Sisustus

1970-luvun sisustustyylissä enemmän oli enemmän – lopputuloksena ihanaa väri-ilottelua vai karmeaa kakofoniaa?

Kotiliesi täyttää 100 vuotta, joten kurkistimme, mistä lehdessä kuhistiin menneinä vuosikymmeninä . Jos olet elänyt 1970-luvulla, olet varmasti istunut Bonanza-sohvalla tai nukkunut tuolloin markkinoille tulleissa pussilakanoissa.

1970-luvun Kotilieden sisustusjutuissa oltiin trendien aallonharjalla. Lukijoille esiteltiin värikkäitä astioita, kirjavia petivaatteita ja näytettiin koteja, joihin oli tehty ajan henkeen hyvin värikkäitä remontteja. Moni 70-luvulla elänyt on syönyt muovisista Sarvis-astioista, laitattanut keittiöönsä ruskeat kaakelit tai asetellut kirjansa Lundia-kirjahyllyyn. Mahtoiko sinun kodissasi olla nukkamatto, jollaisia tuolloin tuli Amerikasta Suomeen?

© Kotiliesi

Kotiliedessä esitellyssä arkkitehdin ja taidegraafikon kodissa on rohkeaa värinkäyttöä ­jopa 1970-luvun mittapuulla. Panu ja ­Kaarina Kailan kaksio on kuin karamelli. Jutussa kerrottiin, miten pariskunta uudisti Helsingin keskustassa sijaitsevan kaksionsa.

© Kotiliesi

Kodin remonttia esittelevässä jutussa makuuhuoneesta oli tullut sähäkän punavalkoinen. Nupposen lamellihyllyä kehuttiin tarkoituksenmukaiseksi kunnon kirjahyllyksi.

© Kotiliesi

Värikkäät ja linjakkaat muoviastiat uivat kotien kattauksiin ja retki­astioiksi. Oli vihreää, ­sinistä, turkoosia, oranssia ja keltaista kippoa ja kuppia sekä säilytys­rasiaa, joita muun muassa Sarvis valmisti.

Lue myös: Sisustuksen kasarityyli

© Kotiliesi

Nuorenparin ensimmäinen koti esiteltiin pienenä kuin oravanpesä. Kalusteet olivat osin uusia, osin vanhoja ja osin omatekoisia, kuten olohuoneeseen sokkeleista rakennettu sohva. Kirjat oli asetettu Lundian yksinkertaiseen kirjahyllyyn, joka on pitänyt monessa kodissa pintansa näihin päiviin asti. Taiteen paikkaa pelasi taidenäyttelystä hankittu juliste.

© Bukowski

Nukkamatot saapuivat 1960–70-luvuilla Amerikasta suomalaiseen sisustukseen. ­Miten hilpeää oli paljasjalkahipin astella maton pehmeällä nukkapinnalla. Ruskea ja geometriset kuviot kuuluivat ajan henkeen.

© Kotiliesi

Väri-iloittelu ulottui petivaatteisiin asti. Oranssi-keltainen ja oranssi-roosa olivat ­suosittu ­yhdistelmä. Lehdessä esiteltiin lennokkaita ruutukuosisia pussilakanoita, joihin oli yhdistetty yksivärisiä tyynyliinoja ja peittoja. Toki myös kukkakuoseja oli seitsemänkymmentäluvulla tarjolla nukkujien iloksi. Pussi­lakanoita oli alettu valmistaa teollisesti jo 1960-luvulla, mutta arkikäyttöön ne tulivat toden teolla vasta vuosikymmen myöhemmin. Tuon ajan vahvat värit ja näyttävät kuosit ovat kokeneet uuden tulemisen nyt 2020-luvulla.

© Kotiliesi

Kuinka rakentaa monikäyttöinen ja muodikas säilytys- järjestelmä eteiseen? Lukijaa neuvottiin mitoittamaan hyllykkö huonekorkeuden mukaan ja tukemaan se kulmaraudoilla seinään tai kiiloilla kattoon. Keltaiset säilytyslaatikot ovat tuttuja jokaiselle 1970-luvulla eläneelle.

Lue Annasta: 70-luvun hiustyyli inspiroi

© Kotiliesi

Kaikki ei ollut silkkaa värihurvittelua. Myös beesi ja ruskea olivat muotia. Etenkin huonekaluissa koivu oli suosittu materiaali. Tässä kodissa oli päädytty sijoittamaan laatusohvaan.

© Kotiliesi

Melko vinha ratkaisu tässä talossa on ollut puolapuiden sijoittaminen saunan yhteydessä oleviin pesutiloihin. Myös Artekin jakkara saunatiloissa kampauspöydän jakkarana on persoonallinen sisustusratkaisu. Perhe on selvästikin mieltynyt punaiseen, koska myös talon keittiö on yhtä sähäkkä.

© Museovirasto

Keittiökalusteita valmistettiin teollisena sarjatuotantona. Kaapistojen ovissa käytettiin puuta tai puuviilua. Keramiikkalaatoissa suosittuja olivat rus­keat ja kuviolliset laatat. Loisteputkivalaisimet ja liesituulettimet olivat tulleet keittiöihin. Myös kahvinkeitin oli tuon ajan uutuustuote, jota ei ihan joka huushollista vielä löytynyt.

Lue Seurasta: Pekka Milonoff muistelee 70-lukua

© Museovirasto

Lattiamateriaalien valikoima kasvoi 1970-luvulla. Muovimatot, klinkkerit ja korkki tulivat käyttöön perinteisen puun rinnalle. Tässä rohkean vihreässä keittiössä on hoidettu näemmä myös perheen puhelinliikenne. Kaapin oveen on teipattu ajan hengen mukaisesti kukkatarra. Usein niitä nähtiin myös kaakeleiden koristuksena.

© Bukowski

1960–70-lukujen Bonanza-tv-sarjasta nimensä saanut, Askon valmistama sohva oli todellinen hitti. Se myi kuin häkä sekä kotimaassa että ulkomailla. Kokopuisen sohvan oli suunnitellut sisustusarkkitehti Esko Pajamies. Bonanza on kokenut uuden tulemisen ja on haluttu ostos käytettyjen huonekalujen myyntisivustoilla.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 20/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 1970-luvun sisustustyylissä enemmän oli enemmän – lopputuloksena ihanaa väri-ilottelua vai karmeaa kakofoniaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.