Askartelu

Näin uudistat valurautapatterin ilmeen! Valitse tästä sopivat työvälineet ja tutustu niiden historiaan

Perinnemestari Hannu Rinteen vinkeillä ehostat vanhat valurautapatterisi tai ostat tilalle jotain ihan uutta!

Patterilämmityksen keksi venäjänsaksalainen Wilhelm San-Galli, joka patentoi ideansa vuonna 1857. Tekniikka yleistyi Suomessa hitaasti. Vielä 1940-luvulla useimmissa rintamamiestaloissa lämmönlähteenä olivat puu-uunit.

Yksi Helsingin ensimmäisistä keskuslämmitystaloista oli vuonna 1914 avattu hotelli Seurahuone.

Kotitalouksien varhaiset patterilämmitysjärjestelmät olivat vaatimattomia: putkisto kulkikeittiön hellan kautta lämpöä keräämässä ja kiertopumpun sijaan vesi liikkui paksuissa putkissa itsekseen painovoimaisesti. Lämmin vesinousi yläkertaan ja valui sieltä jäähtyneenä takaisin alakertaan.

Vesikiertoinen keskuslämmitysjärjestelmä on joustava, koska pannuhuoneessa energian voi tuottaa monella tavalla. Jos on aikoinaan aloittanut haloilla, voi myöhemmin käyttää vaikka aurinkoenergiaa.

Vanha säätöventtiili
Vanha säätöventtiili voi toimia vuosikymmeniä, mutta sitä pitää käyttää, jotta lämpötila pysyy tasaisena. Energiankulutus yleensä pienenee, kun venttiilin vaihtaa termostaatiksi.

Lämpösäteilyä kohteeseen

Monissa kielissä patteria kutsutaan radiaattoriksi. Taustalla on säteilyä tarkoittava englannin sana radiate, säteillä. Ohut peltipatterilämmittää ilmaa, joka virtaa sen ohi, mutta pullea valurautapatteri lähettää ilman halki myös lämpösäteitä, jotka kohtaavat lämmitettävän kohteen – asukkaan.

Erilaisia lämpölähteitä tutkittaessa on havaittu, että ihminen kokee miellyttävämpänä säteilylämmön kuin kuuman ilman. Testaa itse talvella nuotiolla: ilma on kylmä, mutta liekkien loimussa tuntuu miellyttävältä.

Valurautapatterit ovat pitkäikäisiä. Niissä kiertävä vesi on hapetonta, joten rauta ei ruostu.Jos lämmitysverkosto on kunnossa, patteri voi kestää yli sata vuotta.

Vanhoja valurautapattereita voi kierrättää, mutta irrottamisvaiheessa tai kuljetuksessa kaltoin kohdellut patterit voivat vaurioitua ja alkaa vuotaa. Jos tiedät, että patterit on irrotettu asiallisesti, tulpattu ja kannettu tuettuina, siirto onnistuu hyvin.

Putkimiehen tulee testata patterin kunto ennen sen kiinnittämistä verkostoon. Kodin vanhoihin pattereihin voi vaihtaa venttiilit tai vaikka koko putkiston.

Patteriputket halutaan usein piiloon, mutta vanhassa rakennuksessa on luontevaa, että ne näkyvät. Pintavedon ansiosta putkiston mahdolliset vuodot näkee heti.

Putkipuristin
Patteriputket voi asentaa perinteisesti mustalla rautaputkella tai modernisti muovijohdoilla. Kolmantena vaihtoehtona on kirkkaasta metallista valmistetut putket, jotka liitetään toisiinsa puristettavilla liittimillä.

Uutta maalia pintaan

Epäsiistit patterit voi maalata. Moni liike myy erityisiä patterimaaleja, mutta pintaan käy myös perinteinen pellavaöljymaali.

Jos maalikerroksia on kovin monta, täytyy vanhat lämpöä eristävät maalit ensin poistaa. Maali pysyy varmasti kiinni, kun pohjatyöt on tehty kunnolla.

Kun valurautapatterin maalaa pellavaöljymaalilla, se päästää lävitseen ilmaa, joka ruostuttaa umpeen mahdollisen pienen vuodon.

Valurautapatterin maalaaminen
Patterit kuten muutkin valurautaesineet voi maalata pellavaöljymaalilla. Maali pysyy hyvin kiinni, kunhan alla oleva maali ei irtoa ja rasva sekä lika on pesty pois.

Haluatko valuratuapatterille uuden ilmeen? Kokosimme muutaman uutuuden sekä sopivat työkalut

Pinkki patteri ei jätä kylmäksi. Suomalaisen Purmon valikoimasta voi koota mieleisensä mallin ja värin. Tilaukset putkimiehen kautta, kuvan patteri hieman yli 200 e, Purmo.

Valkoinen patteri: Valurautapattereita voi käyttää vuosikymmeniä, myös kierrätettyinä. Hinta mallin ja koon mukaan 50–150 euroa, Roseborg.

Musta Baron-pikkupatteri on 46 cm korkea. Peruspatteri (179 e) on 26 cm leveä, ja sitä voi jatkaa 8 cm leveillä osilla (46 e), Domus Classica.

Pinkki, valkoinen ja musta patteri

 

Vihreä Hiisiuuni
Kaakeliuuni voittaa tunnelmassa patterin. Hiisi-uuni tehdään vanhalla tekniikalla. Kaakelit, muurausmateriaalit, luukut ja pystytys yhteensä noin 13 000 e, Hattulan kaakelitehdas.
Tarvikekollaasi

1. Ilmausavaimella päästetään ilma ulos: loppuu lorina, eikä happi pääse ruostuttamaan rautaa. 4,49 e/2 kpl. Jos ilmausventtiili ei toimi, voi senkin vaihtaa, 3,39 e/kpl, Clas Ohlson.

2. Patterin termostaatin vaihtaminen auttaa säätämään energiaa ja pitää huoneen lämpötilan sopivana. Danfoss-termostaatti alueelle 5–23 astetta, 27,50 e, Taloon-verkkokauppa.

3. Matta pellavaöljymaali tekee patteriin kauniin himmeän pinnan. Valkoisen sijaan voit maalata patterin huoneen muiden sävyjen mukaan. Titaani-sinkkivalkoinen Matta pellavaöljymaali, 39 e/l, Antiikkiverstas.

4. Patterisiveltimessä on pitkä varsi ja käännetty harjaosa. Sokevan pensseli, 50 mm leveä, 17,90 e, Motonet.

Tiedustelut: antiikkiverstas.com, clasohlson.com, domusclassica.fi, kaakelitehdas.fi, motonet.fi, purmo.com, roseborg.fi, taloon.com.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 8/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin uudistat valurautapatterin ilmeen! Valitse tästä sopivat työvälineet ja tutustu niiden historiaan

Teija M.

Olipa kattava kirjoitus ja kuvat aiheesta patterin maalaus. Kiitos paljon vinkeistä 🙂
https://kodinplaza.fi/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.