Puutarha

Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Yrttien kasvatus onnistuu myös sisällä omassa kotikeittiössä. Haaveiletko rehevästä yrttipuutarhasta? Tässä ohjeet onnistuneeseen yrttisatoon!

Yrttien kasvatus on helppoa, eikä tilanpuute ole ongelma. Yrttejä voi kasvattaa vaikka pienessä kaupunkiasunnossa. Et tarvitse kuin siemenen tai pienen taimen, ruukun, multaa ja vettä sekä rutkasti valoa, ja oma yrttipuutarha pääsee kasvuun!

Lue myös: Näin viljelet luonnonmukaisesti kotipuutarhassa – 5 tärkeää vinkkiä luomuviljelyyn

Tässä kattava tietopaketti sinulle, joka haaveilet omasta yrttisadosta.

Yrttien kasvatus vaatii riittävästi auringonvaloa, lämpöä ja kosteutta.
Riittävästi auringonvaloa, lämpöä ja kosteutta. Tässä avainsanat yrttien kasvatukseen.

Mitä yrttejä voi kasvattaa sisällä?

Yrttejä voi kasvattaa siemenestä, taimesta tai ruokakaupan ruukkuyrtistä. Helpoin ja varmin tapa on istuttaa hyvinvoiva ja laadukas taimi.

Sisätiloissa menestyviä yrttejä ovat esimerkiksi basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, mintut, oregano, persilja, portulakat, ranskalainen rakuuna, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami.

Yrttien kasvatus vaihe vaiheelta:

Ruukun valinta

Valitse tarpeeksi iso ruukku, jotta yrttien juuret eivät täytä koko ruukkua. Hanki vähintään 1,5 litran ruukkuja, jotka ovat läpimitaltaan 15–20 cm.

Jos ruukkuja on paljon, merkitse ruukkuihin, mitä kylvät mihinkin.

Kasvatukseen sopiva multa

Aloita laittamalla ruukun pohjalle kiviä tai soraa, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan ”salaojiin”. Täytä ruukku lähes täyteen hiekansekaista ja vähäravinteista multaseosta tai ruukkumultaseosta, jossa on rahkasammalta.

Etenkin Välimeren kuivan kasvualueen yrtit, kuten salvia, timjami, laventeli ja meirami, nauttivat vettä läpäisevästä hiekansekaisesta mullasta.

Yrttien kasvatus siemenestä

Aloita kylväminen maalis-huhtikuussa, kasvukauden alussa, kun valoa on riittävästi yrttien kasvuun. Jos käytät kasvivaloa tai vesiviljelylaitetta, kasvatuksen voi aloittaa mihin vaan vuodenaikaan.

Ripottele siemeniä harvakseltaan mullan pinnalle. Persiljan siemenet itävät hitaasti, joten niitä kannattaa liottaa haaleassa vedessä yön yli. Peitä siemenet hyvin ohuella kerroksella multaa.

Älä peitä timjamin siemeniä mullalla, vaan peitä kylvös rei’itetyllä muovilla estämään kosteuden haihtumista.

Yrttien kasvatus taimesta tai valmiista ruukkuyrtistä

Myös taimet ja ruokakaupan ruukkuyrtit kannattaa istuttaa hiekansekaiseen multaan tai rahkasammalmultaseokseen. Jos käytät valmista taimea, voit istuttaa sen vasta huhti-toukokuussa, koska se tarvitsee vähemmän aikaa kasvamiseen.

Ruokakaupan täysikasvuinen ruukkuyrtti kannattaa istuttaa uuteen ilmavaan multaan vasta keskikesällä. Kasvivalon tai vesiviljelylaitteen avulla taimia ja ruukkuyrttejä voi kasvattaa kaikkina vuodenaikoina.

Lue myös: Tomaatin kasvattaminen viipaleesta – Näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

Yrttien kasvatus onnistuu myös muovirasiassa tai maitotölkissä - käytä vapaasti mielikuvitustasi!
Kylvämisessä voi käyttää mielikuvitusta. Ruukuksi kelpaa myös muovirasiat tai maitotölkit, kunhan taimen siirtää ajoissa isompaan ruukkuun.

Valo, kastelu, lannoitus

Sijoita ruukut valoisaan, vedottomaan paikkaan. Suojaa taimet auringonpaahteelta.

Kastele kylvös tai istutus suihkupullolla kosteaksi. Sumuta säännöllisesti niin, ettei multa koskaan pääse kuivumaan.

Lannoita yrttejä kasvukaudella viikoittain ja jatka säännöllistä kastelua. Lannoitteeksi sopii kanalantarakeet, lannoitepuikot tai kasteluveteen sekoitettava liuoslannoite.

Latvominen kannustaa yrttiä terhakkaan kasvuun

Yrttien sadonkorjuu tapahtuu sitä mukaa, kun kasvi kasvaa. Kasvin reipas leikkaaminen on tärkeää, jotta yrtti pysyy elinvoimaisena.

Älä napsi yrtistä lehtiä sieltä sun täältä, vaan haali kasvin latvat käteesi nippuun ja leikkaa latvat vaakasuorasti kerralla poikki. Leikkauksen ansioista verso kasvattaa uusia sivuversoja ja lopputuloksesta tulee tuuheampi.

Jos olet kasvattanut yrtin taimesta, latvo taimet ensimmäistä kertaa, kun varsissa näkyy kasvulehtiä. Leikkaa taimen kärki pois. Kun verso on kasvanut muutaman sentin, latvo uudelleen. Jatka latvomista läpi kasvun.

Jos kasvatat ruokakaupan ruukkuyrttiä, leikkaa heti uuteen multaan istuttamisen jälkeen noin kolmasosa kasvista pois ja anna kasvin kasvaa uutta. Älä koskaan leikkaa enempää kuin kolmasosaa kasvista. Jos yrttiä leikkaa liikaa, kasvilla ei ole riittävästi kasvuvoimaa kasvaakseen.

Yrttien kasvattaminen ulkona

Kasvin voi siirtää puutarhaan, kun yölämpötila ei laske alle 7 asteen. Persilja pärjää kylmemmässäkin, yli nollan yölämpötilassa. Basilika taas vaatii yli 10 asteen yölämpötilan, koska se on erityisen herkkä kylmälle.

Yrtit kannattaa totuttaa hiljalleen ulkoilmaan. Nosta yrtit aluksi vain pariksi tunniksi ulos, ja pidennä aikaa päivä päivältä. Noin viikon totuttelun jälkeen yrtit voi jättää ulos, jos lämpötilat sallivat. Kasvin siirtäminen suoraan sisätiloista tuuliseen kevätaurinkoon voi olla kasville liian iso sokki.

Yrttien kasvatus on onnistunut, kun kasvi on tuottoisa ja satoa on paljon. Kasvin leikkaaminen on tärkeätä, jotta se innostuisi haaroittumaan ja kasvamaan leveyttä.
Yrtin runsas leikkaaminen on yksi tärkeimmistä kikoista yrttien kasvatuksessa.

Yrttien kasvatus talvella

Oikein hoidettuna yrteistä voi olla iloa koko kesäksi. Usein kesän loppua kohti yrtit ränsistyvät ja kuolevat.

Etenkin basilika, tilli ja korianteri elävät usein vain muutaman kuukauden. Sen sijaan rosmariini, jolla on tukeva puinen varsi, elää pidempään.

Syksyllä ja talvella yrttien elämää voi pidentää kasvivalolla tai vesiviljelylaitteella. Näiden laitteiden avulla yrtit voivat kasvaa talvisaikaankin ilman luonnonvaloa.

Lähde: Timo Taulavuori, PuutarhaliittoMartat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Animalsareherewithusnotforus

Suurin riski yrttien kasvattamisessa olisi törkeään kotirauhan häirintään ja Jumalan pilkkaan syyllistyvä poliisi!

”Sillä lääkkeet tulevat kaikkein korkeimmalta. Herra on tehnyt lääkkeet maasta, ja se ihminen on viisas joka ei niitä ylenkatso.

Viherpena

Hyvä artikkeli.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.