Sisustus

Mansardikattoinen puuhuvila kuin sadusta – katso upeat kuvat!

Luova johtaja Minna Juti nauttii kakkoskodissaan lapsuusajan maalaismaisesta rauhasta ja rauhoittavasta jokinäkymästä.

Keltainen mansardikattoinen puuhuvila on kuin sadusta. Punainen katto on saanut seurakseen vihreät ikkunanpuitteet ja puiset ikkunaluukut.

Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla sijaitseva talo on rakennettu joen kauneimmalle paikalle, suojaiseen lahdenpoukamaan.

minna_1
Pidän väreistä. En ole yhtään mustavalkoisen tai beigen sävyjen ystävä. Sohvan kukkatyynyjen keskellä ilahduttaa Lokal-liikkeestä hankittu Klaus Haapaniemen kirjottu kissatyyny ja vintage-tyyny Unkarista. Sohvapöytä on Klaus Aallon muotoilua. Verhokappojen pellavan ostin viime kesänä Viipurin kauppahallista ja paikallinen ompelija valmisti kankaasta verhot.

”Seison usein pihalla joen törmällä ja ihailen maisemaa. Usein näen myös lähistöllä asuvan majavan”, Minna Juti kertoo.

Minnan perhe hanki 1930-luvulla rakennetun talon kuusi vuotta sitten.

”Etsimme sopivaa vapaa-ajan kotia. Tämä sattui kohdalle ja tuntui hyvältä vaihtoehdolta.”

Minna on kotoisin muutaman kilometrin päästä. Huvila ja sen maat ovat aikoinaan kuuluneet Minnan suvun kotitilaan.

Näkymä lumoaa

Ympäri vuoden käytössä olevassa huvilassa on 125 neliötä. Siellä vietetään suurin osa vapaa-ajasta, juhlapyhiä ja viikonloppuja.

minna_2
Ruusurinkien ympäröimä
Huvila sai remontin yhteydessä takaisin alkuperäisen värityksen italianpunaisine peltikattoineen. Tontilta löytyy yhä edelleen merkkejä vanhasta puutarhasta. Viinimarjapensaat ovat alkuperäisiä ja viime kesänä uudistimme ison kukkapenkin, jossa kukkivat nyt pihan alkuperäiset perennat.
minna_3
Kirjottuja tarinoita
Intialaisissa pussilakanoissa ja tyynyissä seikkailevat kirjaillut tiikerit, norsut ja reikäkirjaillut koristeraidat. Talon nimellä kirjaillut Näyhälänniemi-lakanat olen saanut ystävältäni tekstiilitaiteilija Maarit Salolaiselta.
minna_4
Maiseman ehdoilla
Nautin näkymästä joelle. Kun tulemme tänne perjantai-iltana, kaadan lasillisen viiniä ja tulen istumaan myllyn-kivestä rakennetun pöydän äärelle ja ihailen maisemaa. Syömme myös täällä niin usein kuin sää sallii.

”Täällä on ihana herätä aamuun. Olohuoneen kaikista ikkunoista avautuu kaunis jokinäkymä, joka sävähdyttää joka aamu kun tulen yläkerrasta alakertaan. Talvella joki peittyy valkoiseen lumeen.”

Remontissa oli apuna korjausrakentamiseen erikoistunut sisustusarkkitehti Kirsi Kanerva Porista. Hän auttoi muun muassa värien valinnassa. Osaa tuvan ikkunoista suurennettiin ja niihin tehtiin lisää ruutuja.

minna_5
Aina kangasliina
Ostan kirpputorilta parittomia laseja, kattauksestakin tulee näin hauskempi. Lasihelmin koristeltu kattovalaisin on lapsuudenkodistani. Suunnittelin maalaavani kaikki puutuolit valkoisiksi, mutta oikeastaan näin on hyvä. Muutama puupintainen tuo kokonaisuuteen vaihtelua.

Julkisivun väritys toistuu myös sisätiloissa. Ikkunanpuitteet ja osa ovista on maalattu vihertäviksi, tapeteista ja seinistä löytyy haaleaan keltaista. Ruokailutilan matossa toistuu peltikaton italianpunainen sävy.

”Täällä maalla olen innostunut tekstiileistä. Vuoteissa on helmalakanat ja yläkerran kammareissa pitkät verhot. Alakerran sohvat ja vieraskammarin vuode täyttyvät tyynyistä. Olohuoneen sohvan olen peittänyt Intiasta tuodulla kukkakuvioidulla päiväpeitteellä.”

Kauneutta silmälle

Huvila on sisustettu Helsingin kodista ja Minnan lapsuudenkodista kerätyillä tavaroilla sekä ystäviltä saaduilla ja ostetuilla kalusteilla.

minna_6
Tapetti on vaan niin ihana
Vieraskamarin seinät tapetoitiin Laura Ashleyn Summer Palace -tapetilla. Koristetyynyjä hankin eri paikoista, kuten Indiskasta ja Linumin valikoimista. Tyynynpäällisistä osa on myös saatuja, äidin ompelemia ja anopin tuliaisia.

”Tänne ei ole tarvinnut hankkia juuri mitään uutta, vain sängyt sekä joitain valaisimia.” Minna vinkkaa lähellä sijaitsevasta Kokemäen Peipohjan Tuohitori-kirpputorista. Siellä hän tekee usein hyviä löytöjä.

”Ostan kaunista ja sellaista, joka miellyttää silmääni. En mieti onko tavara uusi vai vanha.”

minna_7
Panostan tekstiileihin
Täällä maalla silitän liinavaatteita ja petaan kauniisti. Suurimman osan vuodetekstiileistä ja applikoiduista verhoista olen hankkinut Intian matkoilta. Keltaisin kukkaköynnöksin koristeltujen lakanoiden lisäksi huoneeseen tuo aurinkoisuutta Pihlgren & Ritolan keltavalkoinen Rantakukka-tapetti, jonka hankimme Tapettitalosta.

Minnan mukaan tarttuukin usein astioita ja jalallisia laseja.

”Parasta täällä on tunnelma. Täällä tunnen olevani todella rennompi kuin kaupungissa. ”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 17/16.

Lue lisää: Yrittäjä Johanna Närvä: ”Kodin kauneus on tärkeää” Sami Sykkö: “Kotini kertoo, että olen romantikko” Kaisa Blomstedt kodissaan: ”Funkis on aina ollut minulle läheinen tyyli”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansardikattoinen puuhuvila kuin sadusta – katso upeat kuvat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.