Sisustus Tilaajille

Ilmari Tapiovaaran opiskelija-asuntolaan suunnittelema Domus-tuoli on nyt designklassikko 

Pinnatuolien mestarin Ilmari Tapiovaaran huonekalut ovat vaatimattomia ja käytännöllisiä. Ja siksi niin tyylikkäitä.

Opiskelija-asuntolan tuolista tuli yksi suomalaisen designin suurista klassikoista. Tämä kertoo Ilmari Tapiovaaran (1914–99) tavasta suunnitella.

Hänen töissään vaatimattomuus ja käytännöllisyys jalostuivat tyylikkyydeksi. Tapiovaara valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta sisustustaiteen linjalta 1937 ja omaksui funktionalismin muun muassa työskennellessään Le Corbusierin assistenttina Pariisissa.

Sota-aikana suunnittelu rintamalla vaati äärimmäistä käytännöllisyyttä. Rauhan tultua Tapiovaara loi sitä mitä Suomi tarvitsi: pieniin asuntoihin sopivia, laadukkaita mutta edullisesti valmistettavia huonekaluja. Moderni suunnittelija ammensi myös perinteestä, mikä näkyy esimerkiksi Pirkka-pirttikalustossa.

Ilmari Tapiovaara työskenteli Askossa ja Keravan Puuteollisuudessa ennen kuin perusti 1951 Huonekaluarkkitehdit-toimiston vaimonsa, sisustusarkkitehti Annikki Tapiovaaran kanssa. Huonekalujen ohella syntyi sisustuksia.

Ilmari Tapiovaara oli alansa mielipidevaikuttaja ja sovelsi taitojaan ja sosiaalista ajatteluaan myös kehitysyhteistyössä. Tapiovaaran huonekalujen uustuotannon aloitti 2003 Juhani Lemmetin Aero, jonka Artek osti 2010. Maija Mehiläinen -valaisinta valmistaa Santa & Cole.

Lue myös: Onko sinulla värillinen maljakko? Se saattaa olla haluttu keräilyesine

1. Domus

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.