Sisustus Tilaajille

Buddha-patsas ei ole vain kaunis esine, eikä paimentolaismattoa voi tehdä muovikuiduista – kulttuurinen omiminen puhuttaa sisustajia

Kulttuurinen omiminen on noussut yhdeksi viime vuosien kuumista puheenaiheista. Sisustuksessa siitä on puhuttu vähän. Miten pitäisi suhtautua alkuperäiskansan käsityöperinteestä suoraan mallinsa saaneeseen tuotteeseen?

Tanskalaisen kodintarvikeliikkeen verkkokaupassa on myynnissä puutarhapatsas, jolla on bindi otsassa, yksiolkaiminen asu ja nuttura. Risti-istunnassa oleva hahmo muistuttaa Buddha-patsasta, vaikka sitä ei sellaiseksi olekaan nimetty.

Toisen verkkokaupan valikoimasta löytyy koristetyyny ”etnisellä kuvioinnilla”. Kolmas kauppaa Marocco-nukkamattoa, joka on tehty tekokuiduista ja juutista Belgiassa. Neljäs kertoo, että messinkinen unisieppari pitää makuuhuoneessa huolen yöunista.

Kaupat ovat pullollaan erilaisin kulttuuriviittauksin myytäviä esineitä. Väkisinkin tulee miettineeksi, voiko tämä olla ok.

Kymmenen vuotta sitten en olisi kiinnittänyt asiaan huomiota. Omallakin ikkunalaudallani oli kehystetty Buddha-taulu. Silloin se tuntui hyvältä idealta. Enää ei.

Syynä on viime vuosien keskustelu kulttuurisesta omimisesta.

Kulttuurinen omiminen liittyy valtaan

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Buddha-patsas ei ole vain kaunis esine, eikä paimentolaismattoa voi tehdä muovikuiduista – kulttuurinen omiminen puhuttaa sisustajia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.