Elli-Maija järkyttyi, kun lupiinit olivat vallanneet arvokkaan kulttuurimaiseman – syntyi nerokas idea, ja nyt vieraslajeja tuhotaan talkoovoimin

Lupiinit ja jättipalsamit ovat vallanneet Haminalahden kulttuurimaiseman. Elli-Maija Laaksamon ja Marianna Falkenbergin ansiosta vieraslajeja kitketään alueelta nyt talkoovoimin.

Haitalliset vieraslajit uhkaavat kotimaisen luonnon monimuotoisuutta. Kurtturuusu valloittaa rannat ja tienvarret, jättiputki aiheuttaa vaikeita palovamman kaltaisia iho-oireita ja komealupiini syrjäyttää tienvierustoilla kasvavat kotimaiset kasvit.

Lue myös: Pitääkö haitallinen vieraslaji poistaa kotipihasta ja voiko kasvattaja saada sakot? Asiantuntija vastaa

Pahimmassa tapauksessa vieraslajit levittäytyvät sinne, mihin niiden ei missään nimessä pitäisi – suomalaisiin kansallismaisemiin nimittäin. Yksi tällainen paikka on kulttuurillisesti arvokas Haminalahden kylä Kuopion lähellä.

Kulttuurillisesti merkittävällä Haminalahdella sijaitsee Von Wright -suvun maineikkaiden lintumaalareiden maisemat. Kuva: Marianna Falkenberg

Kulttuurillisesti merkittävällä Haminalahdella sijaitsee Von Wright -suvun maineikkaiden lintumaalareiden maisemat. Kuva: Marianna Falkenberg

Kun kuopiolainen Elli-Maija Laaksamo oli kävelyllä Haminalahdella viime kesänä, hän järkyttyi näkemästään.

Lupiini oli vallannut kulttuurisesti merkittävän maiseman. Perinteinen kotimainen kasvusto oli kadonnut, ja tilalla oli lupiineja ja jättipalsamia. Vieraslajit olivat karanneet pientareilta metsiin.

”Reaktioni oli ahdistuksensekainen. Hirveää, että olemme antaneet lupiinin tällä tavalla vallata aluetta”, Elli-Maija kertoo.

Hän alkoi miettiä, mitä asialle voisi tehdä. Elli-Maija oli hiljattain jäänyt eläkkeelle, ja ylimääräistä aikaa oli vapautunut. Hän halusi tehdä jotain, millä olisi merkitystä jälkipolville ja koko yhteisölle.

Niinpä hän alkoi puhua ikävästä havainnostaan tutuilleen, ja soitella kaupungin viranomaisille. Eräs tuttu yhytti hänet Marianna Falkenbergiin, joka on perihaminalaisena kiinnostunut vieraslajiongelmasta ja sen ratkaisemisesta.

Naiset päättivät lyödä viisaat päänsä yhteen ja ryhtyä tuumasta toimeen, vaikka aiempaa puutarhakokemusta heillä kummallakaan ei ollut.

Moni pitää lupiinia kauniina, joten ennen vanhaan vieraslajia istutettiin myös kotipihoille. Kuva: OM-arkisto

Moni pitää lupiinia kauniina, joten ennen vanhaan vieraslajia istutettiin myös kotipihoille. Kuva: OM-arkisto

Lupiinien kitkemistä talkoovoimin

Nyt tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että tänä kesänä alueella käynnistyy hanke, jossa vieraslajeja kitketään talkoovoimin. Talkoopäiviä on tulossa neljä.

Viime kesästä lähtien Elli-Maija ja Marianna ovat työskennelleet ahkerasti lupien ja muiden käytännön asioiden eteen. Mukaan saatiin myös Haminalahden nuorisoseura.

”Ajattelimme, että kaksi aktivistinaista ei pysty kahdestaan ratkaisemaan tätä, vaan tarvitsemme järjestön taaksemme”, Elli-Maija sanoo.

Nuorisoseuran nimissä Elli-Maija ja Marianna ovat pystyneet myös hakemaan rahaa projektille. Kaupungilta naiset ovat saaneet talkooavustusta 4000 euroa vieraslajien kitkemiseen.

Kenties paras osa luonnonsuojelua on sen mukanaan tuoma yhteisöllisyys. Naiskaksikko on saanut innostettua monia paikallisia mukaan lupiinitalkoisiin, ja talkoista on ilmoitettu Savon Sanomien menopalstalle.

”Yhdessä tekeminen on hirveän hauskaa. Yksin eikä kaksin ei voi, mutta yhdessä voidaan tehdä.”

Marianna ja Elli-Maija ovat ystävystyneet yhteisen hankkeen parissa. Kuva: Marianna Falkenberg

Marianna ja Elli-Maija ovat ystävystyneet yhteisen hankkeen parissa. Kuva: Marianna Falkenberg

Kasvaako pihallasi kurtturuusu? On aika toimia

Vieraslajiongelma on juuri nyt erittäin ajankohtainen. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan kesäkuun alusta, minkä jälkeen sen kasvattaminen on Suomessa kiellettyä. Myös omakotitalo­asukkaiden on poistettava haitallinen ruusulaji tontiltaan.

Lue myös: Kurtturuusu: Näin tunnistat ja hävität haitallisen vieraslajin – älä sekoita vahingossa muihin ruusuihin!

Elli-Maijan ja Mariannan yksi tavoite onkin levittää tietoutta vieraslajeista ja siitä, millaista haittaa ne aiheuttavat kotimaiselle luonnolle.

”Olisi hyvä, jos ihmiset havahtuisivat omien tonttiensa haittakasveihin ja pistäisivät merkille, mitkä lajit valtaavat alaa”, Marianna sanoo.

Kaksikko on varautunut siihen, että Haminalahden projekti on monivuotinen, eikä valmista tule yhdessä kesässä.

”Se vaatii sinnikästä ja pitkäjänteistä työtä”, Marianna sanoo.

Mariannan ja Elli-Maijan projekti sai kaupungilta yli 4000 euroa talkootukea. Kuva: Elli-Maija Laaksamo

Mariannan ja Elli-Maijan projekti sai kaupungilta yli 4000 euroa talkootukea. Kuva: Elli-Maija Laaksamo

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Elli-Maija järkyttyi, kun lupiinit olivat vallanneet arvokkaan kulttuurimaiseman – syntyi nerokas idea, ja nyt vieraslajeja tuhotaan talkoovoimin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X