Sisustus

Kodin valaistus kannattaa suunnitella huolella – 5 lyömätöntä vinkkiä kodin valaisuun

Hyvin suunniteltu kodin valaistus hyödyntää monia valonlähteitä ja on muunneltavissa tilanteen mukaan. Kokosimme viisi vinkkiä avuksi hyvän valaistuksen suunnitteluun.

1. Mieti kodin valaistuksen käyttötarkoitus

Kodin valaistus riippuu aina tilan käyttötarkoituksesta. Olohuone vaatii hyvän yleisvalon, jota täydennetään tunnelmavaloilla.

Lue myös: Eikö kotisi valaistus sytytä oikeaa tunnelmaa? Seinävalaisin on ratkaisu monen tilan tarpeisiin

Keittiössä vaaditaan lisäksi työtasovaloa ja saarekkeelle kohdevaloa, joita voidaan täydentää kalustesokkeliin ja kaappien yläpuolelle asennettavalla valaistuksella.

Keittiön valaistus
Keittiön sokkelin valaistus on kätevä toteuttaa Led-Profil-valaisimilla, jossa valaisimet kiinnitetään sokkelitilan yläpuolelle mukana tulevien kiinnikkeiden avulla. Mukana tulee myös johtokouru, jonne saa kätevästi sijoitettua syöttöjohdot.

Työhuone taas olisi hyvä valaista pöytävalon lisäksi 300 luxin yleisvalolla, joka ylläpitää vireystilaa.

Toimistoissa käytetään yleensä 500 luxin valaistusta.

Kodin valaistus kannattaa suunnitella huolellisesti. Hyvä nyrkkisääntö on miettiä tilaan vähintään kolme erilaista valonlähdettä. Kuva: Flos

2. Fiilistele valaistuksen värisävyllä

Valon värisävyn valinta on makuasia. Useat suosivat led-valaisimissa 4 000 kelvinin puhtaan valkoista valoa, joka korostaa vaaleita pintoja. Toiset viihtyvät hehkulampun sävyssä, joka on noin 2 700 kelviniä.

Halogeenilampun sävy on noin 3 000 kelviniä ja päivänvalon 5 500 kelviniä. Nyrkkisääntö on, että samoissa tiloissa ei sekoiteta samanaikaisesti eri valon sävyjä.

3. Älä yli- tai alivalota

Hyvän kodin valaistuksen pohjana on tasainen valo, jota voidaan säätää esimerkiksi himmentimillä tunnelman ja arkiaskareiden mukaan. Lisäksi perusvalaistusta kannattaa täydentää epäsuoralla valolla, kohdevaloilla ja sisustusvalaisimilla.

Lue myös: Tunnelmavalo helposti kodin eri tiloihin: 5 vinkkiä

Yleisin virhe kodin valaistuksessa on asentaa liian paljon tai liian vähän valoa tilan tarpeeseen nähden.

4. Säädä kodin valaistus sopivaksi

Jos valaistus ei ole helposti säädettävä tarpeen mukaan, valaistuksesta ei myöskään saada kaikkea tehoa irti. Kannattaa kiinnittää kotona huomiota esimerkiksi  valaistuksen ohjausryhmiin – eli siihen, mitkä valot ovat minkä kytkimen takana.

Jos yhden kytkimen takana on liian monta valoa, valaistusta ei saa säädettyä tarpeeksi joustavasti.

5. Erinomainen epäsuoravalaistus

Epäsuora valaistus tekee valaistuksesta muunneltavampaa. Epäsuoraa valoa voi hyödyntää esimerkiksi kaappien päällä, keittiön välitilassa, sokkelitilassa, kiinteän pöytätason alla ja katonrajassa kattoa valaisemassa.

Kodin valaistus
Näyttävä valokatto on toteutettu Limenten Led-Corner-valaisimilla, jotka voidaan asentaa kattoon tai seinään erillisen listan taakse. Valaisinlistan kulmamaisen muodon vuoksi valo kohdistuu kattoon pehmeästi 45 asteen kulmassa. Halutessaan kokonaisuuteen voi lisätä himmentimen, jolla valokaton tehoa voidaan säätää portaattomasti. Kuva Limente/Laptek.

Epäsuora valaistus olisi hyvä huomioida jo tilan suunnitteluvaiheessa, jolloin mietitään, mitä kohtia tilassa halutaan korostaa. Näin johdotukset ja virtalähteiden paikat tulevat jo alusta asti huomioiduksi.

Asiantuntijana valaistussuunnittelupäällikkö Antti-Pekka Mellin, Winled Oy.

Lue myös: Näin valaiset kodin viihtyisäksi + kuusi upeaa uutuusvalaisinta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodin valaistus kannattaa suunnitella huolella – 5 lyömätöntä vinkkiä kodin valaisuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.