Sisustus

Deko kertoo käymisen arvoiset paikat – 18 vinkkiä kesämatkailijalle

Mihin mennä, mitä tehdä, missä on kiva taukopaikka. Kokosimme vinkkejä eri puolilta Suomea meri-, järvi- ja metsämaisemista. Nappaa tärpit!

1 Hotel Lilla Roberts

Hotel_Lilla_Roberts ravintola

Helsinkiläishotellin sisääntulo ja aula henkivät art decoa ja siellä voi melkein kuvitella törmäävänsä Hercule Poirot -hahmoon. Ravintolapuolella sisustustyyliksi vaihtuu industrialismi. Rauhallisella kadulla sijaitsevasta neljän tähden hotellista on lyhyt kävelymatka Esplanadin puistoon ja Kauppatorille.

Pieni Roobertikatu1–3, Helsinki, lillaroberts.com

2 Nissbackan kartanon veistospuisto

Nissbackan-veistospuisto, Vantaa
Kuva: Vesa Aaltonen

Vantaalla sijaitseva kokonaistaideteos esittelee kuvanveistäjä ja professori Laila Pullisen suurikokoisia graniitti- ja pronssiveistoksia. Lailan ateljeessa on tänä kesänä esillä aiemmin näkemättömiä räjäytystekniikalla ja ampumalla työstettyjä kuparireliefejä.

Sotungintie 4, Vantaa, nissbacka.com

3 Lonna

Lonna-saari ilmasta
Kuva: Suomen Ilmakuva/Visit Helsinki
Lonna-saaren sauna

Helsinki hemmottelee saunojia. Uusi yleinen sauna löytyy pieneltä Lonnan saarelta aivan Helsingin edustalta. Jotta ei tule tehtyä turhaa reissua, saunavuoro kannattaa varata etukäteen. Saareen pääsee lautalla Helsingin kauppatorilta. Matka-aika on seitsemän minuuttia.

lonna.fi

4 Löyly

Löyly, Helsinki
Kuva: Mikko Ryhänen

Viime kesänä avattu arkkitehtonisen vaikuttava puurakennus sisältää yleisen saunan ja rennon ravintolan drinkkibaareineen. Täältä avautuvat Helsingin parhaat merinäkymät. Etsi vapaa istuin alatasanteelta tai kiipeä loikoilemaan ylätasanteen sohville. Myös puuportailla istujaa hemmotellaan maisemilla.

Hernesaarenranta 4, 
Helsinki, loylyhelsinki.fi

5 Hangon kylpylä

regatta-spa-hanko

Jos haluat varmistua aurinkokeleistä, suuntaa Hankoon, sillä sitä pidetään Suomen aurinkoisimpana paikkana. Jos kuitenkin sattuu pilvinen päivä, vesielämästä voi nauttia uudessa kylpylässä, jonka yhteydestä löytyy myös hotelli.

Regatta SPA, Torikatu 2, Hanko, regattaspa.fi

6 Dyynirannat

Kalajoen hiekkaranta
Kuva: Metsähallitus

Kunnon isoja hiekkadyynirantoja Suomessa löytyy länsirannikolta. Vuoden 2017 retkipaikaksi valittu Vattajanniemi Kokkolan suunnalla on rannoista tuntemattomin ja varmasti rauhallisin piknikkiä suunnittelevalle. Muita dyynirantoja ovat Yyteri, Kalajoki, Nallikari ja Hailuoto.

7 Suomen Luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Jos asut pääkaupunkiseudulla etkä ole tottunut luonnossaliikkuja, voit tutustua retkeilyyn ja maastossa liikkumiseen Haltiassa. Aloittelija voi nauttia lähipoluista. Taitojen kasvaessa voi lähteä Nuuksion kansallispuiston pidemmille reiteille. Haltian näyttelyssä voi tutustua koko Suomen luontoon ja nauttia retkilounaan.

Nuuksiontie 84, Espoo, haltia.fi

8 Alvar Aallon 
jalanjäljillä

Alvar-Aallon suunnittelema asuinalue, Kouvola

Alvar Aalto suunnitteli 30-
luvulla Inkeroisiin paperi- 
ja kartonkitehtaan rakennuksia, johtajien asuntoja ja työläisten asuntoalueen. Aalto suunnitteli myös alakoulun ja kolme kerrostaloa. Lataa puhelimeesi Citynomadi-aplikaatio ja kierrä aluetta jalkaisin. visitkouvola.fi

Lue myös: Tätä et tiennyt Alvar Aallosta – suunnitteli kokonaisen asuinalueen Kymenlaaksoon

9 Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjasto

Huoltoasemakahvien sijaan tauon voi pitää kirjastossa. JKMM-toimiston suunnittelemasta kirjastosta löytyy kahvila, josta saa myös keittolounasta. Kannattaa myös kokeilla, millaiset ovat Yrjö Kukkapuron keinutuolit.

Alvar Aallon katu 14, Seinäjoki

10 Luksushostelli

Hostel cafe koti, Rovaniemi

Tästä hostellista on nukkavieruisuus ja nuhjuisuus kaukana. Tätä siistiä ja skandinaaviseen tyylin sisustettua majapaikkaa kehtaa suositella kenelle tahansa. Entisiin pankkitiloihin remontoidussa hostellissa on 23 huonetta ja kolme makuusalia. Kaikissa huoneissa on omat kylpyhuoneet ja vieraiden käytössä on sauna ja keittiö.

Hostel Café Koti, Valtakatu 21, Rovaniemi, hostelcafekoti.fi

11 Maailman kaunein huoltoasema

Matkailukeskus Niemenharju
Kuva: archmospheres.com

Brittiläinen Design Curial -julkaisu valitsi pihtiputaalaisen matkailukeskuksen maailman hienoimmaksi huoltoasemaksi. Auton lisäksi paikan ravintolassa voi tankata myös itsensä. Suosittelemme piipahtamaan ja nauttimaan paikan arkkitehtuurista, jos matka vie pitkin nelostietä.

Matkailukeskus Niemenharju, Pihtipudas, niemenharju.fi

12 Lapin lumoa

Arctic Tree House hotelli, Rovaniemi
Kuva:

Modernit mökit seisovat pareittan lappilaisen metsän keskellä. Ulkoseiniä peittää kävyn pintaa muistuttava paanutus. Seinän kokoisesta ikkunasta avautuu rauhoittava metsämaisema. Sisältä mökit on sisustettu vaalealla puulla ja harmonisen vaaleilla tekstiileillä.

Arctic Tree House Hotelli, Rovaniemi, arctictreehousehotel.com

13 Art & Design Villat

Art & Design villat, Anttolanhovi

Anttolanhovin designhuvilat sijaitsevat Saimaan rannalla ja ne on suunnitellut arkkitehti Timo Leiviskä. Yhdessä huvilassa on kaksi huoneistoa, jotka voidaan yhdistää yhdeksi isoksi viiden makuuhuoneen huvilaksi. Modernit huvilat on sisustettu pohjoisen vaaleilla sävyillä.

Anttolanhovi, Hovintie 224, Anttola, anttolanhovi.fi

14 Göstan paviljonki

Gösta ja Göstan paviljonki, Mänttä

Gösta Serlachiuksen Mänttään perustaman taidemuseon laajennusosa Göstan paviljonki valmistui muutama vuosi sitten. Näyttelyiden lisäksi arkkitehtoniseen taideteokseen kannattaa tutustua myös kävelemällä museon ulkotilassa ja lounastamalla museon ravintolassa.

Göstä ja Göstan paviljonki, Joenniementie 47, Mänttä

15 Järvikylpylä

Hotel & Spa resort Järvisydän

Kallioseinien, uppotukkien ja luonnokivellä päällystettyjen pintojen lomassa välkehtivat turkoosit vesialtaat. Pääaltaan lisäksi kylpylästä löytyy pore-, kahluu- ja lastenaltaat sekä ulkoaltaat. Ikkunoista avatuvat maisemat Saimaalle ja lämittelemässä voi käydä erilaisissa saunoissa.

Hotel & Spa Resort Järvisydän, Porosalmentie 313, Rantasalmi, jarvisydan.com

16 Idän ylläri

Loft No2, Lappeenranta
Kuva: Dorit Salutskij

Kansainvälisiä ja skandinaavisia merkkejä yhdistelevä liike kauppaa kaunista arjen luksusta. Valikoimassa muun muassa Kenzon, Hugo Bossin, Odd Mollyn ja Edbladin vaatteita sekä Merakin kosmetiikkaa. Sisustusta edustavat merkit Tine K Home ja Sika Design, herkkuja Nicolas Vahe.

Loft No2, Kauppakeskus Isokristiina, Brahenkatu 5, Lappeenranta

17 Putiikkihelmi

petit-st-lous-lahti

Petit St Louis tuo kansainvälisen tuulahduksen pikkukaupunkiin ja myy ainoana Suomessa ruotsalaismerkki Byredon tuoksuja ja kosmetiikkaa. Valikoimasta löytyy muun muassa Acnea, Marvista ja Armor Luxin raitapaitoja. Sopiva sekoitus vaatteita, kenkiä, kosmetiikkaa ja herkkuja.

Petit St Louis, Rautatienkatu 18, Lahti, stlouisstore.fi

18 Dream Hostel & Hotel

Dream Hostel & Hotel, Tampere

Tamperelaisen hostellin yläkerrassa sijaitsee pohjoismaiseen makuun tyylillä sisustettu nuorekas ja rento pikkuhotelli, jonka ovat esitelleet myös monet ulkomaiset designjulkaisut. Suunnittelusta vastaa Studio Puisto.

Åkerlundinkatu 2, Tampere, dreamhostel.fi

Lue lisää:

Kesällä elämä siirtyy ulos – nyt nautitaan kesästä niin pihalla kuin rannallakin

Designhostellit tulivat Suomeen – kokeile jo tänä kesänä

Kesällä kodikas terassi ja patio on kuin toinen olohuone – sisusta näillä uutuuksilla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Deko kertoo käymisen arvoiset paikat – 18 vinkkiä kesämatkailijalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.