Yrttimaa peltilaatikkoon

Hyötykasvien kasvatus onnistuu kaupungissakin ja oman yrttitarhan voi perustaa vaikka vanhaan peltilaatikkoon.

Parvekkeella ja terasseilla voi kasvattaa hyötykasveja laatikoissa ja ruukuissa. Astian pitää olla niin iso, että kasvien juuristolla on tilaa kasvaa eikä multa kuivu nopeasti.Yrttitarhan voi perustaa vaikka vanhaan peltilaatikkoon.

Jos astiasta voi liueta multaan haitallisia aineita, sen sisäpuoli kannattaa vuorata muovilla.

Koska laatikossa ei ollut reikiä pohjassa, se salaojitettiin paksulla kerroksella kevytsoraa. Soran päälle leikattiin kaistale kangasta, joka läpäisee veden mutta estää mullan valumisen salaojakerrokseen.

Kasvualustaksi valittiin tavallista puutarhan pussimultaa. Osa kasveista istutettiin taimina, jotka hankittiin puutarhamyymälästä ja kaupan vihannestiskiltä. Terve juuristo on useimmilla kasveilla vaalea. Jos juuripaakku on hyvin kiinteä, kiertyneitä juuria voi hieman höllätä.

Taimien istuttamisen lisäksi laatikkoon voi kylvää nopeasti kehittyviä lajeja, kuten herneitä ja lehtisalaatteja. Herneet painellaan yksitellen mullan sisään ja lehtisalaatit levitetään mullan pintaan ja peitellään puhtaalla hiekalla.

Laatikkoa on pidetty keväällä terassilla, mutta kesällä se viedään ulos. Sitä kastellaan varovaisesti, ettei pohjalle kerry vettä. Sateen jälkeen ylimääräinen vesi kaadetaan pois laatikkoa kallistamalla.

Kasvata kaupungissa

Perunat ja salaatit voi viljellä vaikka kassissa ja yrteistä nousee satoa ikkunalaudan kukkaruukuissakin.

Viljelmän perustamista myös taloyhtiön pihalle kannattaa ehdottaa. Yhteinen viljelmä voi olla elämys, joka opettaa kasvisten tuntemusta, sadon käyttöä ja vastuullisuutta.

Isomman porukan yhteisviljelmillä on hyvä sopia jo etukäteen, mitä kasvatetaan ja kuinka kustannukset ja tuleva sato jaetaan.

Lue lisää Dodo ry:n ja Marttojen tekemästä pihaviljelyoppasta: www.kaupunkiviljely.fi

Lue lisää yrttien kasvatuksesta:
Yrttejä parvekkeelle
Yrttien kasvatus ikkunalla
Näin syntyy yrttitarha
Ruoka.fi: Yrttiopas

Kuvat: Anni Koponen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Yrttimaa peltilaatikkoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X