Lannoita turvallisesti vesiviljelmälannoitteella

Vesiviljelmille käytetään erikoislannoitteita, jotka sisältävät varmasti kaiken tarvittavan. 

Vesiviljelylannoite annostellaan hyvin laimeana liuoksena veden joukossa, jotta kasvit saavat sopivasti ravinteita.

Lue myös Anna.fi:stä: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Vesiviljely kotona: Ota huomioon nämä seikat

  • Kasvien ravinteiden saanti on hoitajan hallinnassa, joten taitavalla kasvattajalla kasvit kasvavat ripeämmin kuin perinteisessä multaviljelyssä.
  • Vesiviljelyssä ei tarvitse kitkeä rikkaruohoja tai vaihtaa multaa, sillä kasvualusta on puhdasta ja rakenteellisesti kestävää. Multakaan ei pöllyä.
  • Vesiviljelyssä kasveja ei tarvitse kastella säännöllisesti. Sen sijaan säännöllisesti on tarkkailtava vesimäärää, veden laatua ja mahdollisen pumpun toimintaa. Kasvatusastiat tarvitsevat ajoittain huoltoa.
  • Ekologisinta on hyödyntää luonnonvalo. Täysin pimeässäkin on mahdollista kasvattaa vesiviljelemällä, jos on tehokkaat kasvilamput.

Vesiviljelyä allergikoille?

Monet allergikot ovat havainneet, että vesiviljely sopii heille paremmin kuin mullassa viljely. Oirehdinta on kuitenkin yksilöllistä, eikä vesiviljely ole riskitöntä.

Hengitysoireiden lähde saattaa olla kasvi, eikä kasvualusta. Allergiaoireita aiheuttavat kasvien siitepöly ja maitiaisnesteet, jotka pölyävät ilmaan kuivuessaan lehtien pinnalle.

Viljelmä täytyy pitää siistinä, etteivät kuivuvat kasvinjäänteet tuota ilmaan pölyä. Viherkasvien,  etenkin fiikusten, jukkapalmujen, traakkipuiden ja viirivehkojen, lehtien säännöllinen puhdistaminen on myös tarpeen.

Lue lisää kasviallergioista: Tari Haahela ja Pentti Sorsa: Kasviallergiat ja allergiakasvit (Kirjayhtymä)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä ihmettä? Vesiviljely ei vaadi ollenkaan multaa ja tuottaa silti runsaan sadon – näin kokeilet menetelmää kotona

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X