Sisustus

Matot luovat tunnelmaa kotiin

Pidätkö runsaista, lämpimistä nukkamatoista vai suositko selkeän moderneja, sileäksi kudottuja mattoja?

Mattoja löytyy moneen makuun valmiskokoisina tai ne voidaan mitoittaa kohteeseen sopiviksi.

Nyt suosittuja ovat akustiikkaa parantavat nukkamatot, joilla luodaan kodikkuutta ja lämpöä.

Myös kokolattiamatot ovat tehneet paluun koteihin, kun niiden materiaalit ovat kehittyneet käyttöystävällisemmiksi. Niissä uudenlaiset keinokuidut ovat tulleet luonnonmateriaalien, kuten villan, puuvillan ja sisalin rinnalle. Uusia materiaaleja ovat esimerkiksi likaa hylkivät polypropeeni tai polyamidi. Kokolattiamatto sopii myös yhä yleisempiin kotiteatterihuoneisiin, sillä se vaimentaa hyvin ääntä.

Nykyään mattoa ei tarvitse liimata ikiajoiksi lattiaan, sillä se pysyy paikoillaan hyvin jalkalistojen ja raskaiden huonekalujen alla.

Matot puhtaiksi

Perehdy mattoa valitessasi sen ominaisuuksiin ja hoitoon. Useimmat matot eivät enää kestä tamppaamista, mutta tuuletus ulkoilmassa tai lumikylpy raikastavat niitä. Matot kannattaa jäähdyttää tovi ulkona ennen hankeen heittämistä. Muutoin lumi sulaa maton pintaan ja kastelee sen.

Maton perushoitoa on säännöllinen imurointi, jolla irtolika ja mattoa kuluttava hiekka lähtee helpoiten.

Poista mattoon tullut tahra heti kostealla pyyhkimällä, jotta se ei pääse imeytymään syvemmälle kuituihin.

Käsinpestäviksi sopivat muun muassa bukleepintainen käytävämatto ja puuvillaiset räsymatot.

Pesulassa on syytä pesettää niin kalliit käsinsolmitut villamatot kuin sisal‑ ja paperinarumatotkin.

Maton päälle tulevat terävät ja karkeapintaiset huonekalujen jalat on syytä suojata huopatassuilla. Myös raskaiden huonekalujen paikkaa on viisasta siirtää aika ajoin hieman, ettei matto vahingoitu.

Lue myös: Mattojen peseminen

Kuvat: Mirva Kakko ja Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matot luovat tunnelmaa kotiin

Maalaistollo

Itselläni on perinteisiä räsymattoja, koska ne nyt ovat kaikkein helppohoitoisimpia (voi surematta tampata ja pestä) ja maataloon sopivimpia. Tosin meillä on vakituisesti matot lattialla vain salin päässä, missä ollaan todella harvoin ja vieraiden kanssa. Tuvan päässä lakkasin käyttämästä mattoja ajat sitten, koska lattioiden siivoaminen on paljon paljon helpompaa ilman mattoja: senkun lakaisee tai imuroi tarpeen tullen, kostea pyyhkiminen sujuu samantien ja mikä parasta: minun ei tarvitse nieleskellä hiekkaa mattotelineen ääressä eikä tarvitse kytätä sopivaa tuuletuskeliä -paljaan lattian siivouksen voi tehdä kaatosateellakin kun ulkotyöt ei luonnista. Sitä hiekkaa ja tomua maalaistalon mattoihin kertyy aivan sairaasti ja sitäpä sitten perheenäidit tampatessaan henkeensa saavat -imurointi ei minusta puhdista räsymattoa lainkaan niin perusteellisesti kuin luja piiskaus. Jouluksi levitän tupaan kolme perinteistä raitamattoa ja kylläpä se silloin sitten tuntuu juhlavalta, kun matot ovat käytössä vain pyhäiseen aikaan.

Lähiössä

Onpa hyviä ajatuksia maatalon asukkaalla.

En osaisi elää ilman mattoja, mutta niistä voi tinkiä eri tavoin eikä siivous ole rankkaa. Maton virkaa voi ajaa myös paksu pyyheliina pesuhuoneen ovella, johon voi suihkusta tullessa pyyhkiä jalat eikä vesi leviä ympäri huushollia. Pyyhkeen voi pestä sitten koneessa. Vessassa meillä on puusäleistä tehty matto, joka eristää kovan kaakelin jalkapohjista. Imurointi riittää puhdistukseksi, kun roskat menee säleiden koloista lattialle.. Olohuoneessa yksi iso matto, joka ajaa monta virkaa: kaunistaa, poistaa kaikua, pehmentää askelta, loikoiluun sopiva.. Yhden maton jaksaa huoltaa. Makuuhuoneissa meillä ei lainkaan sängynvierusmattoja. Onneksi on lattialämmitys parketin alla ja villasukat voi vetää jalkaan.

Saikku

Itse teen itse virkkaamalla omat mattoni ja ne ovat todella helppoja myös pitää puhtaina! 🙂 Suurin osa omista matoistani olen tarkotuksella tehnyt sen kokoseksi, että mahtuvat pyykkikoneeseen. Pari isompaakin löytyy, ne pesen sitten käsin. Mutta helpolla pääsee kun tekee itse ja matot ovat juuri semmosia kuin itse haluaa! 🙂 Täältä voit kurkata mattojani: http://valkoistajapellavaa.blogspot.com/2013/09/virkattu-pitsimatto.html

Laiska

En yhtään ole innokas siivoaja, mutta en minä nyt sentään mattoja ota pois sen takia, että olisi helpompi siivota. Neljä alle neljävuotiasta lasta ja yksi suurehko koira pitävät kyllä huolen siitä, että tähän huusholliin ihan riitävästi kantautuu hiekkaa, kuraa, heiniä, pikkukiviä ja koirankarvoja, mutta kyllä meillä perussiisteys ylläpidetään matoillakin. Keittiössä ei ole, ja lattia on toki helppo pyyhkäistä puhtaaksi, mutta kodikkuuden takia etsin sinne oikeaa mattoa. Muuten on itse virkattuja, isomummon kutomia, kaupasta ostettuja pörrömattoja ja lasten kaupunkimattokin, kaikki hoidetaan puhtaaksi sopivilla välineillä, mutta yhtäkään mattoa meillä ei tampata. Käsittääkseni kotikutoisia räsymattoja (tai muitakaan) ei tulisikaan tampata, kun loimet rikkoutuvat. Olenpa sen isovanhempien matoissa jo huomannutkin, kun ovat kovin löysiä.

Toinen laiska

Moi laiska! Olet täysin oikeassa siinä, ettei mattoa SAA tampata. Kun mikä tahansa matto roikkuu avuttomana oman loimi-kuderakennelmansa varassa koko painollaan, sen hakkaaminen piiskalla on silkkaa kidutusta.

Yliopistossa tekstiiliteknologiaa opiskellessa päihimme taottiin, että maton piiskaaminen on brutaalia ja järjetöntä, koska tamppaamalla venytetään loimi ja kude pilalle, jolloin matto lötkistyy ja hajoaa entistä nopeammin – ja pölisee entistä enemmän. Kun kerran imuri on keksitty, tulee käyttää sitä. Yhtä paha juttu on suihkuttaa vapaasti riippuva matto painepesurilla; pane matto mieluummin laakaan puuritilälle ja suihkuta siinä pinnan suuntaisesti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.