Viljelijän tarhapavut

Tarhapavut (Phaseolus vulgaris) ovat kotoisin Väli-Amerikasta, jossa niitä on viljelty hyvin pitkään. Euroopassa tarhapapujen viljely aloitettiin 1500-luvulla Espanjassa.

Tarhapavut tarvitsevat kasvaakseen lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan ja ilmavan, ravinteikkaan maan. Kasvualustan pH:n tulee olla vähintään 6.

Siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalle kesäkuussa, kun maa on vähintään +10-asteista. Siemenet painellaan muutaman senttimetrin syvyyteen, noin 10 sentin välein.

Taimikasvatus nopeuttaa satoa. Esikasvatukseen siemenet kylvetään pari kolme viikkoa ennen kasvimaalle siirtoa. Kasvuharso auttaa pitämään kasvupaikan lämpimänä.

Kun satoa alkaa syntyä, sitä korjataan muutaman päivän välein. Parhaimmillaan palot ovat nuorina ja äskettäin kerättyinä. Pavut tulee keittää ennen syömistä.

Viljelyssä on vihreä- ja violettipalkoisia lajikkeita sekä keltaisia vahapapuja. Litteäpalkoisia lajikkeita sanotaan leikkopavuiksi.

Härkäpapu (Vicia faba) on ikivanha viljelyskasvi ja eri sukua kuin tarhapavut. Se ei ole niin kylmänarka, joten se voidaan kylvää kasvimaalle varhain. Satoa saadaan syyskesällä.

Lisää vinkkejä kasvimaalle:
Näin saat kasvimaalta satoa helposti
Mangoldi ja lehtikaali kasvavat helposti
Tomaatin kasvatus vaatii lämpöä
Kurkkukasvit avomaalla
Hiekkaviljely on helppoa

Kuva: Kari Hautala

Avainsanat

Keskustelu

Muistan vieläkin opiskelukaupungistani Savonlinnasta, miten siellä Hopitz hotellin seinän viertä kasvoi härkäpapuja. Niitä sitten syksyn tullen sain maistella, kun hotellin omistajat niitä tarjosi. Sittemmin olen laittanut niitä kasvamaan omaan palstaani ja hyviä ovat olleet.

Kommentoi juttua: Viljelijän tarhapavut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X