Sisustus

Airi Kallion kaunis koti Porvoossa: ”Intohimoni on korjata vanhoja taloja”

Kahvilastaan tunnettu yrittäjä Airi Kallio on erikoistunut säilyttämään vanhaa. Hänen kotiinsa mahtuukin monta tarinaa. Vieraile Airin luona vanhassa Porvoossa.

Porvoon Välikadun varrella seisova vanha puutalo pitää sisällään monta tarinaa.

Venäjän tsaari Aleksanteri I vallan aikaan 1700-luvulla lopulla rakennetun talossa on sijainnut vuosien varrella erilaisia kauppoja. Vuodesta 1983 lähtien katutasossa on toiminut Airi Kallion Tee- ja Kahvihuone Helmi.

”Olin 1970-luvulla lopulla entisöijänä korjaamassa Porvoon Tuomiokirkkoa ja tulin pari vuotta myöhemmin sokkotreffeille tänne Porvooseen. Menin naimisiin treffiseuralaiseni kanssa ja ihastuin vanhaan kaupunkiin. Sillä tiellä ollaan edelleen.”

Kohtalona vanha Porvoo
”Monet haluaisivat nähdä Porvoon suljettujen porttien taakse. Täällä se on mahdollista, koska olen avannut aittapihan kahvilan vieraille.”

Talon yläkerta on ollut aina asuinkäytössä. Viimeiset 35 vuotta se on ollut Airi Kallion perheen käytössä.

”Olen kotoisin Forssasta. Meillä ei ollut mitään siteitä vanhoihin taloihin tai sisustuksiin.”

Puutalojen pelastaja

Helmen jälkeen Airi on entisöinyt vanhan loviisalaisen kylpylä-ravintola Kappelin. Airi valittiin Valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi syksyllä 2015.

Kohtalona vanha Porvoo
”Tässä talossa on aina asunut kauppiaita, porvareita ja käsityöläisiä. Yhteen aikaan talon yläkerta oli jaettu hellahuoneeksi. Nyt olen talon ainut emäntä. Olen sisustanut yläkerran salin pöytäryhmillä, jotta tänne mahtuu paljon vieraita.

 

Airin kolmesta pojasta kaksi, Leo-Matti ja Otto-Ville, on mukana perheyrityksessä, johon kuuluu myös Helsingissä sijaitseva teekauppa Teehelmi.

”En pelkää velkaa, riskinotto kannattaa aina”, Airi naurahtaa.

Airin Porvoon koti on avoinna myös yleisölle. Yläkerran sali on juhla- ja kokouskäytössä.

”Tänne voi tulla yöpymäänkin. Romanttiseen buduaariin ei kuulu liikenteen melu vaan lintujen laulu. Samalla voi nauttia vanhan Porvoon idyllistä.”

Kohtalona vanha Porvoo
Pihan puolen buduaaria hallitsee ruusutapetti ja valkoisen katoksen koristama vuode. Vaikka ollaan kaupungin keskustassa, tänne ei pikkukaupungin humu kuulu.

Sisustus saa elää

Airin kodin sisustus koostuu vanhoista huonekaluista ja esineistä.

”Olen hankkinut kalusteita vähän sieltä ja täältä. Osan niistä olen kunnostanut itse.”

Kohtalona vanha Porvoo
”Kaappini ja hyllyni pursuilevat romanttisia kahvi- ja teekuppeja. Nämä kauniit kupit olen perinyt äidiltäni.”

Lempikalusteita tai -tavaroita Airilla ei ole.

”En ole kiintynyt tavaroihin, sillä kaikesta joutuu joskus luopumaan. Sisustus saa elää.”

Yläkerrassa on keittiö, joka toimii myös huoltopisteenä. Siellä pestään ja silitetään pyykit. Tarmokas Airi tekee edelleen paljon itse.

”Siivoan ja luon pihan lumet. Entisöin kalusteita ja tapetoin. Yhteen aikaan pidin myös entisöintitarvikkeisiin erikoistunutta kauppaa. Nyt sisäpihan verstaissa työskentelee kaksi itsenäistä huonekaluentisöijää.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/16.

Lue myös:

Mansardikattoinen puuhuvila kuin sadusta – katso upeat kuvat! Yrittäjä Johanna Närvä: ”Kodin kauneus on tärkeää” Sami Sykkö: ”Kotini kertoo, että olen romantikko”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Airi Kallion kaunis koti Porvoossa: ”Intohimoni on korjata vanhoja taloja”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.