Sisustus

Kiinalaiset tuolit inspiroivat klassikon – Wishbone- tai Y-tuolin tunnistaa jokainen

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on myös Hans J. Wegnerin suunnittelemalla Y-tuolilla, joka tunnetaan maailmalla myös CH24- tai Wishbone-tuolina.

Tanskalainen Hans J. Wegner suunnitteli suosituimmaksi kalusteekseen nousseen Y-tuolin vuonna 1949. Se oli viimeinen osa tuolisarjaa, jonka suunnittelussa hän inspiroitui eräässä maalauksessa näkemistään kiinalaisista Ming-tuoleista.

Sarjan kuopuksen nimi Y sekä sen leikkisä lempinimi Wishbone kuvaavat osuvasti kalusteen muotokieltä: monet tunnistavatkin tämän tuolin juuri sen selkänojasta, joka muistuttaa hyvin paljon toivomusluun muotoa tai meille tuttua y-kirjainta.

Y-tuoli kulkee myös CH24- ja Wishbone-tuolien nimellä.

Suutarin pojaksi syntynyt Hans J. Wegner loi uransa menestyneenä huonekalusuunnittelijana. Tuolit olivat Wegnerin erikoisuus. Hänellä oli vahva näkemys siitä, millainen hyvän tuolin tulisi olla.

Wegnerin vision mukaan tuoli oli taideteos, joka täytti samalla perusfunktionsa istuimena. Kauniissa, rakenteeltaan vahvassa mutta kevyessä Y-tuolissa täyttyvät nämä kriteerit: toiminnallisuus yhdistyy Wegnerin mestariteoksessa saumattomasti esteettisyyteen.

Tuolin huolella suunniteltu ajaton muotokieli on nostanut sen moderniksi kalusteklassikoksi, joka kutsuu yhä uusia käyttäjiä istumaan ja viihtymään kanssaan pöydän ääressä.

Tanskalainen huonekaluyritys Carl Hansen & Son on valmistanut Y-tuolia vuodesta 1950 lähtien. Se tehdään tänäkin päivänä yli sadan työvaiheen kautta umpipuusta ja paperinarusta.

Puulajivaihtoehtoja on viisi, ja niille on saatavana useita eri väri- ja pintakäsittelyvaihto-ehtoja puulajin mukaan. Katso videolta, kuinka tuoli syntyy.

Juttu julkaistu Dekossa 9/13.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinalaiset tuolit inspiroivat klassikon – Wishbone- tai Y-tuolin tunnistaa jokainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.