Tällaisia koteja ei tavallinen tallaaja usein näe! Elina sisustaa Helsingin paraatipaikalla sijaitsevia luksusasuntoja – katso kuvat

Salaiset helmet -kirja esittelee Helsingin paraatipaikoilla sijaitsevia arvokoteja. Luksuskodit sisustanut Elina Siltanen-Sjöberg vinkkaa, kuinka omaan kotiin voi luoda klassisen runsaan tyylin.

Muhkeita arvokalusteita, runsaasti taidetta, värikkäitä tapetteja ja leikkisiä tekstiilejä – tällaisia elementtejä löytyy helsinkiläisistä arvokodeista, jotka ovat sisustusarkkitehti Elina Siltanen-Sjöbergin kädenjälkeä.

Viime vuonna yhdessä Kari Otso-Nevaluoman kanssa julkaistussa kirjassa Salaiset helmet (Cozy Publishing, 2021) Siltanen-Sjöberg antaa mahdollisuuden kurkistaa asuntoihin, joiden ovet ovat yleensä kiinni ulkopuolisille.

Näitä salaisia helmiä voisi parhaiten kuvata klassisen runsaiksi. Lähes kaikki Siltanen-Sjöbergin sisustamat kodit ovat uniikkeja taideteoksia ja saaneet runsaasti vaikutteita maailmalta ja eri aikakausien tyyleistä.

Asunnot sijaitsevat pääkaupunkimme kauneimmilla paikoilla, historiallisesta arkkitehtuuristaan tunnetuissa kaupunginosissa tai sen ympäristössä.

Salaiset helmet

Tässä töölöläiskodissa klassinen eurooppalainen sisustustyyli kohtaa ainutlaatuisen pehmeän pohjoismaisen valon. Kuva: Riitta Sourander

Salaiset helmet

Klassisen runsas sisustus muodostuu tarkkaan harkituista yksityiskohdista ja niiden kerrostamisesta. Kuva: Riitta Sourander

Klassinen sisustus on ajaton ja kansainvälinen

Siltanen-Sjöberg on sisustusalalla arvostetun lontoolaisen KLC School of Designin kasvatti. Sisustusarkkitehdiksi valmistuttuaan hän sisusti hulppeita koteja Lontoossa kymmenen vuoden ajan.

Sittemmin Siltanen-Sjöberg on palannut Suomeen. Nykyisin hän sisustaa elegantille asiakaspiirilleen arvoasuntoja ja huviloita mutta myös toimistoja ja hotelleja.

Tarkoituksella Siltanen-Sjöberg ei ole suuntautunut tällaiseen asiakaskuntaan, vaan ihmisiä ja heidän tyylejään yhdistää eräs seikka: kansainvälisyys.

”Meidän maailmaamme tavallaan kohtaavat sisustuksen kautta. Monet asiakkaani ovat kansainvälisiä ihmisiä, ja sisustukseni ovat myös hyvin kansainvälisiä”, Siltanen-Sjöberg kertoo.

Hänelle on tärkeää tehdä sisustuksia, joita ei voi sitoa aikaan eikä paikkaan. Asiakkaat löytävät Siltanen-Sjöbergin luo usein suositusten kautta.

”Minulle soitetaan usein niin, että sinä et kuulemma tee suomalaisia tai skandinaavisia sisustuksia.”

Salaiset helmet

Siltanen-Sjöberg ei sisusta asiakkaidensa koteja kaikkein kalleimmalla tavaralla, vaan mukana on paljon asiakkaiden vanhoja kalusteita ja kierrätystavaraa. Kuva: Riitta Sourander

Salaiset helmet

Useimmat asiakkaista tarvitsevat apua esimerkiksi mattojen, verhojen ja sohvatyynyjen valinnassa. Kuva: Riitta Sourander

Ylellinen koti ei ole yhtä kuin kallis

Yleensä Siltanen-Sjöberg kutsutaan apuun sisustamaan yksi huone tai yhden huoneen kautta koko koti. Asiakkailla on usein hyvä kalustus valmiina, mutta apua kaivataan esimerkiksi mattojen, verhojen ja sohvatyynyjen valinnassa.

”Asiakkaani tarvitsevat eniten apua siihen, että kokonaisuus saataisiin vedettyä yhteen. Toive on, ettei koti näyttäisi katalogista vedetyltä.”

Kodit sisustetaan usein yhteistyössä asiakkaiden kanssa, mutta joskus Siltanen-Sjöberg saa täysin vapaat kädet, erityisesti jo entuudestaan tuttujen asiakkaiden kodeissa.

Salaiset helmet

Kirjan nimi Salaiset helmet juontuu siitä, että kotien nimekkäät omistajat pysyttelevät kirjassa anonyymeina. Kuva: Riitta Sourander

Salaiset helmet

Siltanen-Sjöberg kertoo, että hänen asiakkaansa eivät ole valmiita tuhlailemaan, vaan budjetista ollaan hyvinkin tarkkoja. Moni ymmärtää, että varallisuus ei synny itsestään. Kuva: Riitta Sourander

Yleinen harhaluulo on, että Siltanen-Sjöbergin tekemät sisustukset ovat kalliita. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että ylellisyyttä huokuva sisustus voi syntyä myös pikkubudjetilla.

”Detaljiikkaa on paljon, sillä sisustaminenhan on kerrostamista. Kerroksia on valtavasti, mutta mukana on myös elämän kerroksia.”

Elämän kerroksilla Siltanen-Sjöberg viittaa siihen, että hän ei sisusta asiakkaidensa koteja kaikkein kalleimmalla ja uudella tavaralla, vaan mukana on paljon asiakkaiden vanhoja kalusteita ja kierrätystavaraa. On lipastoja, joihin on vaihdettu uudet marmorikannet tai kuolinpesistä ostettua tuoleja, jotka on verhoiltu uudestaan.

”Ja mihin kannattaa satsata, sinne on satsattu – kuten hyviin lattioihin ja seiniin. Mutta jonkun pikkutuolin verhoiluun voidaan valita halpa kangas. Näin tasapainotetaan projekteja budjetillisesti.”

Tuhlailusta ei siis ole kyse millään lailla – moni asiakas ymmärtää, että varallisuus ei tule itsestään ja budjetin kanssa ollaan tarkkoja.

Lue myös: Näin sisustat kotisi kalliin näköiseksi – käyttämättä paljoa rahaa! Lue 9 pikkurahan vinkkiä sisustussuunnittelijalta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tällaisia koteja ei tavallinen tallaaja usein näe! Elina sisustaa Helsingin paraatipaikalla sijaitsevia luksusasuntoja – katso kuvat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X