Sisustus

Joko olet käynyt arkkitehdin suunnittelemassa saunassa?

Olisiko aika koesaunoa uudet yleiset saunat, joissa lepää kehon lisäksi myös silmä? Löyly ja Lonna löytyvät Helsingistä, Tullin sauna Tampereelta.

Löyly

Avanto Arkkitehtien suunnittelema Löyly ravintoloineen ja terasseineen löytyy Helsingin Hernesaaresta. Sinne on hyvä bussiyhteys Helsingin keskustasta. Vaihtoehtoisesti Löylyyn voi kävellä pitkin Helsingin kaunista rantaviivaa.

Kahden tunnin saunomisaikana voi nauttia niin savusaunasta kuin perinteisestä puusaunasta. Halutessaan voi varata käyttöönsä kolmannen saunan, joka toimii tilaussaunana. Saunomisen lisäksi kannattaa nauttia sauna-arkkitehtuurista, jossa puulla verhoiltuihin saunoihin yhdistyy tumma pesutila ja tummat lattiat.

Löylyn saunan portaat
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio

Lonna

Hirsirunkoinen Lonna-parvisauna sijaitsee saaressa Helsingin edustalla, jonne on laivakuljetus Helsingin kauppatorilta. Parvisauna on perinteinen saunamalli, jossa alhaalla on pesutilat ja ylhäällä lauteet. Naisille ja miehille löytyy omat puolet.

Tässäkin saunassa pesutilat ovat tummanharmaat. Pukuhuoneen yksinkertaisista säilytysratkaisuista voi ottaa malliin omaankin mökkisaunaan. Saunan suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Oopeaa.

Lonnan sauna
Lonnan saunan pukuhuone
Lonnan saunan pesuhuone
Kuvat: Jussi Tiainen

Tullin sauna

Hotelliyrittäjä Ville Virkin ja Studio Puiston yhteisprojektin tuloksena syntyi yleinen Tullin sauna Tampereelle, aivan Tampere-talon naapuriin.

Kaksi kelohonkaista saunaa on rakennettu urbaaniin ympäristöön vanhan teollisuuskiinteistön sisälle. Tehtaan alkuperäinen betonilattia on lakattu ja osittain lattiaa peittää puinen laituri.

sauna tehtaasa
saunan tilat tehtaassa
Kuvat: Jarmo J Laine/Framedia

Lue lisää saunoista kesäkuun Dekosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joko olet käynyt arkkitehdin suunnittelemassa saunassa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.