Sisustus

Pitääkö Iittala-tarra ottaa pois vai ei? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Iittala-tarra pois vai ei? Kysymys jakaa käyttäjät kahteen eri leiriin. Kysyimme Iittalalta, kumpi tapa on oikea.

Iittala-tarra jakaa mielipiteet. Jotkut pitävät tarrat laseissaan vuosikymmenet. Jotkut taas poistavat tarrat heti, kun ottavat uuden tuotteen käyttöön. Monia mietityttää, kumpi tapa on oikein.

”Tasaisin väliajoin kysellään, pitääkö tarra ottaa pois vai ei”, Jouni Antinaho Iittalan tuotetiimistä sanoo.

Antinahon mukaan kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Käyttäjä voi itse päättää, haluaako poistaa tarran vai jättää sen paikoilleen.

Iittala itse poistaa i-tarrat kaikista tuotteistaan, jotka esiintyvät tuotekuvissa. Ilman tarraa huomio kiinnittyy merkin sijasta tuotteen muotoiluun.

”Ajattelemme Iittalalla, ettei tarra ole osa tuotteen arvoa, eikä tarra ole osa muotoilua. Tuote on täysin valmis ilman tarraa.”

Lue myös: Tiesitkö tämän Aalto-maljakosta? Sen syntyyn liittyvät nahkahousut

Iittala-tarra pois vai ei? Kuvan tuotteessa tarraa ei ole poistettu.
Käyttäjä voi itse päättää, haluaako poistaa i-tarran vai jättää sen paikoilleen. ”Sen voi päättää vaikka siltä pohjalta, kummalla tavalla nauttii itse esineestä enemmän”, Jouni Antinaho neuvoo. Kuva: Anni Reenpää

Keräilyesineissä Iittala-tarra voi nostaa esineen arvoa

Tarralla voi olla merkitystä, jos esineitä hankkii keräilymielessä. Joidenkin mielestä sisustustuotteissa, kuten kynttilänjaloissa ja arvokkaammissa taide-esineissä, i-tarra voi kasvattaa esineen jälleenmyyntiarvoa.

Jälleenmyynti-ilmoituksissa saatetaan jopa mainita, onko esineessä tarra jäljellä vai ei. Joillekin tarra on merkki siitä, että tuote on alkuperäinen. Tarra myös antaa tietoa esineen iästä.

”Tarra on vähän uudistunut vuosikymmenten mittaan. Tarran muoto on ollut nelikulmainen ja kolmikulmainen, vaakamuotoinen ja nyt pystymuotoinen. Kun tietää, milloin mikäkin tarratyyppi on ollut käytössä, tietää myös millä aikavälillä esine on valmistettu.”

Lue myös: Muistatko Ruijan ja Anemonen? Testaa, kuinka hyvin tunnistat Arabian kahvikupit

Miten i-tarra poistetaan?

Jos tarran haluaa irrottaa, sen käy yleensä helposti kynnellä rapsuttamalla. Tarran jättämän liimajäljen saa poistettua liottamalla tarrakohtaa hetken lämpimässä vedessä, jossa on käsiastianpesu- tai ikkunanpesuainetta.

”Ikkunanpesuaineen avulla tarran voi melkein vaan nostaa tuotteesta pois. En ole kuullut, että tarran irrottamisessa olisi ongelmia.”

I-tarra voi myös irrota itsestään pesussa. Irronneesta tarrasta ei kuitenkaan yleensä koidu harmia. Tiskikoneessa se päätyy astianpesukoneen siivilään, josta sen saa napattua pois.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö Iittala-tarra ottaa pois vai ei? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.