Sisustus

Danila hurahti kukkakimppuihin ja alkoi keräillä maljakoita – nyt niitä on yli 100! Keräilyvimma johti yllättäen uuteen ammattiin

Danila Yönsini hurahti kukkiin ja osti kolmen vuoden aikana noin sata maljakkoa. Yllättäen koronan aikaisesta hurahduksesta tulikin uusi ammatti.

”Hullu maljakkonainen raportoimassa jälleen”, Danila Yönsini kirjoitti Instagram-julkaisussaan huhtikuussa. Yleensä Danila julkaisee tilillään kuvia kukista, mutta tällä kertaa kuvassa oli kaappi. Kaapin sisällä, päällä ja edessä näkyi hillitön määrä maljakoita.

Tuolloin huhtikuussa Danila laski omistavansa 98 maljakkoa, mutta luku on jo vanha. Nyt maljakoita on arviolta yli sata. Kaikki eivät mahdu enää kuvassa näkyvään kaappiin, joten ne valtaavat tilaa Danilan makuuhuoneen vaatekaapista.

”Vaikka minulla on jo paljon maljakoita, joskus tuntuu, ettei tahdo löytyä yhtään sopivaa”, Danila sanoo ja nauraa.

Lue myös: Kukkien kuivaus tallettaa kesän kukkaloiston: Käytä kimpuissa ja kransseissa – lopputuloksen kauneus voi yllättää!

Pandemia-aika innoitti kokeilemaan uutta

Hurahdus tapahtui koronapandemian aikana. Viettäessään paljon aikaa kotona, Danila alkoi ostaa kukkia omaksi ilokseen. Hän opetteli tekemään kukista asetelmia ja valokuvasi niitä Instagram-tililleen.

Pian hän sai yhteydenottoja yrityksiltä, jotka pyysivät häntä kuvaamaan freelancerina markkinointimateriaalia muun muassa mainoskatalogeihin, sosiaaliseen mediaan ja uutiskirjeisiin. Danila oli tuolloin gradua vaille valmis kasvatustieteiden maisteri, mutta sometyö veti puoleensa. Hän oli tehnyt aiemminkin joitain kaupallisia yhteistöitä some-kanavallaan.

Niinpä Danilan asunnon ruokatilasta muovautui kuvausstudio, jossa Danila otti kuvia erilaisille lifestyle-yrityksille. Yritykset saattoivat antaa tuotteitaan kuvauslainaan, ja Danila valokuvasi ja stailasi esteettisiä mainoskuvia kukkakimppuineen päivineen.

Nykyään Danila tekee töitä markkinoinnin parissa kiinteistövälitysyrityksessä, mutta kukka-asetelmien kuvaaminen on edelleen mieluisa sivubisnes. Danilalla ei ole suunnitelmia palata kasvatustieteiden pariin.

”Tälle tielle jäin. Gradu on edelleen kirjoittamatta.”

Danila tekee asetelmansa yleensä kanaverkkoon tai kenzan-kukkasiiliin ja käyttää kimpuissa reippaasti enemmän kukkia kuin mitä floristeilla on tapana. Danila on opetellut asetelmien tekoa Youtube-videoiden avulla. Kuva: Danila Yönsini
Danila tekee asetelmansa yleensä kanaverkkoon tai kenzan-kukkasiiliin ja käyttää kimpuissa reippaasti enemmän kukkia kuin mitä floristeilla on tapana. Danila on opetellut asetelmien tekoa Youtube-videoiden avulla. Kuva: Danila Yönsini
Yhden kimpun kukat maksavat noin 100–250 euroa. Itselleen Danila ei niin tyyristä kimppua ostaisi, mutta asiakkaalle tehdystä kimpusta on iloa kotona kuvausten jälkeenkin.
Yhden kimpun kukat maksavat noin 100–250 euroa. Itselleen Danila ei niin tyyristä kimppua ostaisi, mutta asiakkaalle tehdystä kimpusta on iloa kotona kuvausten jälkeenkin. Danila Yönsini

Lue myös: Oletko jo kokeillut tätä floristien suosimaa kikkaa? Katso videolta, miten näppärästi kukka-asetelman voi tehdä kanaverkkoon

Puolet kokoelmasta on designmaljakoita

Ennen pandemiaa Danila omisti kymmenisen maljakkoa – kaikki vaaleita ja keraamisia. Nykyään vaaseja on eri väreissä ja muodoissa. Ainoastaan läpinäkyviä maljakoita Danila ei osta, koska ei halua, että kukkien varret näkyvät lasin läpi.

Noin puolet kokoelmasta on designmaljakoita, kuten Danilan suosikki Muuton Kink. Mutta merkki ei ole Danilalle kovin tärkeä asia. Hänelle maljakon tärkein kriteeri on iso suuaukko, jonka läpi mahtuu paljon kukkia.

”Nyt tarvitsisin halkaisijaltaan 30 cm kokoisen mattabeigen maljakon, jossa on iso suuaukko. Mutta sellaista ei tahdo löytyä mistään. Maljakoita on yllättävän vähän tarjolla. Katson kauppojen sivut varmaan kerran viikossa.”

Danila myöntää, että hurahdus kukkiin ja maljakoihin on tullut kalliiksi. Tilaustöissä Danila voi veloittaa kukkien hinnan asiakkaalta, mutta maljakot ovat omia sijoituksia. Halvimmat maljakot ovat maksaneet 10–15 euroa, kalliimmat 150–300 euroa. Kalliita merkkimaljakoita Danila arvioi omistavansa muutaman tuhannen euron arvosta.

Mutta Danila ei murehdi rahanmenoa.

”Moni käy kampaajalla kahden kuukauden välein, minä kävin viimeksi ennen koronaa. Ostan mieluummin maljakon.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Danila hurahti kukkakimppuihin ja alkoi keräillä maljakoita – nyt niitä on yli 100! Keräilyvimma johti yllättäen uuteen ammattiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.