Sisustus

Millainen lattia on paras koiratalouteen, entä miten huonekalut kannattaa sijoitella? 10 keinoa, joilla sisustat lemmikkiystävällisen kodin

Haluatko, että kotisi on sekä turvallinen paikka koirallesi että helposti siivottavissa? Tämä juttu on sinulle.

Koirat ovat tärkeitä perheenjäseniä, joten totta kai haluamme huomioida ne myös kotiemme sisustuksessa. Jokaiselle koiranomistajalle lienee tärkeää, että karvakaveri voi mahdollisimman hyvin, joten kodin tulisi olla sille kaikin puolin turvallinen ja mukava paikka.

Toki toivomme myös, että kotimme kalusteineen kaikkineen pysyisi ehjänä ja olisi mahdollisimman helposti siivottavissa – myös vauhdikkaiden leikkihetkien ja pahimpien karvanlähtökausien aikaan.

Kysyimme sisustusarkkitehti ja sisustussuunnittelija Iisa Laatiolta, millä keinoin koirakodista saa mahdollisimman toimivan sekä lemmikille että omistajille.

Lue myös: Lemmikki muuttuu kolarissa törmäystestinukeksi, jos sitä ei ole kiinnitetty oikein – miten lemmikki matkustaa autossa turvallisesti? 

1. Lattia

Parhaat vaihtoehdot lattiamateriaaliksi ovat Laation mielestä vinyylilankku ja laatta. Ne ovat kestäviä ja miellyttävän tuntuisia koiran tassujen alla.

”Vinyylilankku on pehmeä materiaali, ja siinä on vähän pitoa eli se ei ole liukas. Se kestää vähän kosteutta, eivätkä naarmut niin näy siinä.”

Laattalattiaan kannattaa valita mattapintaista, aavistuksen karheaa laattaa. Kiiltävät, lasitetut laatat ovat liukkaita, kun taas erittäin karhea pinta voi olla vaikeasti puhdistettavissa.

2. Seinät

Vaikka seinien materiaalilla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin lattioiden, kannattaa niissäkin muistaa pari asiaa.

Maalin tulee olla pyyhittävissä kostealla. Yleensä puolihimmeä maali on vielä tällainen, kun taas hyvin mattamainen pinta ei välttämättä ole pestävissä.

Tapettien osalta kannattaa välttää rosoisempia pintoja.

”Koiran karvat saattavat jäädä niihin näkyviin.”

Koiraystävällinen koti
Kirjavat matot ovat armollinen valinta koirakotiin.

3. Sohvat ja muut tekstiilipintaiset kalusteet

Nahka on kestävä materiaalivalinta sohviin ja nojatuoleihin. Ne eivät tosin ole suojassa naarmuilta, jos koiralla on terävät tai vahvat kynnet.

Jos valitsee muuta materiaalia, kannattaa kiinnittää huomio verhoilukankaan Martindale-arvoon. Martindale-arvo mittaa materiaalin kestävyyttä, tarkemmin ottaen hankauksen kestoa.

”Mitä korkeampi arvo kankaassa on, sitä paremmin se kestää kulutusta.”

Koirakotiin Laatio suosittelee valitsemaan sohvan, jonka Martindale-arvo on vähintään 50 000.

Hyvä ratkaisu voi olla valita irrotettavat tekstiilipäälliset, jotta niitä voi pestä. Toisaalta se ei Laation mukaan ole välttämätöntä, koska nykyisin on hyviä puhdistusaineita, joilla voi tarvittaessa poistaa tahrat.

4. Muut huonekalut ja niiden sijoittelu

Jos on riski, että koira pureskelee kalusteita, metalli on todennäköisesti sen hampaille vähemmän houkutteleva kohde kuin puu. Metalli ei mene pureskelusta miksikään. Toisaalta niissäkin voi olla maalipinta, jota ei tietenkään ole tarkoitettu syötäväksi.

Tyylillisesti koiruuksia kestävät parhaiten luultavasti hieman rouheammat huonekalut, joissa elämänjälki saattaa näkyä jo valmiiksi.

”Esimerkiksi vähän lankkumaisissa kalusteissa ei niin haittaa, vaikka niihin tulisi jokin jälki.”

Muotokieleltään pyöreämmät huonekalut ovat turvallisin valinta, kun taas hyvin teräviä kulmia voi olla syytä välttää, jotta koira ei satuta itseään niihin.

Jotta koti olisi koiralle mukava paikka, tulisi siellä Laation mukaan olla sille riittävästi keskilattiatilaa. Sitä varten voi olla tarpeen sijoittaa huonekalut lähemmäs seiniä.

Lue myös: Koira ei tuhoa tavaroita ilkeyttään – ammattilaiset paljastavat parhaat vinkkinsä, joilla arvoesineet pysyvät poissa pennun hampaista

5. Matot

Koirakodin mattoon villa on oiva materiaalivalinta.

”Villa puhdistaa itse itseään, ja on tosi kestävä materiaali. Villamattoja pystyy itse pesemään ja puhdistamaan vaikka lumihangessa”, Laatio sanoo.

Jos matto ei ole itse pestävissä, sen on hyvä olla mahdollisimman kevyt. Tällöin se on tarpeen tullen helppo kuljettaa pesulaan.

Värityksessä kannattaa välttää yksivärisiä valkoisia ja vaaleita. Armollisempi vaihtoehto on eläväpintainen matto, josta aivan kaikki jäljet eivät heti erotu.

6. Verhot

Koska koirat eivät kiipeile verhoissa, kuten kissat, ei niiden suhteen ole kovin kummoisia rajoitteita. Ainoastaan silkkiverhoja hän ei suosittele koiratalouteen, koska ne ovat niin arkaa materiaalia.

Trendikkäitä samettiverhoja Laatio sen sijaan ei näe ongelmana – ellei koira sitten satu olemaan aivan hurjan karvainen ja vastakkaista tummuusastetta kuin verhot. Tällöinkin verhot ovat toki helposti pestävissä tai niistä voi poistaa kertynyttä karvaa vaikkapa teippiharjalla.

koiraystävällinen koti
Koiraa varten tulisi jättää riittävästi keskilattiatilaa vapaaksi. Tilassa mahtuu vaikkapa leikkimään yhdessä!

7. Kuraeteinen

Jos rakennat uutta, voi olla hyvä ajatus sisällyttää kotiin erillinen kuraeteinen. Siellä voi kätevästi puhdistaa koiran tassut sisään tullessa, ja pyyhe kuivaa samassa tilassa.

8. Huonekasvit ja koriste-esineet

Laation mielestä viherkasvien, koriste-esineiden sun muiden kanssa kannattaa toimia samoin kuin, jos talossa olisi pieni lapsi. Toisin sanoen ainakin villimmän koiran, kuten pennun, kanssa kannattaa kerätä koriste-esineet turvaan ja pitää pöytätasot mahdollisimman tyhjinä. Kun vauhdikkaampi ajanjakso on ohi, ne voi palauttaa paikoilleen.

Jos koiralla on yhtään taipumusta maistella huonekasveja, varmista, etteivät ne ole myrkyllisiä. Olemme koonneet listan koirille myrkyllisiä kasveja sekä liudan turvallisia vaihtoehtoja tähän juttuun.

Jos kuonolainen on kokonsa puolesta niin iso, että voisi innostuessaan vaikkapa huiskaista hännällään särkyvää tavaraa lipaston pöydältä alas, on hyvä sijoittaa kaikki herkkä tai särkyessään mahdollisesti koiraa vahingoittava niin korkealle, ettei koira ulotu niihin.

Koira- ja esinevahinkoja voi välttää myös valitsemalla kyllin raskaita ja tukevia kalusteita, jotka eivät keiku reippaammassakaan menossa.

9. Säilytyspaikat

Kuten muillekin tavaroille, myös kaikille koiran tarvikkeille on hyvä olla selkeä oma paikkansa.

10. Alueiden rajaaminen tarvittaessa

Koiralle on todennäköisesti mukavinta, jos se saa kulkea kotona vapaasti. Jos kodista ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole mahdollista tehdä koiralle täysin turvallista, on luultavasti parempi rajata koiralle yksinolon ajaksi tila, jossa se ei vahingossa pääse satuttamaan itseään. Rajaaminen onnistuu ihan väliovilla tai vaihtoehtoisesti koiraportilla, jos koira ei ole innokas hyppimään sellaisen yli.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen lattia on paras koiratalouteen, entä miten huonekalut kannattaa sijoitella? 10 keinoa, joilla sisustat lemmikkiystävällisen kodin

Tiska

Meillä on täyspaperimatot kestäneet kaksi koiraa jo melkein 20 vuotta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.