Sisustus

Miksi William Morrisin tapetit kestävät aikaa?

Englantilaisen William Morrisin 1800-luvulla suunnittelemat kukkatapetit ovat yhä suosittuja.

Kuka William Morris oli?

Morris oli arkkitehti, graafikko ja runoilija. Hän ihaili keskiaikaa ja pelkäsi, että 1800-luvun teollistuminen levittää huonoa makua ja hävittää käsityötaidon. Morris oli kauneuden puolestapuhuja, joka julisti, että kenenkään kodissa ei saa olla yhtään rumaa tai epäkäytännöllistä esinettä.

Pure Morris -malliston tapetti
Pure Morris –mallistosta löytyy myös moderniin kotiin sopivia hillittyjä tapetteja, joissa väreinä ovat valkoinen, harmaa ja beige.

Miksi Morrisin tapetit viehättävät?

Kukkatapetit ihastuttavat, koska kaikki niissä esiintyvät kukat ja kasvit ovat tunnistettavia. Kuvioiden koko on ihmisen mittakaavalle sopiva. Tapeteissa ei ole jättikukkia tai minikukkia eikä myöskään geometrisia kuvioita. Valikoimasta löytyy sekä hillittyjä että voimakaskuviollisia tapetteja.

William Morrisin suunnittelema tapetti
Isot kuviot ja voimakkaat värit kiinnostavat yhä niitä, jotka sisustavat kotiaan 1960-luvun tyyliin.

Mistä tapetteja voi ostaa?

Tapetit ovat tilaustavaraa, ja ne tulevat Englannista. Toimitusaika on noin 5–7 päivää tilauksesta. StyleLibraryn sivuilla voi tutustua William Morrisin mallistoihin.  Tapetteja voi tilata Lauritzonin sisustusliikkeestä Helsingistä ja Lauritzonin jälleenmyyjiltä. Paljonko tapetit maksavat? Tapettien hinnat vaihtelevat noin 95–150 euron välillä rullalta. Hintaan lisätään myös ulkomaan rahti, joka on 26 euroa.

Bellflowers-tapetti
Bellflowers-tapetti on muokattu Morrisin kuvioista nykyaikaisiin koteihin sopivaksi.

Onko kukkia muussa muodossa kuin tapetteina?

Lauritzonin kautta voi tilata myös Morrisonin kankaita. Lontoon-matkaajien kannattaa käydä Victoria and Albert -museossa, jossa voi nähdä Morrisin tuotantoa. Museokaupasta voi hankkia kukkakuviollisia tuotteita.

Asiantuntijana tekstiilitaiteen emeritaprofessori Päikki Priha.

Juttu on alun perin julkaistu Kotiliedessä 3/2018.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi William Morrisin tapetit kestävät aikaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.