Askartelu

Näin kunnostat vanhan pönttöuunin entistä ehommaksi

Perinnemestari Hannu Rinne maalaa pönttöuuninkin pellavaöljymaalilla, koska se pysyy myös tulisijan kyljessä. Maali kellastuu vain, jos uunin lämmittää liian kuumaksi.

Tulisijan kuntoa arvioidaan usein ulkonäön mukaan: mitä siistimpi maali, sitä parempi uuni. Turvallisuuden ja toimivuuden takia on kuitenkin katsottava ensin uunin sisään.

Tulipesän reunatiilet rapautuvat ajan mittaan, ja lopulta savu virtaa niiden läpi suoraan poistohormiin. Silloin lämpö ei varaudu uuniin.

Toinen riskikohta on tulipesän päältä nousevan tulihormin laki, josta savu jakaantuu alas laskeviin poskikanaviin. Taskulampulla ja peilillä voi tiirailla, onko yläosa kunnossa. Pyydä tarvittaessa nuohooja tai muurari tarkistamaan vanhan uunin toiminta.

Pönttöuunin tiilimuuraus
Ennen kuin alat kunnostaa uunin pintaa, varmista, että tiilimuuraus sisällä on kunnossa. Tämä uuni on rapautunut ja vaatii ainakin tulipesän seinämien kunnostamisen.

Kun uuni varmasti toimii, voi keskittyä ulkokuoreen. Pönttöuunin pinta on usein käynyt läpi saman maalaushistorian kuin talojen julkisivu ja vanhat huonekalut. Alin kerros on perinteinen pellavaöljymaali, jonka päälle on maalattu alkydiöljymaali ja lopuksi lateksi.

Mikäli uuni on vain likainen ja kaikki maalikerrokset ovat tiukasti kiinni, voi oman kerroksensa maalata pesun jälkeen alempien kerrosten päälle. Pellavaöljymaali pysyy kiinni lähes missä tahansa pinnassa, kunhan siinä ei ole rasvaa tai likaa. Useat kerrokset tosin alkavat hidastaa lämmön siirtymistä.

Maalinpoistoaine
Maalinpoistoaine irrottaa vanhat maalit kemiallisesti. Aineen annetaan vaikuttaa puolesta tunnista muutamaan tuntiin, minkä jälkeen tahma kaavitaan tylsällä lastalla.

Poista vanha maalipinta tarvittaessa

Mikäli maalipinta on lohkeillut, siinä on kuumuuden irrottamia alueita (väärin lämmitetty) tai ruosteisia alueita, on parasta poistaa kaikki maali ainakin vaurioituneesta pannasta.

Hellävaraisin tapa on levittää pensselillä kerros maalinpoistoainetta ja kaapia tahmaksi muuttunut vanha maali pois. Käytä kulunutta lastaa, jossa ei ole enää teräviä raapivia kulmia.

Maalin voi poistaa myös kulmahiomakoneeseen liitetyllä harjalla. Harjan käytössä on oltava varovainen, jotta siitä ei jää kuvioita peltiin. Valurautaisen uuninluukun puhdistamiseen metalliharja on erinomainen työkalu.

Pönttöuunin maalinpoisto hiomalla
Kulmahiomakoneen kuppiharja irrottaa maalin ja ruosteen mekaanisesti. Varo, että peltiin ei tule hiomajälkiä. Ne paljastuvat vasta maalatessa. Valurautaluukku kestää harjan hyvin.

Suojaa uuni kosteudelta

Joskus uunin pinnassa on ruostetta. Se hiotaan pois, kohta käsitellään ruosteenestomaalilla ja maalataan muun uunin tavoin pellavaöljymaalilla. Ruostumisen syy on myös selvitettävä ja poistettava.

Kun uuneja aikoinaan lämmitettiin päivittäin, ne pysyivät kuivina. Harvoin lämmitettävää uunia uhkaa sekä sadevesi että perustuksista nouseva kosteus.

Helppo ja hyvä suoja vettä vastaan on piipun sadehattu. Maasta nouseva kosteus tuulettuu pois, kun pitää peltiä ja uuninluukun ilmareikää hieman raollaan.

Lisää ohjeita tulisijojen maalaamisesta löydät Antiikkiverstaan sivuilta.

Tuotteita uunin ehostamiseen

1. BioComb-maalinpoistoaine levitetään hyytelömäisenä pintana vanhan maalin päälle. Noin 33 e/l, Antiikkiverstas.

2. Pellavaöljymaali on metallisten pönttöuunien perinteinen pinta-käsittelyaine. Suosittuja sävyjä ovat luonnonvalkoinen (kellertävä) ja maalarinvalkoinen (harmahtava), noin 40 e/l, Antiikkiverstas.

Pönttöuunin ehostustuotteet

3. Konservaattorin spriissä on vähän vettä, joten se pesee rasvan tehokkaasti ja kuivuu nopeasti. Noin 10 e/l, Antiikkiverstas.

4. Tasoittajapensseli on ohut ja sen luonnonharjakset viimeistelevät maalipinnan tasaiseksi. Leveys 70 mm, noin 26 e/kpl, Domus Classica.

5. Kuumakestomaali sopii pinnoille, joiden lämpötila ei ylitä 600 astetta. Luukkuihin sopivat värit ovat harmaa ja musta. Maston kuumakestomaali, noin 10 e/ 400 ml suihkepullo, Prisma.

Pönttöuunin ehostustuotteet

6. Kuppiharjan messinkiset harjakset ovat pehmeät, eivätkä raavi metallipintaa, noin 4 e, Motonet.

7. Vanhanajan hella- ja uunimusta on grafiitti- ja oksidimustasta tehty tahna, joka pitää uuninluukut ja puuhellojen keittotasot mustina, noin 8 e / 200 ml purkki, Wanha Wiljami.

8. Valumassasta voi valaa levyn, jolla tiivistetään tulipesän rapautunut seinämä. Varmista muurarin ja nuohoojan kanssa, että tällainen paikkaus toimii. Vetonit-valumassa  noin 30 e/säkki, K-rauta.

9. Uudet peltikuoret ovat tarpeen, jos pönttöuuni on pahoin ruostunut tai tulipesän suualue on palanut puhki väärän käytön takia. Eri kokoja, halkaisija 80 cm, korkeus 220 cm, noin 860 e, Domus Classica.

Tiedustelut: Antiikkiverstas, Domusclassica, K-rauta, Motonet, Prisma ja Wanhawiljami.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin kunnostat vanhan pönttöuunin entistä ehommaksi

Kaisa-Leena

Meidän vanhan talon pönttöuuni tarvitsee kipeästi jotakin pinnoitusta ja myös https://kodinplaza.fi/ kautta yksi yritys suositteli pellavaöljymaalia. Luin kuitenkin muualta, että pellavaöljy kuivuisi jopa 4 viikon ajan. Voiko tämä pitää paikkansa vai eikö sillä ole merkitystä mikäli pönttöuunin lämmittäminen kuivattaa pellavaöljyn nopeammin? Kiitos vastauksista jo etukäteen 🙂

Muurarimaakari

Ei saa lämmittää kun maali kuivuu ja 4 viikkoa on minimi. ’Kuivuminen’ ei öljymaaleissa tarkoita, että joku aine haihtuisi pois vaan sitä, että maalimolekyylit yhdistyvät toisiinsa hapen välityksellä.

Muurarimaakari

Niin ei ole kyllä tämän artikkelin otsikon alainen aihe, että paljonko pönttöuunin kuoret maksaa. Ei niitä voi vaihtaa kuin muuraamalla kokonaan uuden.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.