Sisustus

Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

Suomen kaunein koti -ohjelmassa valitaan 30 kodista se kaunein. Mutta millä perustein finalistit valitaan? Entä saako vähällä rahalla kauniin kodin? Ohjelman tuomari, toimittaja Hanna Sumari vastaa katsojia kutkuttaviin kysymyksiin.

Upeita koteja kaikki. Historiaa henkiviä maalaiskoteja, moderneja omakotitaloja ja persoonallisia loft-asuntoja. Suomen kaunein koti -ohjelmassa näkyy laaja skaala suomalaisia koteja, kaikki kauniita omalla tavallaan. Mutta vain yksi voi olla Suomen kaunein.

Hanna Sumari paljastaa toimivan kodin salaisuuden ja kertoo, mitä ohjelman kulissien takana tapahtuu. Ohjelman seitsemäs kausi alkaa tiistaina 31. elokuuta MTV3-kanavalla.

Lue myös: Jos haluat olla trendien aallonharjalla, hanki liukuovi! Bongasimme Asuntomessuilta 7 yksityiskohtaa, jotka toistuvat kodista toiseen

Suomen kaunein koti -ohjelman tuomaristo.
Ohjelmassa tuomareina toimivat sisustusarkkitehti Tero Pennanen, toimittaja Hanna Sumari ja arkkitehti Sini Rainio. He pisteyttävät 30 kotia, joista 10 parasta pääsee finaaliin. Kilpailun voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksellä. Kuva: MTV3

1. Miten kodit valitaan ohjelmaan?

”En oikeastaan tiedä! Kotien valinnat hoitaa tuotantoyhtiö. On tärkeätä, että me tuomarit emme tiedä etukäteen mitään paikoista, joihin menemme – emme ensimmäistäkään asiaa. Kaikki reaktiomme ovat siksi ohjelmassa aitoja. Se luo kivan jännityksen ohjelmaan, kun katsojat näkevät ensin asukkaiden oman kotiesittelyn ja sitten tuomareiden kommentit samoista asioista.”

2. Millä perustein annat kodeille pisteitä?

”Minulle kelpaa kaikki tyylit – boheemi, minimalistinen, antiikki ja niin edelleen – mutta sen pitää olla toteutettu hyvällä maulla. Kodeissa pitäisi olla harmoniaa. Pisteitä vähentävät esimerkiksi ristiriitaisuudet sisustustyylissä. Joskus käy niin, että kodissa on joitain tosi upeita huoneita, ja sitten tapahtuu ihmeellinen floppi – tyyliä ei olekaan toteutettu loppuun asti.

Minua harmittaa vähän sellaiset kodit, jotka muistuttavat messutaloa tai myyntikatalogia. Oma maku ja persoonallinen ote sisustuksessa ovat minulle tosi tärkeitä.

Moni ylisiivoaa kotinsa. Se kertoo usein aika julmalla tavalla siitä, ettei koti ole täydellisesti suunniteltu. Jos kodista pitää poistaa esineistöä, joka kertoo kodin asukkaista, joku mättää. Kaipaan koteihin enemmän persoonaa tuovaa esineistöä, joka näyttää, miten kodeissa eletään. Sellainen rentous puuttuu aika usein.”

Lue myös: 6 x ihana makuuhuonetrendi – mikä näistä makkareista on sinun suosikkisi?

Suomen kaunein koti -ohjelman tuomari Hanna Sumari paljastaa, mikä tekee kodista erityisen kauniin.
Hannan mukaan Suomein kaunein koti -ohjelmaan hakeutuu eniten trendikkäitä koteja. Kuva: MTV3

3. Mikä on ollut kaikista mieleenpainuvin koti ohjelman kuuden ensimmäisen kauden aikana?

”Niitä on ollut muutamia. Pari kertaa on käynyt niin, että paikka on ollut niin kaunis, että olen alkanut itkemään. Harmonia ja kauneus on mennyt niin tunteisiin, että on alkanut vaan valua vedet silmistä. Sillä tavoin vaikuttaneen kodin osaisin aika hyvin vielä tänä päivänä piirtää ulkomuistista yksityiskohtineen. Ne on ollut tosi hienoja hetkiä.”

Pari kertaa on käynyt niin, että paikka on ollut niin kaunis, että olen alkanut itkemään.

4. Saako vähällä rahalla kauniin kodin?

”Saa. Hyvä maku ei vaadi rahaa. Kaiken voi ostaa halutessaan käytettynä. Kodin sisustamisessa on kyse siitä, että koti on toimiva. Ettet lyö lonkkaa tai varvasta mihinkään, vaan koti on toiminnallisesti järkevä. Toimivassa kodissa huoneet ovat sijoitettu järkevästi, pyykinpesu ja ruoanlaitto toimii. Se, millä kodin sisustaa, ei tarvitse olla kallista.”

5. Herääkö sinulla koskaan kateus näkemistäsi kodeista?

”Ei kyllä. Jos on ihan järjettömän upea merimaisema, haikailen vähän sellaisen perään, mutta en voi sanoa, että kadehtisin. Olen itse asunut koko lapsuuteni merenrannassa, ja siitä on jäänyt kaipuu siihen maisemaan. Minulla on nyt ihana koti, jota rakastamme valtavasti. Vain meri puuttuu. Toisaalta merenrannassa on se ärsyttävä juttu, että siellä on aina vähän kylmä. Sillä voi lohduttaa itseä.”

Suomen kaunein koti -ohjelman tuomari Hanna Sumari vastaa 8 kysymykseen ohjelmasta.
Ohjelman seitsemän kauden aikana kodit ovat muuttuneet sisustustrendien mukaan. Hanna kertoo esimerkiksi avokeittiöiden yleistyneen. Kuva: MTV3

6. Kilpailun voittaja saa 10 000 euroa omien sisustushaaveiden toteuttamiseen. Tiedätkö, mitä Suomen kauneimpien kotien asukkaat ovat rahoilla tehneet?

”En tosiaankaan tiedä. Yksi voittaja sanoi, että pitää hyvät juhlat. Heidän kotinsahan oli jo täydellinen, Suomen kaunein.”

7. Millaista ohjelman kulissien takana on?

”Kaikki kodit kuvataan peräkkäisinä päivinä viikonloppuja lukuun ottamatta. Teemme pitkiä päiviä. Eilen pesin hiukset neljältä aamulla, söin aamiaisen ja lähdin lentokentälle ja lensin Ouluun. Ajoimme useita tunteja kohti päivän kohdetta, ja menimme maskiin läheisessä hotellissa. Naisten maskeeraus kestää tunnista puoleentoista tuntiin ja miehillä vartin.

Sitten taas autoon ja ajo kuvattavan kodin läheisyyteen, jossa meille laitetaan mikrofonit ja autoon asennetaan gopro-kamerat. Kuvattavassa kodissa kamerat ovat meitä vastassa ja näemme kodin ensimmäistä kertaa. Kuvaamme kodissa nelisen tuntia, minkä jälkeen ajamme seuraavaan hotelliin, ja syömme illallista, usein aivan liian myöhään.

Onnena meillä on se, että ryhmä on tosi kiva – sekä tuomarit että kuvausryhmä. Meillä on hyvä tunnelma. Se on tärkeätä. Vaikka kuvauskesä on intensiivistä työntekoa, koitan sisällyttää jokaiseen päivään jotain itselle mielekästä, jotta arjessa olisi muitakin ilonaiheita kuin työnteko.”

Tuomarit ja kotien asukkaat eivät kohtaa ohjelmassa lainkaan. Vain katsojat näkevät asukkaiden esittelevän kotiaan. Kuva: MTV3
Tuomarit ja kotien asukkaat eivät kohtaa ohjelmassa lainkaan. Vain katsojat näkevät asukkaiden esittelevän kotiaan. Kuva: MTV3

8. Ohjelmassa asukkaat laittavat lempipaikkaansa kodissaan pyöreän punaisen maton. Minne laittaisit maton omassa kodissasi?

”Laittaisin sen meidän ruokapöytämme lähelle. Kun ostimme vuonna 1947 rakennetun talomme, teimme siihen ison remontin. Taloa laajennettiin muun muassa ruokailutilalla, jonka kaikki kolme seinää ovat ikkunapintaa.

Uuden ruokailuhuoneen mitat tulivat siitä, että kerroin haluavani siihen niin suuren pöydän, että siihen mahtuu lasagnevuoka ja kattaukset kahdelletoista hengelle ja että mahdun kiertämään pöydän ympäri kun pöydässä istutaan.

Ruokailuhuonetta ei olisi voinut rakentaa yhtään nykyistä isommaksi, tai katto olisi noussut yläkerran ikkunan eteen. Nyt valo tulvii sisään koko päivän isoista ikkunoista ja ison ruokapöydän ääressä nautitaan kaikista juhlista ihanien ihmisten kanssa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

Matti M.

Toimittajana minua aina harmittaa, kun Hanna Sumari kutsuu itseään toimittajaksi. Julkkisjuontaja olisi osuvampi.

Ärtynyt

Sama koskee puolivillaisia ”mediavaikuttajia”, jotka ovat usein pelkkiä piilomainostajia. Kaunein koti -ohjelmassa kiusaa rikkaus tai hyvätuloisuus, joka pursuaa kaikkialla. Turha puhua käytettynä ostamisista. Vanha huonekalu tehosteena on eri asia. Vähä- ja keskituloisten kekseliäisyys ja luovuus olisi kiinnostavampaa kuin luxus.

Ekologisuus edellä

En ole katsonut yhtään jaksoa ko. ohjelmaa. Niin paljoa minulla ei ole joutilasta aikaa.

Törkeyden huippu

Sitä en ymmärrä kun nämä ns.asiantuntijat tulevat toisten ihmisten koteihin ulkokengät jalassa.
He tuovat kaiken paskan ja pöpöt ulkoa mukanaan kengissään.
Tekevätkö he omissakin kodeissaan näin,tuskin.
He eivät välitä. Kunhan saavat tuotantoyhtiöltä korvauksen.
En ikimaailmassa pyytäisi tätä välinpitämätöntä sakkia kotiini.

Liisa134

Älä pelkää, Hanna! Meidän mökkiä ei ikinä ilmoiteta mihinkään sisustusohjelmaan. Ei ikinä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.