Sisustus

Harmoninen unelmakoti kasarmialueella - nuoripari rakensi talon asuntomessuille

Ensimmäistä kertaa talonrakentajina olleet Kiira ja Elmo hioivat talonsa suunnitelmia kuin se olisi toinen päivätyö. Kumpikaan ei halunnut jyrätä toisen haaveita suunnittelussa. Lopputulos on ajattoman kaunis.

Istut aamukahvipöydässä ja silmäilet päivän lehteä. Uutinen Kouvolaan vuonna 2019 tulossa olevista asuntomessuista kiinnittää huomiosi ja mainitset siitä puolisollesi. Ja käykin niin että uuden talon ovet aukeavat ensin tuhansille messuvieraille ja vasta sen jälkeen omistajille itselleen.

Suunnilleen näin voisi tiivistää Elmo Uusitalon ja Kiira Partin päätymisen asuntomessurakentajiksi. Kotipaikkakunnalleen opintojen jälkeen palannut nuoripari asui uudessa kerrostaloasunnossa, jonka pintamateriaalit he itse olivat valinneet. Arki sujui mukavasti. Kunnes tuli tuo aamu.

Lue myös: Kouvolan Asuntomessut – nämä messutalojen sisustusratkaisut inspiroivat!

”Innostuin heti. Korian messualue vanhoine punatiilisine kasarmeineen houkutti. Aloin heti puhua Elmoa mukaan projektiin, mutta hän oli varauksellinen. Lopulta osat vaihtuivat: kun Elmo innostui, minä aloin epäillä, onko meistä tähän”, Kiira sanoo.

Olohuone ja keittiö – yli 50 neliön elohuone – on yhtä suurta tilaa, jonka jakaa moderni kiertoilmatakka. Tässä osassa taloa huonekorkeutta on neljä metriä.
Olohuone ja keittiö – yli 50 neliön elohuone – on yhtä suurta tilaa, jonka jakaa moderni kiertoilmatakka. Tässä osassa taloa huonekorkeutta on neljä metriä. 

Ensikertalaisia rakentajina

Sekä Elmo että Kiira ovat asuneet lapsuutensa omakotitalossa ja kummankin perheillä on kesämökit, joten omakotiasuminen siihen liittyvine töineen on molemmille tuttua. Rakentamiskokemusta tai käsitystä rakentamisesta kummallakaan ei kuitenkaan ollut.

”Ostimme muuttovalmiin talon. Vanhan talon remontointi ei olisi ollut vaihtoehto, sillä vasara ei pysy kummankaan kädessä. Meille on kuitenkin ollut täydellinen yllätys, kuinka paljon olemme itse joutuneet tekemään, päättämään ja olemaan läsnä. Talon rakentaminen on ollut kuin toinen työ”, pari summaa.

Talon musta väri oli alusta asti selvä valinta. Se istuu kauniisti kasarmialueen vanhojen punatiilisten talojen pariksi.
Talon musta väri oli alusta asti selvä valinta. Se istuu kauniisti kasarmialueen vanhojen punatiilisten talojen pariksi.
Suurikokoinen kulmasohva jakaa avotilan oleskeluun ja ruokailuun. Hakolan sohvaan valittiin ergonomian vuoksi vankempi täyte, verhoilukankaan valinnassa otettiin huomioon sohvalla viihtyvä Tuure-koira.
Suurikokoinen kulmasohva jakaa avotilan oleskeluun ja ruokailuun. Hakolan sohvaan valittiin ergonomian vuoksi vankempi täyte, verhoilukankaan valinnassa otettiin huomioon sohvalla viihtyvä Tuure-koira. Round-sohvapöydät ovat myös Hakolan. Lattiavalaisin on Louis Poulsenin Yuh.

Esimerkiksi sähkökaapin pystyttäminen on molemmilla edelleen tuoreessa muistissa.

”Lähdettiin liikkeelle siitä, että ensin piti selvittää, mikä sähkökaappi ylipäätään on. Polven anatomian tiedän viimeistä piirtoa myöten, mutta sähkökaapin anatomia oli minulle täysin vieras. Onneksi on ystäviä, jotka tiesivät ja olivat valmiita auttamaan vaikka yömyöhällä”, Elmo sanoo.

Myös jatkuva siivoaminen ja rakennusjätteen määrä yllätti parin täydellisesti. Ja talvinen lumenluonti: se on piirtynyt Elmon mieleen ikuisiksi ajoiksi.

”Ulkoverhous oli vaihdettava. Jouduin sen vuoksi tekemään lumityöt uudelleen kahden metrin etäisyydeltä koko talon ympräriltä. Ja tämä kaikki tietenkin kesken talven pahimman lumimyräkän”, Elmo muistelee.

Lue myös Annan juttu: Sisustustrendi: Kansanperinteiden inspiroima sisustus

Elmo ja Kiira kutsuvat olohuoneen isoa ikkunaa metsäikkunaksi pihalle tulossa olevien istutusten mukaan.
Elmo ja Kiira kutsuvat olohuoneen isoa ikkunaa metsäikkunaksi pihalle tulossa olevien istutusten mukaan.

Itse suunniteltu pohja

Se, minkälaisen kodin pari halusi rakentaa ei ollut täysin selvä projektin alussa. Visio pohjasta oli kuitenkin olemassa.

”Elmo halusi yksi- ja minä kaksikerroksisen kodin”, Kiira kertoo ja selittää, että Elmo on asunut lapsuutensa kaksikerroksisessa ja hän itse yksikerroksisessa talossa. Omaan kotiin haluttiin siis täysin päinvastaista kuin, mitä lapsuuden kodissa oli ollut.

Aamiaiskaappi on hyvä lisä avokeittiöön: aamiaistarpeet saa helposti piiloon katseilta.
Aamiaiskaappi on hyvä lisä avokeittiöön: aamiaistarpeet saa helposti piiloon katseilta.

Pariskunta päätti, että kummankaan toive ei jyrää toista vaan uudessa kodissa molempien toiveet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin.

”Piirsimme pohjasta useita versioita ja hioimme luonnosta yhä uudelleen ja uudelleen. Käytimme suunnitteluun kymmeniä työtunteja. Lopulta päädyimme L:n-muotoiseen pohjaan, jossa L:n lyhyeen sakaraan on sijoitettu huomattavasti tavanomaista korkeampi, avoin olohuone-keittiö ja pitkään sakaraan yksikerroksiset makuuhuoneet ja märkätilat. Tämän jälkeen soitimme eri taloedustajille ja selvitimme, kuka pystyy toteuttamaan meidän unelmamme. Haaste oli nimenomaan erikorkuisten tilojen yhdistäminen samaan taloon. Lopulta sopiva toimittaja löytyi ja olemme tyytyväisiä, että emme lähteneet muokkaamaan alkuperäistä ideaamme. Lopullinen pohja syntyi, kun valmiin talomallin piirrosta muokattiin meidän suunnitelmamme mukaan”, Elmo sanoo.

Keittiö on Puustellin mallistosta, ja puhtaan valkoinen taso on Louhi Kvartsi Super White. Elmon toiveissa oli alun perin musta keittiö valkoisella marmoritasolla. Keskustelu sisustussuunnittelija Memmu Pitkäsen kanssa muutti mielen.
Keittiö on Puustellin mallistosta, ja puhtaan valkoinen taso on Louhi Kvartsi Super White. Elmon toiveissa oli alun perin musta keittiö valkoisella marmoritasolla. Keskustelu sisustussuunnittelija Memmu Pitkäsen kanssa muutti mielen ja pari päätyi vaaleampaan väriin, joka kestää paremmin aikaa ja on siten ekologisempi ja taloudellisempi valinta.

Tarkka budjetti

Elmo ja Kiira laskevat, että kun koti on loppuun asti kalustettu ja piha viimeistelty, uusi koti on tullut maksamaan jotakin 360–400 000 euron väliltä. Vaikka budjettiin laskettiin heti alusta asti liukumavaraa, kukkaron nyörit on pidetty tiukalla. Se on merkinnyt unelmien punnitsemista yhä uudelleen ja uudelleen, ahkeraa kilpailuttamista ja karsimista – sen miettimistä, mistä luovutaan.

”Suuri olohuone oli suunnittelun lähtökohta, halusimme tietoisesti satsata siihen”, Elmo tiivistää.

Olohuoneen kylkeen, kauniin mustaraamisen lasioven taakse rakennettiin musiikkia harrastavalle Elmolle pianohuone.
Olohuoneen kylkeen, kauniin mustaraamisen lasioven taakse rakennettiin musiikkia harrastavalle Elmolle pianohuone. Pianon lisäksi hänen instrumenttejaan ovat baritonitorvi ja pasuuna. Pianohuone on tarvittaessa helppo muuttaa työhuoneeksi. Lipasto Ikea, matto Anno ja lasiliukuovi Suomen Lasitehdas.

”Meille oli tärkeää, että olohuoneen seinät pysyvät ehjinä. Siksi makuuhuoneet on sijoitettu oman käytävänsä varrella, eikä niihin ole käyntiä olohuoneesta. Jonkun mielestä käytävä on hukkatilaa, mutta minimoimme neliöiden käytön liukuovilla ja lopulta käytävä kaventui 20 senttimetrillä. Silti siinä mahtuu kulkemaan hyvin, ja tarvittaessa myös apuvälineillä”, Elmo sanoo.

Tiukan budjetin talossa neliöiden käyttö on mietitty mahdollisimman tehokkaaksi ja hukkaneliöt on karsittu minimiin. Esimerkiksi makuuhuonesiiven käytävä kapeni hieman ja makuuhuoneiden koko on napakka.
Tiukan budjetin talossa neliöiden käyttö on mietitty mahdollisimman tehokkaaksi ja hukkaneliöt on karsittu minimiin. Esimerkiksi makuuhuonesiiven käytävä kapeni hieman ja makuuhuoneiden koko on napakka.

Ensimmäinen ja ehkä viimeinen taloprojekti

Kodin rakentaminen tontin hankkimisesta loppukatselmukseen, omien häiden järjestely ja normiarjen pyörittäminen työssäkäynteineen. Tämän kaiken Elmo ja Kiira ovat ehtineet tehdä kahden viime vuoden aikana.

Kysymys uuden talon rakentamisesta tulevaisuudessa vetää aikaansaavan parin mietteliääksi.

”Ehkä ei. Messurakentamisessa hyvää on se, että kaiken pitää valmistua ajallaan. Jalkalistat eivät jää puuttumaan seuraaviksi viideksi vuodeksi. Toisaalta aikataulu on tosi tiukka ja yöunista on ollut pakko tinkiä. Muuttovalmiin talon rakentaminen vaatii sekin paljon. Vasta käytäntö osoitti, kuinka vaativaa kokonaisuuden valvonta on ja lopulta vastuu kaikesta on meillä. Suunnittelimme kaiken huolellisesti, mutta jos lähdemme uuteen projektiin, vieläkin huolellisemman suunnittelun ja aikataulutuksen merkitystä ei voi liikaa alleviivata”, pari sanoo.

Hillitty ja pelkistetty tyyli jatkuu myös talon märkätiloissa. Pyyhkeet ovat Luin Livingin mallistosta.
Hillitty ja pelkistetty tyyli jatkuu myös talon märkätiloissa. Pyyhkeet ovat Luin Livingin mallistosta.
Märkätilojen lattiaan Elmo ja Kiira valitsivat mikrosementin. ”Emme katsoneet ensimmäistäkään laattaa. Saumattomuus tuo helppohoitoisuuden, ja pesuun riittää mieto saippualiuos.
Märkätilojen lattiaan Elmo ja Kiira valitsivat mikrosementin. ”Emme katsoneet ensimmäistäkään laattaa. Saumattomuus tuo helppohoitoisuuden, ja pesuun riittää mieto saippualiuos. Valitsimme julkisiin tiloihin suunnitellun materiaalin, joka takuulla kestää elämistä ja koiran juoksua.”
Vaalea saarnilattia sopii hyvin kodin hillittyyn sisustukseen. 
Vaalea saarnilattia sopii hyvin kodin hillittyyn sisustukseen. 
Asuntomessujen viimeinen aukiolopäivä oli Elmon ja Kiiran ensimmäinen hääpäivä. Samalla parin evakkoelämä loppui. He ovat asuivat rakentamisen loppuvaiheen vanhempiensa luona välttääkseen kahden kodin ylläpidon.
Asuntomessujen viimeinen aukiolopäivä oli Elmon ja Kiiran ensimmäinen hääpäivä. Samalla parin evakkoelämä loppui. He ovat asuivat rakentamisen loppuvaiheen vanhempiensa luona välttääkseen kahden kodin ylläpidon. Kuva: Johannes Wiehn

Hillitty ja pelkistetty tyyli jatkuu myös talon märkätiloissa. Pyyhkeet Luin Living, harmaat minimaljakot H&M Home, kosmetiikka kuvausrekvisiittaa.

Märkätilojen lattiaan Elmo ja Kiira valitsivat mikrosementin. 

Tässä osassa taloa huonekorkeutta on neljä metriä.

Asuntomessujen viimeinen päivä on Elmon ja Kiiran ensimmäinen hääpäivä. Pari odottaa jo evakkoelämän loppua ja muuttoa uuteen kotiin. Välttääkseen kahden asunnon loukun he ovat asuneet tammikuusta lähtien vanhempiensa luona.

Juttu on julkaistu Dekossa 07/2019.

Kuvausstailaus: Riikka Kauvosaari