Sisustus

Klassikot palaavat: Suomalaisten designyritysten uutuudet on löydetty arkistojen kätköistä

Suomalaisyritysten arkistoista löytyy klassikkokuoseja, joista ammentaa. Klassikot palaavat useammankin yrityksen kokoelmiin.

Monet perinteikkäät suomalaisyritykset ammentavat edelleen mittavista arkistoistaan, eivätkä suotta. Menneinä vuosikymmeninä suunnitellut kuviot ja muodot istuvat hyvin myös tähän päivään.

Kukkia ja geometriaa

Marimekko on ammentanut klassikoista pitkään. Maija Isolan vuonna 1964 suunnitteleman Unikon suosio ei näytä laantumisen merkkejä. Se on yksi yrityksen tunnetuimpia kuoseja ja uusia värityksiä lanseerataan jatkuvasti. Unikko näkyy muun muassa kankaissa, astioissa sekä lasten ja naisten vaatemallistoissa. Ensi syksynä Unikko esiintyy tyylikkäässä valko-ruskeassa värityksessä.

Niin ikään arkistojen aarteet, Armi Ratian vuonna 1952 suunnittelema geometrinen Tiiliskivi ja Annika Rimalan Tasaraita vuodelta 1968 ovat myös saaneet uuden ruskean värityksen.

Marimekon Unikko-kuosi ja Tiiliskivi-kuosi ovat klassikoita. Kuva:

Pastoraali 60-luvulta

Arabia tuo arkistoistaan Esteri Tomulan vuonna 1965 suunnitteleman Pastoraalin. Rakkaustarinaa kuvaavassa Pastoraalissa on runsaasti yksityiskohtia ja kasviaiheita.

Pastoraali-sarjaan kuuluvat leipä- ja ruokalautaset, kulho, tarjoilualusta, kannu sekä muki. Nostalgisin osista on tarjoilualusta, jonka muoto on alkuperäinen. Posliiniset leikkuulaudat olivat suosittuja erityisesti 1950–1970-luvuilla. Ne toimivat niin leikkuu- ja tarjoilualustoina tai vaikka keittiön koristeina. Osa sarjasta lanseerataan elokuussa 2018 ja ruokalautanen lokakuussa 2018.

Arabia tuo myyntiin Pastoraali-sarjan joka on suunniteltu alun perin vuonna 1965. Kuva:

Muumit aikuiseen makuun

Myös kirjailija, kuvittaja Tove Janssonin varastot ovat ehtymättömät ja supersuositut Muumi-kuosit saavat uusia osia Finlaysonin syksyn mallistossa. Aikuisempaankin makuun sopivat mustavalkoiset kuosit tulevat myyntiin loppukesästä.

Muumi-lakanoista löytyy myös musta-valkoinen väritys. Kuva: .

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikot palaavat: Suomalaisten designyritysten uutuudet on löydetty arkistojen kätköistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.