Sisustus

Naamioi uudet valaisinratkaisut näyttämään vanhoilta!

Kaipaatko kotiisi menneiden vuosien henkeä, mutta rumat, uudenaikaiset valaisinratkaisut tuskastuttavat? Maalla-lehden vinkeillä uusi muuntuu vanhaksi tai piilotetaan talon rakenteisiin.

Usein sähköasennukset tuottavat remontoijalle päänvaivaa. Uudisrakennuksessa kaapelit on helppo piilottaa rakenteisiin, mutta uudet johdot vanhassa rakennuksessa voivat olla ärsyttävän silmiinpistävät. Valkoiset johdot, muovikiinnikkeet ja viilipurkin kokoiset kytkimet pilaavat helposti tunnelman.

Näillä vinkeillä saat kotisi valaisinratkaisuihin menneiden vuosien tuntua:

1. Suosi vanhoja uustuotannossa olevia sähkökalusteita

Asennukset ovat tyylikkäämmät, kun käyttää uustuotannossa olevia eri aikakausien sähkökalusteita. Sähköjohto voi olla punottua kangasjohtoa, kiinnikkeet posliinia ja valo napsautetaan päälle samanlaisesta bakeliittisesta kytkimestä kuin lapsuudenkodissa. Retrokalusteet ovat kalliimpia kuin tusinatavara, mutta joka kerta kun sytyttää valon, voi olla onnellinen.

valaisinratkaisut, lamput, sähköjohdot piiloon, valaisimet, retro, vintage, vanhaan malliin
Vanhassa rakennuksessa voi yhdistää uutta ja vanhaa sopivalla tyylillä. Keittiö on Ikeasta ja sähkökalusteiden mallit uustuotantoa sadan vuoden takaa.

2. Piilota piuhat

Sähköistys uusitaan usein vanhan rakennuksen kunnostamisen yhteydessä, ja silloin johtojen piilottamiselle tarjoutuu monia vaihtoehtoja. Piuhat voivat kiertää vintin kautta, luikerrella eristetilassa, koukata talon alle tai piiloutua jalkalistan taakse.

Tarvittaessa eri reittejä voi käyttää yhdistellen: esimerkiksi kattovalot vintin ja pistorasiat alapohjan kautta. Tyylikkäitä asennuksia ei edes tarvitse piilottaa.

valaisinratkaisut, lamput, sähköjohdot piiloon, valaisimet, retro, vintage, vanhaan malliin, kaunis sähkökeskus, sähkökeskus
Ruman sähkökeskuksen päälle on rakennettu talon tyyliin sopiva kaappi. Seinät ovat punamullattua raakalautaa, ovessa on kalanruotokuvio ja katossa huopaa.

3. Tee yhteistyötä ammattilaisen kanssa

Onnistuneen asennuksen edellytyksenä on tiivis yhteistyö sähkömiehen kanssa. On pidettävä muutama palaveri ennen töiden aloittamista, ja työn aikanakin on oltava paikalla tai ainakin tavoitettavissa, sillä moni yksityiskohta päätetään vasta työn edetessä.

Osa sähköasennuksista on melko helppoja tehdä, mutta työhön ei pidä ryhtyä itse. Jos sattuu onnettomuus, vakuutusyhtiö ei korvaa. Pahimmillaan voi käydä todella huonosti.

valaisinratkaisut, lamput, sähköjohdot piiloon, valaisimet, retro, vintage, vanhaan malliin, maadoittaminen, vanha lamppu
Sähkömies voi muuttaa vanhan valaisimen nykymääräysten mukaiseksi. Metallirunkoiseen pöytälamppuun on lisätty maadoitus liitosjohdon uusimisen yhteydessä.

4. Mieti, mitä alkuperäistä voit käyttää

Vanhan järjestelmän uusimisessa on mahdollista käyttää joitakin talon alkuperäisiä sähkökalusteita. Posliiniset jakorasiat ja valokytkimet ovat ajattomat, kunhan ne ovat ehjät.

Nykymääräysten mukaan sähkökojeita ei saa asentaa palonaralle alustalle, mutta niiden alle voi muutamalla kymmenellä sentillä hankkia eristävän muovilevyn. Vanhoja pistorasioita ei saa käyttää, koska uusi asennus on tehtävä maadoitettuna.

Juttu on muokattu Maalla-lehden numerossa 2/2018 julkaistusta tekstistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naamioi uudet valaisinratkaisut näyttämään vanhoilta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.