Sisustus

Oletko myymässä kotiasi? Kiinteistönvälittäjä listaa 6 asiaa, jotka laskevat asunnon arvoa – nämä on helppo korjata!

Tunkkainen haju saattaa olla ratkaiseva seikka, vaikka asunto näyttäisi olevan upeassa kunnossa. Kiinteistönvälittäjä kertoo, mitkä yksityiskohdat saattavat laskea asunnon arvoa selvästi.

Kysyimme asunnonvälityksen ammattilaiselta, Kiinteistömaailman Jenny Karttuselta, mitkä asiat voivat laskea asunnon arvoa. Kävi ilmi, että pienilläkin asioilla voi olla lopulta ratkaiseva merkitys, kun asuntoa esitellään potentiaalisille ostajille.

Kiinnitä huomiota näihin kuuteen yksityiskohtaan, kun laitat asuntoasi myyntiin.

1. Pinttymään jätetty lika

Asunnon arvoa on hyvä ylläpitää yleisellä siisteydellä. Sillä on merkitystä asuntoa myydessä.

”Ei vain se, miten ulkopuolella hoidetaan rännit, vaan myös kodin sisäpuoli. Ei jätettäisi likaa pinttymään”, Karttunen sanoo.

Kun asuntoa ollaan laittamassa myyntiin, Karttunen vinkkaa turvautumaan siivouspalveluun, jos omat rahkeet ja aika eivät riitä huolelliseen siivoamiseen.

”Siivouspalvelun käyttö on edullista suhteessa onnistuneisiin asuntokauppoihin.”

Säännöllinen siivoaminen pitää yllä asunnon arvoa. Kuva: iStockphoto
Säännöllinen siivoaminen pitää yllä asunnon arvoa. Kuva: iStockphoto

2. Liika tavara

Yleiseen siisteyteen liittyy vahvasti myös se, että ylimääräistä tavaraa ei tulisi haalineeksi kotiin vuosien saatossa. Useimmat meistä kaipaavat uudelta kodilta tilaa. Tavaraa pursuileva myyntikohde ei tee hyvää vaikutusta ostajiin.

”Jos on paljon tavaraa, se luonnollisesti ahtauttaa asuntoa. Uusi ostaja arvostaa avaruutta”, Karttunen sanoo.

Näyttöön tulijat voivat availla kaappeja – ei sillä, että olisivat uteliaita sisällöstä, vaan nähdäkseen, kuinka ovet toimivat ja millaisia säilytysjärjestelmiä ovien takana on. Tämä on hyvä tiedostaa ja viedä sellaiset tavarat, joita ei halua muille esitellä vaikkapa lyhytaikaiseen vuokravarastoon.

Lue myös: Oletko tietämättäsi sisustanut huoneistasi todellista pienempiä? – nämä 7 vinkkiä tuovat tilaa ympärillesi

3. Tunkkainen sisäilma

Tuoksuilla on valtava merkitys. Asunnon hajuihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota.

”Jos omistaa esimerkiksi koiran, omistajan on hyvä tiedostaa, että koirista pinttyy hajuja asuntoon vuosien saatossa”, Karttunen sanoo.

Kun asunnon tekstiileistä, kuten matoista, verhoista ja kangaskalusteista, pitää huolta siivoamalla ja puhdistamalla säännöllisesti, asuntoon ei pinty hajuja, joita pitää yrittää peittää hajusteilla asuntonäytössä.

”Tunkkaisen hajun vuoksi on jätetty tarjoamatta sillä ajatuksella, että on ajateltu asunnossa olevan jotain huolestuttavaa, kuten hometta.”

4. Epäsiisti eteinen

Eteinen on murheenkryyni monessa kodissa – ne ovat usein pieniä, ahtaita ja siksi kaoottisia. Karttunen muistuttaa, että eteinen on tärkeä osa ensivaikutelmaa.

”Kuten sanotaan, ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, joten eteinen olisi hyvä järjestää houkuttelevan näköiseksi.”

Pientaloissa eteinen alkaa jo uloskäynniltä, joten ulkovarusteiden ja pyörien ei ole hyvä notkua sikin sokin uloskäynnin lähettyvillä.

Lue myös: Miten myydä asunto nopeasti? Vinkit kodin myyntistailaukseen

Tavaroita pursuilevat nurkat eivät houkuttele ostajia. Kuva: iStockphoto
Tavaroita pursuilevat nurkat eivät houkuttele ostajia. Kuva: iStockphoto

5. Aikansa eläneet pinnat

On itsestään selvää, että repsottavat seinäpinnat ja lattialistat eivät houkuttele ostajia.

Jos asunnossa on valmis tekemään pientä pintaremppaa asuntonäyttöä varten, Karttunen kehottaa kohdistamaan katseen esimerkiksi keittiön välitilan laattoihin: aikansa eläneet laatat voi päivittää helposti ja edullisesti kaakelimaalilla.

”Ilme saadaan paljon modernimmaksi jo sillä, että laattoja maalataan. Sen pystyy jokainen tekemään ilman ammattimiestä.”

6. Sisustuksessa näkyvät arvolataukset

Ei välttämättä ole hyvä asia, jos asunnossa näkyy vahvasti asukkaan jokin intohimo. Esimerkiksi arvolatautunut harrastus tai asukkaan mielipiteet voi olla hyvä piilottaa näyttöä varten.

”Vaikka kukaan ei ole ostamassa toisen elämäntyyliä, alitajuisesti se vaikuttaa ostopäätökseen”, Karttunen sanoo.

Esimerkiksi metsästäjien on hyvä piilottaa hirvenpäät ja muut, ettei asunnosta kiinnostunut jollain tapaa loukkaannu.

”Asunnon on hyvä olla neutraali.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko myymässä kotiasi? Kiinteistönvälittäjä listaa 6 asiaa, jotka laskevat asunnon arvoa – nämä on helppo korjata!

Jane

Olen ollut kiinteistövälittäjä itsekin ja nähnyt vaikka mitä. Nyt myynnissä oma kiinteistö, olen sitä mieltä että jokaisen tavarat ja tyyli pitää saada näkyä. On se kumma jos ostajat eivät ymmärrä etteivät he ole ostamassa niitä tavaroita ja huonekaluja vaan taloa tai asuntoa. Pitäisi olla ihan sama mitä tyyliä edustaa ja nähdä metsä puolta. Kaikilla ei todellakaan tarvitse olla skandinaavinen sisustus tai minimaalinen huusholli.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.