Sisustus Tilaajille

Gunnel Nymanin lasiteoksista maksetaan tuhansia euroja – tunnetko naisen, jota Tapio Wirkkala piti esikuvanaan? 

Modernin suomalaisen lasitaiteen ensimmäinen suuri nimi Gunnel Nyman oli mainettaan monipuolisempi suunnittelija ja määrätietoinen uranainen.

”Lasi eroaa kaikista toisista tekniikan hyväksikäyttämistä aineista. Sekunnissa se vangitsee katkelman elämästä, pisarankirkkaan ilmakuplan tai hienosti piirtyneen kevyen savukiehkuran ja säilyttää sen ainaisesti. Aineen on oltava niin vallitseva, ettei esinettä voi kuvitella valmistettuna mistään muusta kuin juuri siitä.”

Gunnel Nyman kirjoitti lasista Taide-lehdessä 1948. Tekstiä on pidetty hänen testamenttinaan, sillä samana vuonna, vain 39-vuotiaana, hän menehtyi syöpään.

Hänen viimeiset työvuotensa olivat sodanjälkeistä kauneuden tavoittelun aikaa, ja silloin hänen runolliseksi luonnehdittu tyylinsä kehittyi huippuunsa.

Gunnel Nyman tunnetaan parhaiten lasitaiteilijana.
Gunnel Nyman tunnetaan parhaiten lasitaiteilijana.

Tämä on hänen tunnetuin puolensa, muttei koko kuva. Designmuseossa esillä oleva arkistonäyttely kertoo hänestä lisää.

”Saimme lahjoituksena perikunnalta arkiston, jonka Gunnel Nyman oli itse koonnut. Arkiston digitointi on meneillään, ja näyttelyssä yleisö pääsee osallistumaan työhön”, kertoo museon kokoelmien intendentti Susanna Thiel.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.