Sisustus

Tässä ovat tulevan kesän mökkitrendit – yksi monelle tuttu materiaali tekee paluun

Mökkien sisustuksessa korostuvat tulevana kesänä kirkkaat värit ja raikkaat kuosit. Kysyimme sisustussuunnittelijalta parhaat vinkit, joiden avulla sinäkin pysyt mökkitrendien aallon harjalla.

Kesän lähestyminen tarkoittaa monelle suomalaiselle mökkeilykauden alkua. Ihan kuin kodeissa, myös mökeillä saatetaan pitkän talven jälkeen kaivata yleisilmeen piristystä.

Kesämökkien sisustukseen liittyvät trendit tuppaavat muuttumaan aika ajoin. Sisustussuunnittelija, Dekotila-toimiston omistaja Johanna Jämsä tietää tämän kokemuksesta.

Omaa Pälkäneellä sijaitsevaa mökkiään ahkerasti remontoinut ja sisustanut Jämsä peräänkuuluttaa vastuullisia ja aikaa kestäviä ratkaisuja. Hän muistuttaa, ettei koko sisustusta tarvitse uusia vuosittain pysyäkseen mukana trendeissä.

Jämsä listaa nyt kuusi vinkkiä, joilla uudistat mökkisi ilmeen helposti, trendikkäästi ja kestävästi.

Lue myös: Tässä ovat vuoden 2023 sisustustrendit – erityisesti yksi trendi yllättää asiantuntijankin

1. Mänty korostuu materiaaleissa

Yksi tiheimmin vaihtuvia trendejä sisustuksessa on erilaisten materiaalien käyttö. Jämsän mukaan tulevan kesän mökkitrendeissä korostuu materiaaleista erityisesti mänty.

Vanhat patinoituneet mäntyiset mökkikalusteet voi päivittää helposti uuteen uskoon.

”Esimerkiksi vaihtamalla vanhaan mäntylipastoon vetimet, siitä voi saada pirteän ja kivan mökkikalusteen. Kirpputoreilta löytyy tarvittaessa paljon vanhoja mäntykalusteita huokeaan hintaan”, Jämsä vinkkaa.

Mänty on puulajeista nyt pinnalla.
Mänty on puulajeista nyt pinnalla. © iStockphoto

2. Käsintehtyä suositaan

Erilaisia käsitöitä ja perinnetekstiilejä tulee näkymään mökeillä entistä enemmän tulevina vuosina, myös ensi kesänä.

Jämsä muistuttaa, että ihmiset arvostavat usein käsintehtyjä asioita, ja monelta löytyy niitä valmiiksi jo omasta takaa. Kaupoille ei siis tarvitse välttämättä suunnata.

”Kannattaa kaivella vanhoja varastoja. Mökin kaapin perukoilta voisi löytyä esimerkiksi jokin paraatipaikan ansaitseva pöytäliina tai seinätekstiili ja jos liina ei sovi pöydälle, voi sen kehystää vaikka tauluksi seinälle.”

3. Vaikutteita Japanista

Skandinaavinen sisustustyyli on ollut trendien aallonharjalla jo pidempään. Entistä ajankohtaisempaa on yhdistää skandinaavinen sisustustyyli japanilaiseen minimalismiin.

Tämä japandi-nimeä kantava, harmoniseksi mielletty tyylisuunta on Jämsän mukaan valtaamassa monet kesämökit tulevana suvena.

”Vaikka ei minimalismia kaipaisikaan, rauhoittaisi turhien tavaroiden karsiminen monen mökin ilmettä. Valitse, mitkä huonekalut ja esineet haluat pitää esillä ja vie pois rikkinäiset ja turhat romppeet. Liiallinen tavaran määrä tekee tilasta usein tukkoisen ja levottoman.”

4. Raitaa ja ruutua

Raikkaat raidalliset ja ruudulliset kuosit sopivat monen mökin ilmeeseen, ja mikä parasta, ne ovat myös trendikkäitä.

Raitaa ja ruutua löytyy monen huonekaluliikkeen ja tekstiilikaupan valikoimasta mielin määrin, ja niillä on helppo uudistaa esimerkiksi sängyn tai sohvan ilmettä.

”Esimerkiksi Hakola on lanseerannut raidalliset sohvat ja sängynpäädyt sekä erilaisia peittoja ja tyynyjä. Marimekon raidat ovat trendikäs ikiklassikko ja Johanna Gullichenin graafiset ja klassiset kuosit ovat monelle mökille sopiva trendikäs valinta”, Jämsä listaa.

5. Kirkkaat värit tekevät paluun

Kirkkaat värit, kuten punainen, sininen, keltainen ja vihreä, näkyvät tulevana kesänä tekstiileissä ja kalusteissa.

Jämsä vinkkaa kirkkaiden värien sopivan erityisen hyvin yhteen puun, etenkin niin ikään trendikkään männyn, kanssa.

”Maalaamalla voi saada vanhoista ja keskenään erilaisista kalusteista yhtenäisen ja trendikkään kokonaisuuden ja samalla piristää mökin värimaailmaa. Esimerkiksi pienen pöydän voi maalata sävyllä, jota löytyy jo mökin tekstiileistä. Värikäs pöytävalaisin voi olla kiva lisä mökin sisutukseen ja niitä saa ladattavina versioina, mikäli sähköjä ei ole.”

Vaikka kirkkaat värit sopivat moneen mökkiin kuin nenä päähän, kannattaa niiden kanssa olla kuitenkin varovainen. Esimerkiksi värikkäät ja kuvioidut verhot saattavat varastaa huomion ikkunasta avautuvalta maisemalta.

”Ikkuna kannattaa kehystää enemmänkin hillityillä ja yksivärisillä verhoilla. Tällöin kaunis mökkimaisema saa kaiken ansaitsemansa huomion”.

Kirkkaat värit sopivat hyvin yhteen puun kanssa.
Kirkkaat värit sopivat yhteen puun kanssa. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Minkä kesämökin valitset? Tee testi ja selvitä, mitä valintasi kertoo sinusta!

6. Terassi korostuu

Mökeiltä löytyviä ulkotiloja sisustetaan nyt entistä enemmän sisätilojen tyyliin. Jämsän iloksi terassikalusteet ovat tänä päivänä yhtä tyylikkäitä kuin sisällä käytettävät huonekalut. Uudet innovatiiviset materiaalit mahdollistavat mukavien ja pehmeiden kalusteiden säilyttämisen pihamaalla

”Esimerkiksi sadetta ja aurinkoa kestävät ulkomatot lisäävät terassin oleskelualueen olohuonemaisuutta. Lisäksi hyvä vinkki ovat jo mainitsemani sähköiset valaisimet, jotka voi tarvittaessa viedä vaikka laiturille tuomaan valoa ja iloa”.

Kesämökin terassi
Mökin terassi alkaa muistuttaa olohuonetta. © iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä ovat tulevan kesän mökkitrendit – yksi monelle tuttu materiaali tekee paluun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.