Sisustus

Millainen matto keittiöön? Tilasuunnittelija kertoo 5 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon matto-ostoksilla

Keittiöön sopii helppohoitoinen matto, joka ei altista turvallisuusriskeille. Tilasuunnittelija Johanna Sulander-Hovila opastaa kodin sydämeen sopivan maton hankinnassa.

Käytännöllisen ja kauniin maton valitseminen keittiöön ei ole yksinkertainen tehtävä. Maton materiaalin tulisi olla helposti puhdistettava ja mukavan tuntuinen jalkojen alla. Koko ja maton paikkakaan eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Tilasuunnittelija Johanna Sulander-Hovila neuvoo keittiön maton valinnan salat.

Lue myös: Hanni maalautti kaapit, ja keittiö sai täysin uuden ilmeen – katso ennen ja jälkeen -kuvat edullisesta keittiöremontista

1. Kiinnitä huomiota maton materiaaliin ja pesuohjeisiin

Ruokapöydän alle on hyvä sijoittaa esimerkiksi paperinarusta valmistettu matto, joka sitoo pölyä ja on helppo puhdistaa. Villamattokin sopii pöydän alle, sille se puhdistaa luonnollisesti itse itseään. Luonnonkuiduista myös sisal on käytetty materiaali.

”Lapsiperheissä keinokuituiset ja puuvillaiset matot toimivat hyvin, sillä ne kestävät kunnon pesua”, Sulander-Hovila vinkkaa.

Voimakkaat pintarakenteet, kuten koholla olevat kuviot, puolestaan vaikeuttavat puhtaanapitoa. Ohuet matot ovat paksuja helppohoitoisempia.

2. Matto keittiöön: kestääkö se lemmikkejä?

Sulander-Hovilan mukaan niin keittiön kuin muidenkin kodin tilojen mattoja hankkiessa on hyvä huomioida lemmikkiystävällisyys. Ennen ostopäätöstä kannattaa kokeilla irtopalan avulla, saako kissa tai koira maton rakenteen rikki. Irtopaloja saa tilattua esimerkiksi mattoja myyvistä verkkokaupoista.

”Yleensä sileät, tiiviit ja tiukasti solmitut matot ovat turvallisempia lemmikkien kanssa, sillä kynnet eivät revi niitä niin helposti, kuin silloin, jos maton pinnassa on irtonaisempia lenkkejä.”

3. Muista turvallisuus

Keittiössä matto sijoitetaan usein ruokapöydän alle, mutta maton voi laittaa myös esimerkiksi saarekkeen ja keittiökaappien väliin.

Tärkeintä on, että matto pysyy turvallisuuden vuoksi paikallaan. Maton päälle asettuvien huonekalujen jalat tai tarvittaessa maton alle asetettava liukuestematto pitävät maton aloillaan.

Lue myös Anna.fi:stä: Miten keittiön kaapit kannattaa järjestellä? Näillä vinkeillä saat hyllyt ja työtasot vihdoin järjestykseen

4. Valitse maton muoto ruokapöydän muodon mukaan

Jos maton haluaa sijoittaa ruokapöydän alle, voi maton muoto mukailla pöydän mallia: suorakaiteen muotoisen pöydän alle istuu suorakaiteen muotoinen matto ja pyöreän pöydän alle pyöreä matto.

Turhan paksua mattoa keittiöön ei kannata valita, sillä ruokapöydän tuoleja on vaikea liikutella paksun tekstiilin päällä.

5. Ota sopivan kokoinen matto keittiöön

”Matto kannattaa jättää seinästä noin 30 senttimetriä irti, ettei tila näytä tukkoiselta.”

Jos matto sijoitetaan ruokailuryhmän alle, tulisi pöydän leveyden lisäksi matolle varata noin 60 senttimetrin mittainen tila pöydän molemmin puolin. Jos pöydän päissäkin on tuolit, niidenkin edustalta varataan 60 senttimetrin tila.

Sulander-Hovilan mukaan on tärkeää, että matto on niin suuri, että tuolilla istuttaessa tuoli mahtuu kokonaisuudessaan olemaan maton päällä.

”Jos matto on liian pieni ja tuolia liikuteltaessa tuoli vedetään aina maton reunaa vasten, saattavat reunat rispaantua. Tuoli taas voi keikkua, jos vain sen etujalat ovat maton päällä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen matto keittiöön? Tilasuunnittelija kertoo 5 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon matto-ostoksilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.