Sisustus Tilaajille

Jos näet jossain puuhelmiä, mieleesi putkahtaa todennäköisesti Kaija Aarikka

Kaija Aarikka oli puulla hauskuuttaja. Hänen muotoiluyrityksensä tarina alkoi napista.

Pyöreät muodot ja puu ovat Kaija Aarikan (1929–2014) muotokielen perusta. Nimi Aarikka tuo eri vuosikymmeniltä mieleen puuhelmiä koruissa, kynttilänjaloissa ja oviverhoissa.

Puupalloista koostuu myös Aarikan veistosklassikon Pässin villa. Vaikka Kaija Aarikka suunnitteli paljon muutakin hopeakoruista tekstiileihin, puun lämmin luonnonläheisyys kiehtoi häntä eniten. Tuotteiden tuli olla hauskoja, laadukkaita ja kotimaisia.

Kaija Aarikan yrityksen tarina alkoi napeista.
Kaija Aarikan yrityksen tarina alkoi napeista. Kuva: Kristian Runeberg / SKOY

Somerolaisessa Jurvalan kartanossa suurperheessä kasvanut Kaija Aarikka sai kotoaan kosketuksen käsityöhön. Tuberkuloosin aiheuttama käsivamma antoi kovan sisun yrittää.

Aarikka pääsi Taideteollisen oppilaitoksen tekstiiliosastolle, ja kun hän ei löytänyt suunnittelemaansa pukuun mieleistään nappia, hän teki sen itse. Napeista alkoi Aarikan ja hänen puolisonsa Erkki Ruokosen yritys vuonna 1954. Sitten tulivat korut ja sisustustuotteet.

Yritys kasvoi ja tuotevalikoima vaihteli ajan kuluessa. 1990-luvun laman yli kantoivat pienet, edulliset lahjaesineet. Kaija Aarikan jälkeen muotoilujohtajana toimi tytär Pauliina Aarikka, kunnes Martinex Oy osti yrityksen vuonna 2017. 

Lue myös: Nyt himoitaan laakeita samppanjalaseja ja mahonkia – trenditietoinen sisustaja etsii nyt vanhaa, värikästä ja yksilöllistä

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.