Sisustus

Joulupöydän kattaus moderniin, perinteiseen vai rustiikkiseen tyyliin? Katso kuvat 16 kattauksesta, jotka ovat pullollaan inspiroivia ideoita

Kaunis joulupöydän kattaus kutsuu herkuttelemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Kokosimme kuvat 16 ihanasta joulukattauksesta, joissa tunnelma on huipussaan!

Joulupöytä on ihana näky, oli se sitten katettu nopeasti tai pieteetillä. Joulupöydän kattaus syntyy nopeasti valmistelemalla buffetpöydän nyyttärityyliin tai kattaukseen voi panostaa kattamalla jokaiselle omat paikat koristeineen ja kangasliinoineen.

Tärkeintä on, että toisilleen rakkaat ihmiset kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä.

Kokosimme kuvat 16 erilaisesta joulupöydästä, joiden äärellä nautitaan joko jouluaamun risipuuro tai monen ruokalajin illallinen. Poimi kuvista inspiroivat ideat ja toteuta oma unelmiesi joulukattaus!

Lue myös: Jenna sisustaa valkoisella, Henna punaisella ja Mia messingillä: 3 erilaista sisustajaa esittelee upeat joulukeitaansa – katso kuvat!

Joulupöydän kattaus – 16 inspiroivaa kuvaa

1. Modernia ja maanläheistä

joulupöydän kattaus
Harmaita ja vihreän sävyjä yhdistävä joulukattaus näyttää harmoniselta. © Carina Olander

Vihreillä kasveilla koristelu tuo luonnollista juhlan tuntua sinulle, joka vieroksut glitteriä ja kimallusta. Sido suuri kranssi itse hulavanteeseen tai hanki kranssi valmiina kukkakaupasta. Isokokoinen kranssi on komea näky ruokailuhuoneen seinällä, ja se on kaunis myös kuivuneena.

Keraamiset astiat, pellavaliina ja kankaiset servietit luovat maanläheisen ja harmonisen kokonaisuuden. Tuikkaamalla vihreitä lehtiä serviettien kylkeen saat kokonaisuudesta eheän.

2. Tunnelmallinen valo

joulupöydän kattaus
Kynttilät saavat tämän kattauksen hohkaamaan lämmintä valoa. © Krista Keltanen

Pärjättäisiinkö koko ilta ilman, että kattolamppua tarvitsee laittaa päälle? Tunnelmallisimmat illalliset syödään usein kynttilänvalossa. Lasiset tuikkukipot värjäävät kynttilänvalon lämpimän sävyiseksi. Kattauksen katseenvangitsija on kaunis talolyhty.

Lue myös Annan juttuRaikas joulumenu – nappaa reseptit erilaiseen joulupöytään

3. Rentoa meininkiä

astiat joulupöydässä
Värikkäät astiat tekevät kattaukseen modernin ja rennon vaikutelman. © Pia Inberg

Hieno kattaus ei välttämättä tarvitse pöytäliinaa lainkaan, jos pöydän pinta on kaunis itsessään. Rouhea puupinta tuo kattaukseen syvyyttä ja pelaa mainiosti yhteen persoonallisten astiavalintojen kanssa. Omenoihin upotetut kynttilät ja pöydän keskelle levitetty havuköynnös antavat viitteitä joulusta.

4. Valkoinen joulupöydän kattaus

joulupöydän kattaus
Krannin tilalla Nurmijärvellä joulupöytä on katettu pelkällä valkoisella. © Niclas Mäkelä

Valkoinen on aina juhlava valinta. Tässä kattauksessa moderni kattovalaisin, kynttilänjalat ja hillityt kuusenkoristeet ovat kuin samaa sarjaa. Korkeat kynttilät ja taitellut servietit tekevät kattauksesta ylvään.

5. Joulupöytä keittiössä

joulupöytä keittiössä
Joulupäivällisen voi nauttia myös kodin sydämessä, keittiössä. © Carina Olander
Vintageastiat tekevät kattauksesta persoonallisen.
Vintageastiat tekevät kattauksesta persoonallisen. © Carina Olander

Joulupäivällisen voi syödä kotoisasti keittiössä. Pienikin pöytä muuttuu juhlapöydäksi, kun siihen tuo kukkakimpun, kangasservietit, hopeiset aterimet ja kynttilöitä. Jouluista fiilistä tuovat pöydän keskelle levitetyt havut ja kuivatut appelsiinit. Ruoka voidaan joko tarjoilla pöytään tai hakea buffettyyliin keittiöstä.

6. Joulupöydän kattaus verannalle

joulupöytä verannalla
Heinäpaaluista rakennettuun kehykseen voi ripustaa havuja ja jouluvaloja. © Ilona Pietiläinen

Mikään ei voita verannan ainutlaatuista tunnelmaa. Kun verannalle tuo kynttilöitä ja valoketjuja, siitä kuoriutuu näyttävä juhlatila. Jos veranta on liian viileä ruokailulle, kata sinne vain alkudrinkit.

7. Joulupuuro kynttilänvalossa

joulupöytä
Keittiön tiheän tunnelman luovat kynttilät ja ikkunaan ripustettu kranssi. © Otavamedia

Monen jouluun kuuluu riisipuuro kanelilla, sokerilla ja mantelilla. Puurohetkestä tulee entistä erityisempi, kun puuro nautitaan kauniista astioista kynttilänvalossa. Jos haluat kattaa vimpan päälle, kaada kaneli ja sokeri maustepurkeista omiin kippoihinsa.

8. Maalaistyylinen joulupöytän kattaus

maalaistalon joulupöytä
Joulu sopii tähän maalaiskotiin kuin nenä päähän. © Carina Olander

Joulupöydän voi hyvin kattaa muun sisustuksen kanssa sävy sävyyn, jolloin se luo ympäröivän kodin kanssa kauniin kokonaisuuden. Tämän maalaiskodin ruokailutilan kantava teema on vihreän eri sävyt. Punaiset kynttilänjalat ja hyasintit tuovat joulumielen.

9. Panokset koristeluun

joulupöytä on katettu
Omalla paikalla odottava pipari on mukava yllätys. © Ilona Pietiläinen

Pöytään on mukavaa istahtaa, kun omalla paikalla odottaa pieni yllätys. Pipari on hauska ja helppo tapa saada hymynkare vieraan huulille. Pipareita voi käyttää plaseerauskorttien tapaan, jos niihin kirjoittaa sokerikuorrutuksella vieraan nimen tai pelkän etukirjaimen.

10. Joulupöydän oma sädekehä

Buffetpöytä saa havukranssista näyttävän kruunun.
Buffetpöytä saa havukranssista näyttävän kruunun. © Sari Rantanen

Pöydän yllä roikkuva havukranssi on näyttävä ja juhlava. Sido havut esimerkiksi hulavanteeseen tai kiinnitä havuja kattokynttelikköön. Kranssista voi halutessaan ripustaa vaikka pipareita tai kuivattuja appelsiineja.

11. Punainen joulupöydän kattaus

värikäs joulukattaus
Tässä kodissa jopa tapetti sopii kattauksen värimaailmaan. © Johanna Saarenpää

Punaiset astiat ja punaista juomaa lasissa. Perinteinen joulun väri toimii kattauksessa, kunhan ei vedä överiksi. Silaus punaista siellä täällä vie ajatukset takuuvarmasti jouluun.

12. Ylellinen joulupöydän kattaus

ylellinen joulukattaus
Tässä joulupödässä syödään kuin kuninkaalliset kerrassaan. © Norman Ojanen

Jos puitteet ovat ylelliset, täytyy tietysti kattauksenkin olla sen mukainen. Kristallikruunujen alla jouluruoat ja -juomat nautitaan perinneastioista ja kristallilaseista. Taitellut kangasservietit, jalallinen tarjoilulautanen ja vanhanaikainen kynttelikkö tekevät vieraan olon ylvääksi.

13. Trendikkäästi vanhanaikainen

vanhanaikainen joulukattaus
Messinki ja kauniit vihreät tekevät kattauksesta juhlavan. © Niclas Mäkelä

Jouluna moni kaivaa kaapeistaan kaikista arvokkaimmatkin astiat, jotka eivät välttämättä ole arkisessa käytössä. Vanhat Arabian Singapore- tai Maisema-sarjan astiastot ovat nyt jälleen suosiossa. Astioiden yksityiskohtaiset kuvioinnit ja kynttilänjalkojen samea messinki tarjoavat todellista silmänruokaa illallisvieraille kukista puhumattakaan.

14. Rustiikkisen juhlava

maanläheinen joulupöydän kattaus
Juuttikankainen pöytäliina tekee muuten juhlavasta kattauksesta maanläheisemmän. © Jonas Lundberg

Tämän joulukodin tunnelma perustuu luonnonmateriaaleihin ja elävään tuleen. Juuttikankainen pöytäliina, omenat ja havut tuovat mieleen hevostallin. Kun tarjoilut ovat suoraan omilla lautasilla ei ylimääräisiä tarjoiluastioitakaan tarvita, ja pöydän keskellä on tilaa sammalpedille rakennetulle hyasinttiasetelmalle.

15. Rennon juhlava joulupöydän kattaus

rento joulupöydän kattaus
Rypistetty pellavaliina yhdistettynä kristallilaseihin tekee kattauksen ilmeestä rennon juhlavan. © Pekka Holmström

Pöytäliinaa ei tarvitse välttämättä levittää pöydälle suoraksi, vaan sen kanssa voi halutessaan leikitellä. Levitä pöydälle ensin siisti alusliina, jonka päälle heität ryppyisemmän liinan poikittain korostamaan pöydän keskikohtaa. Kapean pöytäliinan voi myös levittää köynnösmäisesti pöydän pituussuunnassa, jolloin se muistuttaa hieman köynnöstä.

16. Perinteinen joulupöytä

perinteinen joulupöydän kattaus
Lautasliinarengasta käyttämällä ei tarvitse pohtia miten servietit taittelisi. © Otavamedia

Monen jouluun kuuluu punainen amaryllis, joka toimii mainiosti joulupöydän keskellä omenoiden ja havujen ympäröimänä. Kankaisten serviettien taittelulta säästyy käyttämällä näppäriä lautasliinarenkaita. Lasinen viinikarahvi tuo kattaukseen juhlavuutta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulupöydän kattaus moderniin, perinteiseen vai rustiikkiseen tyyliin? Katso kuvat 16 kattauksesta, jotka ovat pullollaan inspiroivia ideoita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.