Sisustus

Hanna Sumarin kodin keskipisteenä on valoisa ruokailuhuone - katso kuvat!

Toimittaja ja mediapersoona Hanna Sumarin kodin keskipiste on valoisa, ikkunoita täynnä oleva ruokailuhuone. Suurten puiden ja vehreän puutarhan ympäröimä koti henkii kodikkuutta.

Hanna Sumarin keltainen puutalo

”Ostimme aikoinaan Träskändan kartanon maihin kuuluneen puutalon vuonna 1999. Asuimme aikaisemmin muutaman kilometrin päässä ja olimme etsimässä omakotitaloa. Löysin myynti- ilmoituksen ja lähdin heti katsomaan taloa.

Kun näin talon ja sen suuren puutarhan vanhoine sammaloituine kiviaitoineen portin takaa, tiesin että tämän haluan.

Säilytimme talon alkuperäisen keltaisen värityksen. Usein puutalojen katto on maalattu mustaksi, mutta halusin taloomme vihreä katon, joka on paljon iloisempi ja valoisampi väri kuin musta.

Ennen muuttoa teimme suuren remontin, jonka yhteydessä laajensimme taloa uudella ruokailuhuoneella, terassilla, parvekkeella ja eteisellä.

Nautin suunnattomasti puutarhamme siperianvihdasta, tammista, omenapuista, muurahaiskeoista ja valkovuokoista.

Keittiö on kodin sydän

Hanna Sumarin keittiö

Olen perheen kokki ja valmistan meillä kaikki ruoat. Pidän myös kahta blogia, joihin valmistamani ruoka-annokset kuvaan ruokailuhuoneen pöydällä.

Luennoin keittiösuunnittelusta ja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, sillä keittiö on kodin kallein ja käytetyin huone. Kun remontoin omaa keittiötä, kadun että en uskonut ammattikokkeja.

Pidän kaasuliedestä, mutta kun kaikki neljä levyä ovat päällä, keittiössä on samalla neljä kuumana hohtavaa nuotiota. Induktio on yhtä nopea kuin kaasu, mutta induktiotasolla voi myös hauduttaa, kaasuliedellä ei.

Järjestys tekee tilaa

En aluksi ymmärtänyt, miksi keittiön vetolaatikossa olisi hyvä olla lokerikko. Ajattelin sellaisen vievän tilaa, mutta oikeasti säädettävä seinäkkeet tuovat tilaa. Niiden ansiosta muun muassa kannet pysyvät pystyssä ja mahtuvat pienempään tilaan. Keittiöstäni löytyy myös oma leipomislaatikko, jossa säilytän leipomiseen kuuluvia välineitä.

Kaappi menneisyydestä

Äitini huusi kotimaista puukalustoa kilpaa huutokaupassa joskus 1960-luvulla legendaarisen vanhojen tavaroiden kauppiaan Reppoltin kanssa. Kauppias antoi äidin voittaa. 1870-luvulla valmistetusta antiikkikalustosta kotiini on päätynyt hienosti maalattu nurkkakaappi. Kaappi tuntuu välillä ahdistavan vanhalta, mutta en pysty siitä luopumaankaan.

Hanna Sumarin antiikkikaappi
Kaapin takaosassa on hienosti kirveellä veistetyt laudat.

Kristallikruunun alla

Ruokailuhuone on mitoitettu siten, että pöydän ympärille pitää mahtua 12 ihmistä. Pöydän pitää olla niin leveä, että sen keskelle voi asettaa ison lasagnevuoan ja reunoille tulee mahtua 12 ruokailijan kattaukset tablettien päälle.

Pöydän ympärillä pitää olla niin paljon tilaa, että pystyn kävelemään pöydän ympäri, kun vieraat istuvat paikoillaan. Sellainen puupöytä löytyi Juvin valikoimista.

Hanna Sumarin ruokapöytä tuoleilla

Tuolit ovat Ikean 1700-lukulaista sarjaa, ja ne on suunniteltu Ruotsin museoviraston valvonnassa ja valmistettu Suomessa.

Olen verhoillut tuolit monta kertaa kesäksi ja jouluksi, sillä istuinosan kankaat on helppo vaihtaa. Valitettavasti sarja on poistunut Ikean valikoimasta.

Avaraa ja valoisaa

Avasimme remontissa seiniä ja suurensimme oviaukkoja. Saimme lisää valoa ja yhtenäistä tilaa. Meillä on ollut 20 vuotta samat huonekalut eikä niiden paikkakaan juuri ole vaihtunut.

Viisihenkinen perheemme ja koira on istunut Askon Karoliina-sohvilla parikymmentä vuotta, mutta sohvat ovat kuin uudet. Vain niiden verhoilua olemme uusineet muutamaan kertaan.

Pellavansävyä kodin tekstiileissä
Viimeksi muutama vuosi sitten vaihdoimme kaikkien kalusteiden verhoilut pellavansävyisiksi.

Kotona en halua nähdä designklassikoita, sillä ne ovat työni puolesta liian tuttuja. Olen väsynyt niihin. Meidän kalusteemme ovat tunnistamattomia. Riittää että talossamme on kodikas tyyli.

Vaaleanpunaiset sekä vihreät kahvikupit

Talo täynnä astioita

Minulla on aivan järjetön määrä astioita. Blogien kuvauksia tehdessä on kiva, kun voin hyödyntää omaa astiavarastoani.

Astioita yhdistelemällä saa hauskoja kokonaisuuksia. Voi aivan hyvin yhdistellä eri aikakausina valmistettua, yksiväristä ja kuviollista. Vihreät posliinit ovat kodin perintöä, vaaleanpunaiset ovat japanilaisen muotitaiteilija Issey Miyaken Iittalalle suunnittelemasta astiastosta.

Aivan mahtavaa että Iittalalle tarjoutui tällainen mahdollisuus maailmanluokan brändin kanssa työskentelyyn. Suomalaisena tunnen tällaisesta suurta ylpeyttä.”

 

Juttu on julkaistu Kotiliesi 14/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Sumarin kodin keskipisteenä on valoisa ruokailuhuone - katso kuvat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.