Sisustus Tilaajille

Inkeri Leivon luoma puhtaan valkoinen astiasarja mullisti 1970-luvun kattaukset – muistatko Arctican? 

Inkeri Leivon suunnitteleman astiasarjan suosio on jatkunut yli 40 vuotta.

Nykyisenä valkoisen sisustusmuodin aikana on vaikea kuvitella, kuinka ­poikkeukselliselta Inkeri Leivon Arctica-astiasto näytti aikoinaan.

”Kun Arctica lanseerattiin suuren huomion keskellä vuonna 1979, sen valkoisuus toi raikkaan tuulahduksen 1970-luvun värikylläisyyden ja tummuuden jälkeen”, Arabian muotoilupäällikkö Irina Viippola kertoo.

Materiaalikin oli Arabialle uusi, kevyt ja kestävä vitroposliini. Sirot, pyöreät muodot toivat yksivärisyyteen hillittyä koristeellisuutta.

Lue myös: Onko kaapissasi aarre? Nämä Arabian retrokupit kiinnostavat juuri nyt!

Inkeri Leivon (1944–2010) perhe oli Karjalan evakkoja, ja äiti Ilona Laalo sai työpaikan Arabiasta Friedl Kjellbergin riisiposliiniosastolta. Myös tytär päätyi töihin Arabiaan vuonna 1969 opiskeltuaan keramiikkaa Taideteollisessa oppilaitoksessa.

Inkeri Leivo piti itseään ensisijaisesti muotoilijana, vaikka suunnitteli paljon koristeitakin. Arctica sai seurakseen samannimisen Nuutajärven lasiston, ja toinen suosittu Arabian astiasto on kartiomaisiin muotoihin ­perustuva Harlekiini.

”Aikalaisten mukaan Leivo oli suunnittelijana omaperäinen, pedantti ja ­tarkka. Hän oli kiinnostunut materiaaleista ja tutki mielellään erilaisia ­keramiikkamassoja”, Viippola kertoo.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.