Sisustus

Löydä Pariisin vintage-helmet - Nämä 6 ehdit kokea päivässä

Vanhan ajan charmiin ja vintageen rakastuneelle Pariisi näyttäytyy unelmien kaupunkina. Jo yhden päivän aikana ehdit hengittää keuhkoihisi tyylin historiaa.

Eleganttia sisustusta kahvila Angelinassa Tuileries’n puiston kupeessa

Aloita päivä aamukaakaolla Angelinassa. Vastapäätä Tuileries’n puistoa sijaitsevan, jo 1903 perustetun Angelinan kastikemaisen paksun ja tumman kaakaon makua on hehkutettu yli sadan vuoden ajan. Kahvila on jo itsessään nähtävyys, jonne mennään nauttimaan ylevästä sisustuksesta ja eleganttien kanssakahvittelijoiden bongailusta. Täällä pariisilainen tyyli ilmenee huolitelluimmillaan sileäksi kammattuina nutturoina, helminauhoina ja taiten sidottuina Hermès-silkkihuiveina.

Angelina on kuulu kaakaostaan.

Jos aamiainen on jo nautittu ja kaipaat makeaa naposteltavaa, maista Mont Blanc -leivosta. Marengista ja kastanja-kreemistä taiottu herkku on sinnitellyt listalla kahvilan perustamisesta lähtien.

Tukevampaan nälkään voit popsia jonkun talon kuohkeista omeleteista, joista ylellisimmän päälle on sheivattu mustaa tryffeliä. Angelina on myös mainio herkkutuliaisten ostospaikka, sillä sen samppanjalla maustettu mansikkahillo tyydyttää vaativintakin makua.

Pariisin paras kirpputori – Porte de Vanves

Mikäli Pariisi-päiväsi osuu sunnuntaille, pääset jahtaamaan aarteita kirpputorilla. Turistit suuntaavat yleensä Saint-Ouenin jättiläismäiselle kirpputorille, mutta paikalliset, kuten Ranskaan asettunut kuvataiteilija Hannu Väisänen suosivat Porte de Vanves’n kirpputoria.

Porte de Vanves’n kojuista löytyy vanhaa ranskalaisesineistöä: pitsejä, pukukoruja, aterimia ja astioita.

Saavu kirpputorille ajoissa, sillä puolenpäivän jälkeen moni kauppias alkaa pakata kimpsujaan. Varaa mukaan käteistä, sillä täällä ei makseta kortilla. Tingityt hinnat ovat sangen kohtuullisia. Itse olen ostanut täällä neljälläkympillä norsunluisen rintaneulan ja 20 eurolla puoli tusinaa elegantteja aterimia.

Porte de Vanves’n kirpputorilta bongaat vanhoja koruja tai aterimia.

Muodin ja korujen museo – Musée des Arts Decoratifs

Liki jokainen valkoisen kaupungin vierailija käy Louvren taidemuseossa tervehtimässä Leonardo da Vincin Mona Lisaa, mutta jättää silti väliin sen naapurimuseon, Musée des Arts Decoratifs’n.

Rauhallisempi museo osoittautuu kuitenkin vierailun väärtiksi, sillä sen kokoelmat ovat kiehtovia: menneiden vuosisatojen muotia, koruja Ranskan kuninkaiden ajoista tähän päivään ja julistetaidetta sadan vuoden takaisilta boheemivuosilta.

Yksi paikan helmistä on sen kirjakauppa. Loputtomat hyllyrivit tarjoavat tietoa Coco Chanelin tai Jeanne Lanvinin tyyppisistä muodinluojista ja Le Corbusierin kanssa samassa liigassa kamppailevista arkkitehdeistä. Liikkeessä on myös erinomainen valikoima kekseliäitä designkoruja.

Musée des Arts Décoratifs hellii muotifriikkiä.

Art nouveau -lounas Edith Piafin tyyliin – Brasserie Julien

Pariisissa lukuisat ravintolat voivat kerskailla vuosisatoja pitkällä historiallaan. Yksi kauneimmista on Brasserie Julien, jossa nautit lounaasi vuonna 1901 valmistuneessa ravintolasalissa. Viehkeä sisustus naishahmoineen ja lasimaalauksineen edustaa art nouveau -tyylisuuntaa kauneimmillaan. Ruoka on periranskalaista etanoineen ja paahdettuine ankkoineen.

Ravintola ei kuitenkaan ole alkuperäinen, sillä Brasserie Julien perustettiin jo 1700-luvulla muutamia vuosia ennen suurta vallankumousta. Silti sen nykyisetkin seinät ovat nähneet merkittäviä vieraita, sillä muun muassa Edith Piaf kuului ravintolan kanta-asiakkaisiin.

Brasserie Julienin sisustus on yli sadan vuoden takaa.

Ostoksilla antiikkia ja vintage-muotia Palais Royalin aluella

Ranskalaisittain raskaan lounaan jälkeen kävelyretki puistossa tulee tarpeeseen. Yksi ensimmäisen kaupunginosan kauneimmista puistoista sijoittuu vanhalle Palais Royalin alueelle lähelle Louvrea.

Niin kardinaalin kuin kuninkaallistenkin palatsialueena aiemmin palvellut puisto kätkee sisälleen myös Ranskan kuuluisimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Daniel Burenin raidallisen tilataideteoksen. Palatsin vanhat arkadit on muutettu ostoskujiksi, joilla sijaitsee etenkin antiikkikauppoja ja vintage-muotiputiikkeja.

Jälkimmäisistä Ranskan parhaana tunnetaan Didier Ludot, jonka myymälä pursuaa huippumuodin merkkejä Christian Diorista Yves Saint Laurentiin. Kaikki tuotteet ovat huippukunnossa ja myös sesonki, jona ne on valmistettu, on useimmiten myyjän tiedossa.

Didier Ludot’n vintage-liikkeeseen kätkeytyy muotigurujen vanhoja taidonnäytteitä.

Hujauta metrolla vasemman rannan Saint-Germain-des-Prés’n kaupunginosaan. Sieltä löydät vuonna 1838 perustetun Le Bon Marché -tavaratalon, joka on maailman ensimmäinen laatuaan. Ei ihme, että ylellinen ostospaikka tarjosi myös puitteet Émile Zolan romaanille Naisten paratiisi (1883).

Tavaratalosta löytyy huippumuotia ja -asusteita sekä tuoksuja, joita ei muualla myydä. Lisäksi sen ruokaosasto on Pariisin kuuluisin ja samalla mitä mainioin paikka tehdä tuliaisostoksia. Pääset maistelemaan jo paikan päällä ranskalaisia herkkuja, kuten tuoreita ostereita samppanjalasillisen kera.

Le Bon Marchén vaatepuolella loistavat huippumuotitalot ja niinpä monien ihanuuksien hintalappuun voi mahtua peräti kolme nollaa. Kohtuuhintaisempia luksuslöytöjä, kuten pehmeitä kasmirneuleita tai keveitä silkkihuiveja voit bongata tavaratalon omasta nimikkomallistosta.

Samppanjaa Hemingwayn ja Sartren kantapaikassa – Café de Flore

Le Bon Marchésta on muutaman korttelin matka ikoniseen Café de Floreen lepuuttamaan jalkoja.

1800-luvulla perustetun kahvilan valtasivat iloisella 1920-luvulla amerikkalaiset kirjailijat, kuten Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald ja Gertrude Stein. Erityisen kuuluisaksi se sukeutui kuitenkin, kun Jean-Paul Sartre omi sen epäviralliseksi työhuoneekseen. Välillä kirjailijanero toki otti syrjähypyn vastapäiseen Les Deux Magots -kahvilaan.

Café de Floressa viihtyivät takavuosikymmenien taiteilijat.

Mikään ei liene muuttunut henkilökuntaa lukuun ottamatta kahvilassa sitten noiden päivien. Ruokalistalta löytyy yhä croque monsieur -kinkkuvoileipä ja sipulikeittoa. Moni kuitenkin istahtaa lasiterassille tai kadun puolelle nauttimaan lasillisen samppanjaa, sillä trendikäs Saint-Germain-des-Prés on loistopaikka nauttia tyylikkäiden ihmisten vilinästä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Löydä Pariisin vintage-helmet - Nämä 6 ehdit kokea päivässä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.